Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні відомості. Двійково-кодовані лічильники – це лічильники в яких лічильний модуль , де n – кількість виходів лічильника



(література: 1, c. 120-131; 2, с. 167-175)

Двійково-кодовані лічильники – це лічильники в яких лічильний модуль , де n – кількість виходів лічильника.

Існує чотири основних способи проектування двійково-кодованих лічильників.

1) Спосіб дострокового очищення.

Даний метод базується на основі двійкового лічильника з базовим модулем . Для того, щоб перетворити його в лічильник з модулем , необхідно побудувати дешифратор, входами якого є виходи двійкового (базового) лічильника. Умовою спрацювання дешифратора має бути число, що дорівнює . Вихід дешифратора подається на вхід очищення (скиду) лічильника. При досягненні лічильником значення дешифратор сформує сигнал очищення і лічильник перейде в початковий стан. Схема такого двійкового-кодованого лічильника зображена на рисунку 8.1.

Рисунок 8.1 - Схема двійково-кодованого лічильника із достроковим очищенням.

Приклад. Нехай базовий лічильник має модуль , потрібно перетворити в лічильник з модулем . Схема двійково-кодованого лічильника з модулем 10 зображена на рисунку 8.2. Коли лічильник досягне = , він автоматично буде скинутий.

Рисунок 8.2 - Схема двійково-кодованого лічильника з модулем 10 і достроковим очищенням.

Часова діаграма даного лічильника представлена на рисунку 8.3., де - час затримки розповсюдження сигналу в додатковому елементі.

Рисунок 8.3 - Часова діаграма двійково-кодованого лічильника з модулем 10 і достроковим очищенням.

Перевагами такого способу є простота побудови для будь-якого модуля та звичайний порядок наслідування станів лічильника. Недоліком є те, що протягом деякого короткого часу на виходах двійково-кодованого лічильника існує хибний стан, що дорівнює значенню його модуля .





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 480 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...