Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пости, пульти і панелі керування



7.3.1 Система керування устаткуванням і технологічними про­цесами повинна бути простою з мінімально необхідною кількістю пускових і керуючих пристроїв, безпечних і зручних під час обслу­говування, наявності блокування, що виключають помилкове вмикання-вимикання механізмів.

7.3.2 Пости керування необхідно розташовувати у місцях, зручних і безпечних для обслуговування, з гарним сектором огля­ду, чіткою видимістю агрегату, що обслуговується, і прилеглих до нього дільниць.

Пости, пульти і приміщення АСК ТП (автоматичних систем ке­рування технологічними процесами) необхідно обладнувати приладами (контролю, керування, регулювання тощо), мікропроцесорними кон­тролерами, що програмовані, персональними ЕОМ, які забезпечують безпечне ведення технологічних процесів, а також світлозвуковою сигналізацією для сповіщення про пуск і зупинку агрегатів, що обслуговуються, і про випадки порушення нормального режиму їх ро­боти.

Пульти, пости і панелі керування, що розташовані в зоні ін­тенсивних електромагнітних полів, необхідно захищати від не­безпечного і заважаючого впливу. Заходи захисту повинні бути визначені проектом.

Пульти і панелі керування, що розташовані в зоні високих температур, слід захищати від теплового потоку.

7.3.3 Пульти керування повинні мати засоби зв'язку у відпо­відності до проекту.

7.3.4 Ергономічні вимоги до робочих місць при виконанні ро­біт у положенні сидячі повинні відповідати ГОСТ 12.2.032-78 "ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования", в положенні стоячи - ГОСТ 12.2.033-76 "ССБТ. Рабочее место при выполнении работ стоя. Общие эргономические требования".

7.3.5 Механізми керування для обслуговування несумісних операцій необхідно, зблоковувати таким чином, щоб запобігти мож­ливості їх одночасного вмикання. Важелі та рукоятки керування повинні фіксуватися таким чином, щоб виключалася можливість мимо­вільного або випадкового їх вмикання.

7.3.6 При наявності ручної і педальної систем керування тією самою операцією повинно бути блокування, що виключає можливість одночасного вмикання обох систем керування.

7.3.7 Оперативні та неоперативні щити систем автоматизації у вибухонебезпечних установках слід влаштовувати в плитових приміщеннях з умовами навколишнього середовища нормальних приміщень.

У разі необхідності безпосереднього встановлення щитів і пультів у вибухонебезпечних зонах, прилади і апарати, що розта­шовуються на них, повинні мати відповідне виконання, при цьому слід застосовувати щити, що призначені для використання в умовах вибу­хонебезпечних зон.

Не дозволяється у всіх випадках встановлення у межах вибухо­небезпечних зон щитів живлення систем автоматизації з апаратами захисту і керування (запобіжниками, автоматичними вимикачами, пакетними вмикачами тощо).

7.3.8 Щитові приміщення, а також частини будинків і спо­руд іншого призначення, в яких передбачається розміщення щитових приміщень, необхідно відносити у відповідності до вимог будівель­них норм і правил до приміщень з виробництвом категорії Г; ці приміщення повинні мати 1 і 2 ступень вогнестійкості за проти­пожежними нормами проектування будинків і споруд.

7.3.9 Приміщення АСК ТП, в яких встановлюються персональні ЕОМ (ПЕОМ) і мікропроцесорні контролери, що програмовані (МКП), слід відносити до приміщень з виробництвом категорії Г.

Проектування приміщень для мікропроцесорних програмованих контролерів і персональних електронно-обчислювальних машин для підприємств чорної і кольорової металургії повинно відповідати вимогам, наведеним уметодичних вказівках за номером ОНТПУ – 347-13-94, затвердже­них Мінпромом України.

7.3.10 Напруга, що підводиться до щитів і пультів керування ко­лами вимірювання, керування, сигналізації тощо, які встановлюються у виробничих і щитових приміщеннях усіх категорій небезпеки у відношенні ураження людей електричним струмом, не повинна переви­щувати 380 В змінного і 440 В постійного струму.

7.3.11 Для ряду металургійних агрегатів може рекомендуватися роз­роблення суміщених щитів, які включають до себе апаратуру керування силового електроустаткування напругою 220 В, технологічної авто­матизації, зв'язку.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...