Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Полярна система координат



Найважливішою після прямокутної системи координат є полярна система координат. Вона задається точкою , яка називається полюсом, і променем , що має початок у полюсі та називається полярною віссю. Задаються також одиниці масштабу: лінійна – для вимірювання довжин відрізків і кутова – для вимірювання кутів.

Розглянемо полярну систему координат і візьмемо на площині довільну точку . Припустимо, що – відстань від точки до точки і – кут, на який треба повернути полярну вісь проти годинникової стрілки, щоб сумістити її з вектором .

Полярними координатами точки називаються числа і . При цьому число вважається першою координатою і називається полярним радіусом, а число – другою координатою і називається полярним кутом. Точка з полярними координатами позначається так: . Очевидно, полярний радіус може набувати довільних невід'ємних значень , полярний кут вважається таким, що змінюється в межах .




Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...