Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Служба охорони праці на підприємстві



РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ

Виробництво запропонованого прбіотичного йогурту можливо здійснити лінією з виробництва кисломолочних напоїв на ТОВ «Лубенський молочний завод». Який знаходиться за адресою: Полтавсська обл., м. Лубни, вул. Індустріальна, 2.

Служба охорони праці на підприємстві

В Україні – у першій серед країн СНД – 14 жовтня 1992 р. був прийнятий Верховною Радою Закон «Про охорону праці», нова редакція 21 листопада 2002 року № 229 ІV. Цей закон, а також «Кодекс законів про працю України» є основною законодавчою базою охорони праці. Їх доповнюють державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці – це стандарти, правила: норми, положення, статути, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання усіма установами і працівниками України. Закон «Про охорону праці» складається з преамбули та 8 розділів.

Управління охороною праці – це підготовка, прийняття та реалізація рішень щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення здоров'я та працездатності людини під час праці. Система управління охороною праці (СУОП) є складовою частиною загальної системи керування підприємством. При автоматизованій системі управління, управління охороною праці є її складовою частиною, або підсистемою. Управління охороною праці передбачає участь в цьому процесі практично всіх служб і підрозділів підприємства. Об’єктом управління є діяльність структурних підрозділів, яка спрямована на створення безпечних і здорових умов праці. Управління охороною праці на підприємстві в цілому здійснює його керівник (власник), а в підрозділах (цехах, відділах, службах) – їх керівники або головні фахівці. Координує всю цю діяльність служба охорони праці. Задачі служби охорони праці та її функції викладені в «Типовому положенні про службу охорони праці», яке затверджено наказом Комітету Держнаглядохоронпраці від 3 серпня 1993 р. № 73.

Служба охорони праці створюється на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності та видів діяльності для виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним-випадкам, професійним захворюванням і аваріям в процесі праці.

Так як на ТОВ «Лубенський молочний завод» працює більше 50 осіб, то на ньому існує відділ охорони праці. Управління охороною праці на підприємстві в цілому здійснюється начальником відділу охорони праці. Об’єктом управління є діяльність структурних підрозділів, яка спрямована на створення безпечних умов праці.

Охорона праці на ТОВ «Лубенський молокозавод» організована на підставі юридичних документів, а саме колективного договору, розпоряджень голови правління, інструкцій з виконання правил роботи. Правила охорони праці поширюються на всіх працівників.

Працівники спеціалізованих ланок зобов’язані щорічно проходити курсове навчання з техніки безпеки з подальшою перевіркою знань спеціальною комісією, що створюється на підприємстві. Про проходження курсового навчання роблять запис у спеціальному журналі.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 749 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...