Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання № 37



За існуючим державним стандартом для продукції холодного копчення передбачений зміст вологи в м'ясі риби - 42%. По новому стандарту на продукцію для місцевої реалізації зміст вологи у передбачено 49%.

Визначте, на скільки збільшиться випуск продукції холодного копчення і економічний ефект від впровадження нового стандарту, виходячи з наведених даних:

Випуск продукції холодного копчення, кг 29930

Ціна реалізації 1кг за мінусом торгової знижки, грн. 28,66

Собівартість 1кг продукції 14.80

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАВДАНЬ

ЗА ТЕМОЮ «ПЛАНУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ, ПРИБУТКУ

І РЕНТАБЕЛЬНОСТІ»

Під собівартістю продукції розуміють грошові кошти, витрачені на виробництво і реализа­цию продукції. Залежно від місця формування витрат утворюються наступні види собівартості:

цехова собівартість, яка складається з витрат на основні витрат на матеріали, заробітну плату робочих і цехових непрямих витрат;

виробнича собівартість, яка складається з цехової собівартості і загальнозаводських витрат;

повна собівартість, що включає виробничу собівартість і позавиробничі витрати, пов'язані з реалізацією продукції, які можуть бути основними (прямими) і непрямими, умовно-змінними і умовно-постійними, простими і комплексними, поточними і одноразовими.

При плануванні собівартості продукції використовують величину витрат на 1 грн. товарної продукції. Цей показник обчислюється шляхом ділення собівартості товарної продукції на її об'єм, розрахований в оптових чи реалізаційних цінах. Так, оптова ціна 1 туб консервів «Кілька, оброблена в томаті», рівна 453,8 грн., а витрати на їх виробництво складають 398 грн. Отже, витрати на 1 грн. даної продукції дорівнюватимуть 87,7 коп., тобто 398: 453,8.

У рибній промисловості деяка (незначна) частина продукції (риб'ячий жир, товари ширвжитку) оподатковуються із звороту, який визначається як різниця між роздрібними цінами (за мінусом торгівельних і збутових для опту знижок) і оптовими цінами підприємств або по ставках у відсотках до звороту.

Суму прибутку від реалізації продукції Пр розраховують по формулі

Пр = Пт + Пн - Пк

де Пн і Пк —прибуток в залишках продукції на початок і кінець року, грн.; Пт— прибуток по товарному випуску, грн.

\ Планування прибутку аналітичним методом означає, що прибуток на планований рік розраховується по відсотку рентабельності від реалізації порівнянної продукції звітного року з врахуванням зростання об'єму реалізації, зниження собівартості, асортиментних зрушень продукції, її сортності, зміни оптових цін і інших чинників.

Рентабельність виробництва визначається відношенням прибутку до виробничих фондів, а рентабельність продукції— відношенням прибутку до повної собівартості.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 161 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...