Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теорія архетипів



Щоб краще зрозуміти концепцію архетипів, потрібно згадати всі складові особистості та їх визначення. Юнг об'єднував поняття особистості і душі, тому в його теорії три частини були саме частинами душі.

Его

Центр сфери свідомості, який включає в себе почуття, думки, спогади та враження, які дозволяють нам сприймати себе як цілісне сталість.

Особисте несвідоме

Ця та частина особистості, в якій вмістилися конфлікти і спогади, нині забуті, а також і ті почуття, які слабкі і тому неусвідомлювані нами. У цю частину входять комплекси, спогади і відчуття, які людина витіснив з меж свого досвіду. Знаходяться тут комплекси впливають і на світовідчуття, і на поведінку людини.

Колективне несвідоме

Це – найбільш глибокий шар особистості, який являє собою особливу сховище прихованих слідів пам'яті предків, інстинктів від моменту перших людей. Тут зберігаються думки, що мають відношення до нашого еволюційного минулого, і завдяки спадковості ця частина є спільною для всього людського. Саме до цієї частини теорії та відноситься поняття архетипів особистості.

Що таке архетипи? Це – вроджені ідеї або спогади предків, властиві всім людям, що привертають до певного сприйняття і реакції на конкретні явища і події. У цьому полягає вроджена емоційна реакція на що б то не було.

Основні архетипи

Кількість архетипів людини, з теорії Юнга, може бути необмеженим. У своїй теорії автор приділяє особливу увагу персоні, аніме і анімусу, тіні і самості.

Персона

Персона (у перекладі з латині "маска") являє собою публічне обличчя людини, те, яким він проявляє себе на людях у всьому різноманітті соціальних ролей. Цей архетип служить меті приховувати справжню сутність і виробляти певне враження на інших людей, дозволяє ладити з оточуючими або прагнути до цього.

Тінь

Цей архетип являє собою сутність протилежну персону, тобто ту сторону особистості, яку ми придушуємо і таїмо. У тіні полягають наші пригнічені імпульси агресії, сексуальності, емоційні пориви, аморальні пристрасті і згубні думки – все те, що ми відкинули як неприйнятне.

Аніма і Анімус

Це – архетипи чоловіків і жінок. Юнг визнає Андрогін природу людей, і таким чином Аніма – це не просто жіночий архетип, а внутрішній образ жіночого початку в чоловіку, його несвідому бік, пов'язану з жіночністю. Також і Анімус являє собою внутрішній образ чоловічого в жінці, її чоловічу сторону, що залишилася в області несвідомого. Ця теорія грунтується на тому факті, що будь-який організм паралельно виробляє і чоловічі, і жіночі гормони. Юнг запевняв, що кожна людина повинна гармонійно виражати своє жіноче і чоловіче начало щоб уникнути проблем з розвитком особистості.

Самість

Найважливіший архетип, який відсилає нас до необхідності гармонізації душі, яка дозволить добитися істинної врівноваженості всіх структур. Саме у розвитку самості Юнг бачив головну мету існування.

Дана теорія відсилає нас до глибшого сприйняття і себе, і свого мислення, і до розуміння оточуючих нас людей.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 613 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...