Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарського заняття. Під час підготовки до семінарського заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами



Під час підготовки до семінарського заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами, що стосуються питань семінарського заняття. Зокрема звернутися до матеріалів основної та додаткової літератури, що наводяться далі в даних методичних рекомендаціях.

Підготовку до заняття доцільно розпочати з вивчення наступних категорій: «процес», «юридичний процес», «адміністративний процес», «предмет адміністративного процесу».

Так, під час підготовки відповіді на перше питанння плану семінарського заняття важливо ознайомитися з науковими адміністративними школами щодо розгляду місця та змісту адміністративно-процесуального права, розглянути різні точки зору (управлінську, судову та юрисдикційну концепції) щодо його змісту та визначити свій погляд. При цьому слід урахувати, що більшість вітчизняних вчених дотримується управлінської концепції, згідно з якою структуру адміністративного процесу складають юрисдикційні провадження, неюрисдикційні провадження та адміністративні провадження щодо захисту прав громадян від свавілля владних структур, тобто судовий адміністративний процес.

Водночас доцільно приділити увагу положенням адміністративно-правової науки щодо вузького та широкого розуміння адміністративного процесу. Зокрема, рекомендуємо здійснити аналіз визначення адміністративного процесу в широкому розумінні, яке запропоноване професором Голосніченко І.П., а саме: адміністративний процес – це врегульована адміністративно-процесуальними нормами діяльність суб'єктів адміністративного права щодо здійснення виконавчої влади, вирішення кон­кретних індивідуальних справ у державному управлінні, спорів, що виника­ють із державних управлінських відносин та реалізації адміністративної від­повідальності.

Для підготовки змістовної відповіді на друге питання плану треба врахувати сучасні погляди вчених про необхідність уточнення предмету та методу галузі адміністративного права. Адже за нових умов життєдіяльності українського суспільства зазначена фундаментальна галузь права повинна забезпечити належний захист прав, свобод і законних інтересів приватних осіб (громадян та юридичних осіб) в рамках правовідносин з публічною адміністрацією. Саме тому, надаючи характеристику предмету та методу адміністративно-процесуального права, слід акцентувати увагу на демократизацію суспільних відносин, що виникають під час управлінської процесуальної діяльності, та прийомів, способів правового регулювання цієї діяльності. Важливо підготувати приклади взаємодії адміністративно-процесуального права з іншими галузями права, наприклад з правовими інститутами конституційного, цивільного, кримінального права.

Підготовку відповідіщодо системи та структури адміністративного процесудоцільно здійснювати з урахуванням істотних відмінностей точок зору вчених. Водночас слід проаналізувати поділ інститутів адміністративно-процесуального права на Загальну та Особливу частини, розкрити їх зміст, довести, що вони (інститути) утворюють систему галузі. У подальшому необхідно вивчити структуру адміністративного процесу, основою якого є адміністративне провадження, визначитися з поняттям адміністративного провадження, класифікувати його за родовими ознаками та дійти висновку, що провадження поділяються на юрисдикційні та неюрисдикційні. З метою узагальнення навчального матеріалу також треба розглянути види юрисдикційних та неюрисдикційних проваджень, усвідомити їх призначення та зміст.

На окрему увагу заслуговує характеристика структури адміністративного процесу як чотирьохрівневої системи, до якої входять провадження, стадії, етапи та дії. Звідси, необхідно знати поняття стадії, етапу та дії в адміністративному процесі. Крім того, доцільно з’ясувати сутність обов’язкових і факультативних стадій адміністративного провадження.

Готуючи відповідь на третє питання плану семінару, в першу чергу, слід розглянути поняття принципів та джерел права, що наводяться в загальній теорії права, а потім переходити до характеристики принципів та джерел адміністративно-процесуального права. Доцільно вказати на можливі критерії класифікації принципів адміністративно-процесуального права. Але основну увагу треба приділити характеристиці функціональних та організаційних принципів галузі.

Певної уваги заслуговують питання щодо системи джерел адміністративно-процесуального права. Водночас значна кількість таких джерел вимагає попереднього узагальнення під час самопідготовки. Тому, насамперед, слід визначити види джерел, їх перелік та порядок розташування за юридичною силою, а саме: Конституція України, міжнародні договори, кодекси, закони, акти Президента Укураїни, акти Кабінету Міністрів України тощо. При цьому доцільно наводити приклади джерел, які містять значну кількість правових норм, котрі є вкрай важливими для визначення засад та механізмів регулювання адміністративно-процесуальної діяльності (або участі в ній) суб’єктів права.

Підготовку відповіді на четверте питання плану заняття доцільно робити комплексно, адже навчальний матеріал щодо правових норм та правових відносин багато в чому є схожим та взаємопов’язаним. Водночас слід здійснити аналіз структури норми права та структури адміністративно-процесуального правовідношення, розкрити характеристики складових елементів структури. Якості відповіді сприятиме наведення видів норм та відносин, критеріїв їх класифікації. Важливо вказати на особливості адміністративно-процесуальних норм, навести приклади форм реалізації останніх. Характеризуючи види адміністративно-процесуальних відносин, не буде зайвим наведення прикладів практики здійснення адміністративно-процесуальної діяльності органів виконавчої влади (посадових осіб) з одночасним посиланням на джерела адміністративно-процесуального права, положення яких регулюють зазначену діяльність. Наприклад, враховуючи тенденцію децентралізації державного управління, звернутися до положень Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та навести підстави для здійснення процесуальної діяльності в одній з актуальних сфер суспільних відносин. Тим більше, що місцеві державні адміністрації є органами виконавчої влади загальної компетенції.

Значних зусиль потребує підготовка відповіді на п’яте питання плану семінарського заняття. Тому, враховуючи значну кількість суб’єктів адміністративно-процесуального права, доцільно здійснити попереднє узагальнення навчальних матеріалів, обрати декілька основних (найбільш визнаних в теорії) класифікацій видів суб’єктів, а можливо й здійснити розподіл завдань щодо аналізу статусу окремих груп суб’єктів між студентами (курсантами) навчальної групи. Наведення поняття суб’єкта адміністративно-процесуального права повинно узгоджуватися з ознаками загальнотеоретичного поняття «суб’єкт права». Дана рекомендація певною мірою стосується й критеріїв класифікації суб’єктів. Але найбільшу увагу слід приділяти підготовці питань про зміст адміністративно-процесуального статусу особи – суб’єкта адміністративно-процесуального права. Саме в ході розкриття змісту статусу суб’єкта адміністративно-процесуального права необхідно підкреслити та вказати на особливості адміністративно-процесуальної діяльності, важливість дотримання встановленого законодавством порядку та строків вчинення тих чи інших процесуальних дій. Як і в відповідях на деякі попередні питання для належного обгрунтування та конкретизації доцільно звернутися до положень чинного адміністративного законодавства, які регулюють актуальні адміністративно-процесуальні відносини.

І нарешті, важливо врахувати, що значний обсяг навчального матеріалу, який пропонується розглянути в рамках семінарського заняття, потребує певної організації самопідготовки, попереднього розподілу питань плану між студентами (курсантами) групи. Крім того, наявність значної кількості дискусійних положень сучасної адміністративно-процесуальної науки свідчить про доцільність звернення студентів (курсантів) до науково-педагогічних працівників кафедри для отримання відповідних консультацій.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...