Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Варіативність аналітичної перцепції



Великий вплив на сучасне міфолог літ-во виявили психоаналітичні теорії Фройда та Юнга.

Фройд вважав, що міф і будь-який творч шлях людини виростає з невідомого, підсвідомого,енергетичною базою якого є статева психолог енергія.Типовий прояв цієї енергії- едипів комплекс. В худ.творах переважно проявляється ці енергія і модель, але проявляються у замаскованій формі: образи батька та матері можуть бути виражені в символ формі чи розщеплиними на ряд образів.Едіп комплекс Ф відшукує і у міфі, котрий розуміється як штучний спосіб задоволення люд до насолоди.

Юнг запозичив у Фройда ідею про підсвідоме, але вважав що одним із голов компонентів підсвідомого є міф., котрий акумулює глибину, вікову мудрість з покоління в покоління, обираючи реальні свідомі джерела і виражається в суч худ творах і філософ системах.Архетип Юнга- первісні схеми образів,які відновлюються несвідомо і формують активність відображення, а через це проявляються в міфах, віруваннях, снах. Процес міфотворчості- трансформація архетипу в образи.Таємниця мистецтва- особлива здатність художника відчути архетипні форми і точно реалізувати їх у творах. Теорія архетипів дала можливість пошуків ритуально-міфологічних моделей у новітній л-рі.Таким чином,сучасна міфокритика базується ще й на ідеях Юнга пр оінтуїтивне осігнення люд давнього досвіду людства.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 600 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...