Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Водопостачання і каналізація



5.3.1 Влаштування систем водопостачання і каналізації під­приємств металургійної промисловості повинне відповідати вимогам чинних будівельних норм і правил СНиП 2.04.01-85 "Внутренний водопровод и канализация зданий", СНиП 2.04.02-84 "Водоснабжение. Внешние сети и сооружения”, санітар­них норм проектування промислових підприємств.

5.3.2 В приміщеннях, де виробляються, застосовуються або зберігаються речовини, що під час контакту з водою або водяними парами розкладаються з вибухом або займаються, влаштування систем водопостачання, каналізації і опалення повинно виключати можли­вість попадання води на технологічний продукт.

5.3.3 Вибір водопостачання і норми якості води для госпо­дарсько-питних потреб і душових пристроїв повинен відповідати чинним нормам і правилам, а також вимогам ГОСТ 2761-84 "Источники централизованного хозяйственно-питьевого водоснабжения. Гигиенические, технические требования и правила выбора".

5.3.4 Необхідно, щоб господарсько-питні водопроводи, які живитимуться від міського водопроводу, не мали безпосереднього з'єд­нання з іншими господарсько-питними водопроводами, які живити­муться від місцевих джерел водопостачання.

5.3.5 З’єднання мереж господарсько-питного водопостачання з мережами водопроводів, що подають технічну воду, не дозволяється.

5.3.6 У виробничих приміщеннях, де можливі займання одя­гу або хімічні опіки, слід встановити фонтанчики, кра­ни, раковини самодопомоги і ванни, аварійні душі. Ці пристрої слід розташовувати в легкодоступних місцях і підключати до господарсько-питного водопроводу.

Не дозволяється розміщувати вказані пристрої в приміщеннях, де застосовують або зберігають речовини, що під час контакту з водою розкладаються з вибухом або займаються.

5.3.7 У гарячих цехах работодавец повинен забезпечувати працівників газовою водою для пиття з розрахунку 4-5 л у зміну на одну людину.

5.3.8 Для роздачі газованої води в цехах повинні бути влаштовані спеціальні пункти з водоструминним промиванням скля­нок. Пункти слід ізолювати від пилу, кіптю та інших шкідливих факторів виробничого середовища і постійно підтримува­ти у чистоті.

5.3.9 Для користування питною водою повинні бути влаштовані фонтанчики.

При відсутності господарсько-питного водопроводу необхідно встановлювати зачохлені питні бачки з фонтануючими насадками.

Якість питної води повинна відповідати вимогам ГОСТ 2874-82 "Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством”.

5.3.10 Питні бачки повинні бути виготовлені з матеріалів, які легко очищуються, дезінфікуються та не впливають на якість питної води і щільно закриваються кришками, що замикаються на замок.

5.3.11 Каналізаційні зливи технологічних апаратів слід обладнати гідравлічними затворами і фланцевими з'єднаннями. Гідравлічні затвори слід встановлювати на випус­ках каналізації забруднених стоків перед стояками для зручних і безпечних умов їх очищення та ремонту.

5.3.12 Огляди і очищення каналізаційних мереж і колодязів слід здійснювати відповідно до порядку ведення газонебез­печних робіт, за нарядом-допуском та затвердженим роботодавцем графіком.

5.3.13 Умови спуску стічних вод у водойми повинні відпові­дати вимогам Правил охорони поверхневих вод від забруднення стіч­ними водами, затверджених у встановленому порядку.

5.3.14 Спуск отруйних продуктів і реагентів в каналізацію, у тому числі і під час аварій, не дозволяється. Ці продукти слід направляти в спеціальні технологічні ємності для подальшої переробки або знешкоджувати. Попадання доменного та інших газів через каналізацію в туалети не дозволяється.

5.3.15 Очисні спорудження, станції перекачування та інші установки для стічних вод, що являються власністю підприємства, треба підтримувати в справності, чистоті, і не допускати щоб вони були джерелами забруднення вод, ґрунту і повітряного середовища.

5.3.16 При відсутності господарсько-фекальної каналізації дозволяється за погодженням з органами державного нагляду влаштовувати на підприємстві вигрібні ями з пристроями, які запобі­гають забрудненню ґрунту, і спускати воду від душових і умивальни­ків у виробничу каналізацію.

5.3.17 На території промислового підприємства туалетні кімнати повинні бути теплими, обладнанні водопостачанням і каналізацією.

5.3.18 Відповідальні особи з нагляду за технічним і сані­тарним станом водопостачання та каналізації повинні призначатися роботодавцем.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...