Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Познаки та скорочення



АСКТП – автоматична система керування технологічним процесом;

ГДВК - гранично допустима вибухонебезпечна концентрація;

ГДК - гранично допустима концентрація;

ГДР - гранично допустимий рівень;

ГОСТ - государственный стандарт;

ДСН - державні санітарні норми;

ЕОМ – електронно обчислювальна машина;

ЕМП - електромагнітне поле;

ЕСЗКС – единая система защиты от коррозии и старения;

ЕСКД - единая система конструкторской документации;

ЕСТД - единая система технологической документации;

ЗІЗ - засоби індивідуального захисту;

ЗІЗОД - засоби індивідуального захисту органів дихання;

КВПіА – контрольно-вимірювальні прилади і апарати;

ЛЗР – легкозаймиста речовина;

МПК - мікропроцесорний контролер;

НПАОП – нормативно-правовий акт з охорони праці;

НГЗ - нижня границя займання;

НКМЗ - нижня концентраційна межа займання;

НКРЗ - нижній концентраційний рівень займання;

ОНТП - общесоюзные нормы технологического проектирования;

ПЕОМ - персональна ЕОМ;

ПОР - проект організації робіт;

ПТЕ - Правила технічної експлуатації;

ПУЕ - Правила улаштування електроустановок;

РД - руководящий документ;

СН - санитарные нормы;

СНиП - строительные нормы и правила;

ССБТ - система стандартов безопасности труда;

3 ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ

3.1 Проектування, будівництво і реконструкція металургійних підприємств (цехів, дільниць, відділень) та їх устаткування розробка нових технологій та засобів виробництва, засобів колективного та індивідуального захисту працівників повинні проводитися відповідно до чинних в Україні нормативно-правових актів з охорони праці, санітарних і будівельних норм, а також норм технологічного проектування.

Експертиза проектів, прийняття в експлуатацію об’єктів металургійного виробництва і видача дозволу на діяльність підприємства без дозволу органів Державного нагляду за охороною праці, Державного пожежного нагляду та санітарного нагляду не дозволяється.

3.2 Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом (реконструкцією) металургійних підприємств і цехів проводиться відповідно до вимог

ДНАОП 0.00-4.02-92 “Положення про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів державного замовлення”, ДБН А3.1-3-94 “Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Основні положення”.

Введення в експлуатацію нових і реконструйованих об’єктів, виготовлення і передача у виробництво зразків нових машин, механізмів і устаткування та інших засобів виробництва, впровадження нових технологій без дозволу органів Державного нагляду за охороною праці і з відступом від цих Правил не допускається.

3.3 Не дозволяється вносити зміни у конструкцію діючого основного устаткування, промислових будинків і приміщень, а також у технологічні схеми у частині зміни їх проектних параметрів (тиску, температури) або ж процеси, які можуть призвести до утворення вибухонебезпечного або токсичного середовища без узгодження з головною проектною організацією, або заводом – виробником, а також без погодження Держпромгірнаглядом МНС України та органів Санєпідемнаглядом.

Проектні організації проводять авторський нагляд за здійсненням проектних рішень з питань охорони праці при будівництві та експлуатації запроектованих ними підприємств і об’єктів, згідно зі СНиП 1.06.05-85 “Положение об авторском надзоре проэктных организаций за строительством предприятий, зданий и сооружений”.

3.4 На діючих виробництвах слід вживати заходи, щодо приведення території виробничих і допоміжних будинків і приміщень, складських будов і споруд загального призначення, підлоги, захисту будівельних конструкцій від корозії, опалення, вентиляції і кондиціювання повітря, освітлення, внутрішнього водопроводу і каналізації будинків, зовнішніх каналізаційних мереж і споруд, промислового транспорту та технологічних трубопроводів у відповідність до будівельних норм і правил.

3.5 Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, робота машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що застосовані працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо утворилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя або здоров’я, для людей, що його оточують, або для природного середовища.

3.6 Машини, механізми, устаткування, транспортні засоби і технологічні процеси, що впроваджуються на підприємствах чорної і кольорової металургії України, повинні відповідати вимогам Закону України “Про підтвердження відповідності”, тобто мати технічні (технологічні) регламенти з підтвердженням відповідності, які поширюються на цю продукцію.

3.7 У випадку неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я умов праці роботодавець повинен сповістити працівників, яких це стосується, а також повинен погодити з органами державного нагляду заходи, щодо виконання програм підвищення безпеки та поліпшення умов праці на конкретному виробництві, або робочому місці до нормативних вимог.

3.8 У випадку відсутності в нормативно-правових актах з охорони праці вимог, які необхідно виконувати з метою забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на певних роботах, роботодавець повинен прийняти узгоджені з органами державного нагляду, заходи, які забезпечують безпеку працівників.

3.9 На кожному підприємстві чорної і кольорової металургії, згідно до НПАОП 0.00-4.35-04 “Типове положення про службу охорони праці” слід опрацювати і впровадити систему управління охороною праці і упорядити службу з охорони праці.

3.10 Всі діючі виробництва повинні мати такі інструкції, що затверджені роботодавцем підприємства:

- з охорони праці для працівників кожної професії;

- технологічні;

- щодо технічного обслуговування і експлуатації устаткування;

- щодо ремонту і очищення устаткування;

- про заходи пожежної безпеки;

- посадові для посадових осіб і спеціалістів;

- з безпечної експлуатації і ремонту об”ектів газового господарства, з обов’язковою схемою міжцехових газопроводів і розподілом їх між цехами.

У кожному структурному підрозділі підприємства повинен бути затверджений роботодавцем перелік чинних інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки.

3.11 Інструкції з охорони праці слід складати відповідно до вимог Закону України “Про охорону праці”, ДНАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, ДНАОП 0.00-8.03-93 “Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві”, НАПБ А.01-001-04 “Правила пожежної безпеки в Україні”, а також щорічно до першого січня розпорядженням роботодавця визначати перелік діючих інструкцій з указанням терміну їх перегляду і відповідальних осіб.

3.12 Інструкції з охорони праці, пожежної безпеки та технологічні інструкції необхідно переглядати не рідше одного разу на п’ять років, а у вибухо- і пожежонебезпечних виробництвах – не рідше одного разу на три роки, а також якщо сталися зміни у технологічних процесах, або схемах комунікацій і при застосуванні нових видів сировини і устаткування, або у випадку виникнення аварійної ситуації або травмування працюючих через недосконалість самої інструкції.

3.13 Для нових виробництв, технологій та устаткування, що впроваджуються в дію науково-дослідними і проектними інститутами або іншими організаціями, які впроваджують ці виробництва, необхідно опрацьовувати і затверджувати роботодавцем тимчасові інструкції, що забезпечують безпечне ведення технологічних процесів і безпечну експлуатацію устаткування. Ці інструкції слід переглядати не рідше одного разу на рік.

3.14 В інструкціях з охорони праці слід наводити посилання на нормативні документи, на підставі яких розроблені інструкції.

3.15 Технологічні інструкції для працівників повинні містити вимоги, що забезпечують безпечне ведення технологічних процесів згідно з

ГОСТ 3.1120-83 “ЕСТД. Общие правила отражения и оформления требований безопасности труда в технологической документации”.

3.16 Всі працівники повинні бути ознайомленні з відповідними інструкціями під розписку, а інструкції вивішені на робочих місцях.

За рішенням начальника даного структурного підрозділу працівники ознайомлюються з іншими інструкціями, що перелічені в пункті 3.10.

Посадові особи і спеціалісти, що призначаються в цехи металургійних підприємств (в тому числі які закінчили вищі учбові заклади), повинні бути ознайомлені з усіма інструкціями, які мають відношення до їх діяльності.

3.17 Постійний контроль за виконанням інструкцій та вказівок щодо безпечних методів і прийомів роботи здійснюється начальником цеху, його заступниками, механіком, енергетиком цеху та іншими керівниками виробництва.

3.18 Згідно зі статею 14 Закону України “Про охорону праці” і

ДНАОП 0.03-8.08-93 “Перелік важких робіт з шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок”, жінки не допускаються на всі основні виробництва чорної і кольорової металургії.

3.19 Згідно зі статею 15 Закону України “Про охорону праці” і

ДНАОП 0.03-8.07-94 “Перелік важких робіт і робіт з шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх”, неповнолітні не допускаються на всі виробництва чорної і кольорової металургії.

3.20 Згідно зі ст. 19 Закону України “Про охорону праці” роботодавець зобов’язаний організувати проведення попереднього (під час прийому на роботу) і періодичного (на протязі трудової діяльності) медичних оглядів працівників, які зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також щорічного огляду осіб віком до 21 року. Перелік професій, працівники яких підлягають медичному огляду, термін і порядок його проведення встановлюється ДНАОП 0.03-4.02-94 “Положення про медичний огляд працівників певних категорій”.

3.21 Організація навчання з охорони праці, проведення інструктажу і перевірки знань для тих, хто знов влаштовується на роботу, і всіх працюючих незалежно від стажу, досвіду їх роботи і кваліфікації на підставі правил та інструкцій з охорони праці з урахуванням конкретних умов виробництва (роботи) проводиться згідно з вимогами НПАОП 0.00-4.12-05 “Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці” та НАПБ Б.02.005-2003 “Типове положення про спеціальне навчання, інструктажі та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України”.

3.22 Роботодавец повинен згідно зі ст. 6 Закону України “Про охорону праці” під розпис ознайомити працівників про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де вони будуть працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які не усунуті, та можливих наслідків їх впливу на здоров’я і про їх права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах.

3.23 Для проведення інструктажів в цехах металургійних підприємств слід обладнувати кабінети (куточки) з охорони праці, які забезпечені відповідним обладнанням, наочними приладами згідно з ДНАОП 0.00-4.29-97 “Типове положення про кабінет з охорони праці”.

3.24 Посадові особи і спеціалісти, інші працівники підприємств, а також приватні особи, які зайняті проектуванням, виготовленням, монтажем, налагодженням, ремонтом, реконструкцією, діагностуванням і експлуатацією об’єктів, виконанням робіт, що обумовлені Правилами, повинні проходити підготовку (підвищення кваліфікації), згідно з вимогами НПАОП 0.00-4.12-05.

Не дозволяється допускати до роботи осіб, що не пройшли у встановленому порядку навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

3.25 З працівниками, що порушили вимоги нормативних актів про охорону праці, слід проводити позаплановий інструктаж.

3.26 Спеціалісти і працівники, які пов’язані з експлуатацією та обслуговуванням вантажопідіймальних кранів, котлів, посудин, що працюють під тиском, електроустановок і об’єктів газового господарства металургійних виробництв, повинні проходити навчання, атестуватися і допускатися до роботи згідно з вимогами чинних в Україні відповідних правил: ДНАОП 0.00-1.02-99 “Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів”, ДНАОП 0.00-1.03-02 “Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів”,

ДНАОП 0.00-1.11-98 “Правила будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари і гарячої води”, ДНАОП 0.00-1.08-94 “Правила будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів”, ДНАОП 0.00-1.21-98 “Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів”, ДНАОП 0.00-1.07-94 “Правила будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском”.

3.27 Неелектротехнічному персоналу, що пов’язаний з роботою, під час виконання якої може виникнути небезпека ураження електричним струмом, слід присвоювати І кваліфікаційну групу з електробезпеки.

Перелік професій цього персоналу повинен визначатися роботодавцем спільно зі службою охорони праці, а коло його обов’язків регламентуватися місцевою інструкцією.

В процесі роботи персонал з І групою електробезпеки повинен проходити плановий інструктаж з електробезпеки. Необхідно, щоб цей інструктаж проводила посадова особа, що має групу з електробезпеки не нижче ІІІ.

3.28 Працівники цехів металургійних підприємств, що пов’язані з рухом поїздів і маневровою роботою, повинні складати іспити в комісіях при залізничних цехах на знання Правил і інструкцій, що регламентують роботу залізничного транспорту, та Правил безпеки на залізничному транспорті. Перелік цих працівників, періодичність перевірок і обсяг знань, що перевіряються, повинен затверджуватися роботодавцем.

3.29 На підприємстві в кожному цеху роботодавець повинен складати і затверджувати перелік:

- газонебезпечних місць і газонебезпечних робіт;

- робіт підвищеної небезпеки;

- працівників, що підлягають навчанню правилам користування засобами індивідуального захисту, апаратурою щодо захисту органів дихання і першої долікарняної допомоги потерпілим.

Затверджений на підприємстві перелік робіт з підвищеною небезпекою необхідно періодично переглядати, але не рідше одного разу на три роки.

3.30 Працівники, що зайняті на роботах з підвищеною небезпекою повинні проходити попереднє спеціальне навчання і один раз на рік перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

3.31 Роботи з підвищеною небезпекою необхідно проводити за нарядом-допуском встановленої форми. Ці роботи слід виконувати бригадою не менше ніж з двох чоловік, а в апаратах, лежаках, газоходах та інших подібних місцях – бригадою не менше ніж з трьох чоловік. До місця роботи бригаду повина супроводжувати особа, відповідальна за виконання робіт з підвищеною небезпекою або уповноважений підрядника. На місці роботи слід вивішувати табличку “Робити тут”.

Наряд-допуск, що виданий на проведення робіт підвищеної небезпеки, має містити повний обсяг організаційних та технічних заходів, вжиття яких забезпечує безпечне проведення робіт в конкретних умовах згідно з

ДНАОП 1.2.00-4.02-90 “Положення про застосування нарядів-допусків при виконанні робіт підвищенної небезпеки на підприємствах та в організаціях Міністерства металургії СРСР”.

Особи, які мають право видавати наряд-допуск, повинні призначатися роботодавцем наказом по підприємству (виробництву).

3.32 На кожному підприємстві і в цехах металургійного виробництва повинні бути складені плани ліквідації аварій згідно з ДНАОП 0.00-4.33-99 “Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій”.

Плани слід переглядати і затверджувати один раз на п’ять років. Плани слід вивішувати на основних технологічних дільницях. Не дозволяеться допускати до роботи працівників, які не ознайомлені з планом ліквідації аварій і не знають його у частині, що стосується місця їх роботи.

3.33 Відповідно до ст. 10 Закону України “Про охорону праці” роботодавець забов”язаний забезпечити усіх працівників цехів металургійних виробництв спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту і запобіжними пристроями за встановленими нормами – ДНАОП 0.05-3.07-79 “Типові галузеві норми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям гірничої та металургійної промисловості та металургійних виробництв інших галузей промисловості”.

Не дозволяеться допускати до роботи працівників, які не мають від­повідного спецодягу, спецвзуття і засобів індивідуального захис­ту, а також змивальних і знешкоджувальних засобів.

3.34 Порядок видачі, зберігання, користування спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, а також догляду за ними повинен відповідати вимогам ДНАОП 0.00-4.26-96 “Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту”.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 503 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...