Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Податковий облік



Тут усе залежить від виду матдопомоги. Коли йдеться про зарплатну матдопомогу, то до податкових витрат її можна сміливо відно­сити завдяки п. 142.1 ПКУ адже з неї буде спла­чено й податок на доходи.

Якщо ж ідеться про разову матдопомогу, то роботодавцеві не вдасться віднести до подат­кових витрат підприємства ту її частину, з якої не сплачують податок на доходи, бо згаданий п. 142.1 ПКУ дозволяє відносити до податкових витрат затрати на оплату праці працівників, що в т.ч. включають будь-яку іншу оплату в гро­шовій чи натуральній формі, установлену за до­мовленістю сторін (крім сум матдопомоги, що звільнені від оподаткування за р. IV ПКУ).Таким чином, нецільова благодійна допомога може опи­нитися в податкових витратах лише в частині, що обкладається податком на доходи, але за умови, що її виплата провадиться за наявності домовле­ності сторін (наприклад, закріплено в колдоговорі, Положенні про соціальний пакет тощо).

Водночас у підкатегорії 102.07.17 ЗІР податків­ці зауважили: якщо виплата матдопомоги пра­цівникові має разовий характер і надається у зв'язку з певними обставинами, то таку виплату не відносять до виплат, пов'язаних із трудовим внеском такої особи в госпдіяльність платни­ка податків, і вважають фінансуванням особис­тих потреб. Відповідно, її не можна включати до витрат платника податків, що враховуються при обчисленні об'єкта обкладення податком на прибуток. При цьому в листі ДПСУ від 07.02.12 р. № 2330/6/15-1215 було зроблено, на наш погляд, правильний висновок:" Тобто платник подат­ку на прибуток має право включати до скла­ду своїх витрат виплати найманим працівни­кам, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, встановлені за домовленістю сторін <...>. При цьому суми матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV Кодексу, не включаються до витрат".

У разі виплати нецільової допомоги особі, яка не є працівником підприємства, про податкові витрати взагалі варто забути. Усе тому, що тут діє пп. 139.1.1 ПКУ який забороняє включати до податкових витрат фінансування особистих по­треб фізосіб. Аналогічна картина й щодо допо­моги на лікування працівника або його рідних.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...