Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

EAN- UCC- International



Розвиток інформаційних технологій і комп'ютеризація усіх сфер діяльності в суспільстві стата причиною появи штрихових кодів як засобу для автоматичної ідентифікації інформації, що використо­вується при роботі з комп'ютерними засобами. Швидкий розвиток інформаційних технологій вносить серйозні корективи в організацію торгівлі.

Система EAN UCC — це всесвітня система стандартів та методик, створена для вдосконалення процесів ідентифікації та обліку, для ефективної організації інформаційних потоків, і, отже, — для підвищення продуктивності та скорочення виробничих видатків.

Міжнародна система товарної нумерації виникла внаслідок необхідності створення ланки, яка б поєднувала виробників та торгівлю і дозволяла б узгоджено вдосконалювати виробництво та постачання в умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій. Тому членство в асоціації "ЄАН-Україна" та участь у системі EAN UCC забезпечує підприємству можливість організувати на якісно вищому рівні весь ланцюг просування товарів - від виробника до кінцевого споживача.

12 грудня 1994 р. постановою Кабінету Міністрів України за № 821 була заснована Асоціація "ЄАН-Україна", якій надані повноваження представляти інтереси українських виробників і дистриб'юторів у Міжнародній асоціації товарної нумерації (EAN International) та в інших міжнародних асоціаціях і організаціях, що діють у галузі автоматизованої ідентифікації та штрихового кодування.

Асоціація товарної нумерації України "ЄАН-Україна" -добровільна некомерційна неурядова самоврядна організація, член міжнародної асоціації EAN International.

Метою діяльності асоціації "ЄАН-Україна" є впровадження в Україні всесвітньої багатогалузевої системи ідентифікації та комунікації для товарів та послуг, що базується на міжнародних стандартах системи EAN UCC.

Усім асоційованим членам Асоціації "ЄАН-Україна" видається Глобальний номер розташування EAN UCC. Це відкриває безкоштовний доступ до баз даних, відкритих Асоціацією товарної нумерації України - до національних і міжнародних.

У цих базах даних міститься інформація по кожному зареєстрованому штрих-коду: пошук товару по GTSN; пошук товару по назві; пошук товару по GLN (у.цій же базі даних можна знайти юридичну адресу виготовлювача); короткий опис характеристики товару (склад, властивості, стандарт, якщо він є, вид упаковки, фасування).

Штрихове кодування товарів в Україні стало реальністю. Створюються умови для запровадження інформаційних технологій, автоматизованої бази для контролю та управління товарно-грошовим обігом. По штрих-коду Україну пізнають на зовнішніх ринках як виробника товарів, які відповідають сучасним вимогам.

За 9 років після ухвалення постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 1996 р. № 574 "Про впровадження штрихового кодування товарів" створено законодавчу та нормативно-методичну базу впровадження технології штрихового кодування, якою визначені правила та рекомендації виробникам і дистриб'юторам товарів щодо маркування товарів штрих-кодовими позначками.

Співробітництво між закладами ресторанного господарства і Асоціацією є більш широким, ніж стандартні стосунки між Асоціацією і підприємством - учасником системи EAN UCC.

Штрихове кодування розглядається не тільки в контексті ЕККА (електронних контрольно-касових апаратів), але і як засіб автома­тичної ідентифікації, який може використовуватися на всіх етапах існування товару - від самого процесу виробництва до продажу товару споживача, і навіть після продажу (наприклад, обробка рекламацій та гарантійне обслуговування).

Автоматична ідентифікація розглядається не тільки як засіб зв'язку між фізичним і віртуальним існуванням об'єктів обліку. Найближчим часом перед вивченням технічних засобів автоматичної ідентифікації студенти будуть ознайомлюватися із базовими принципами інформаційної логістики.

Застосування внутрішніх штрихових кодів для маркування товарів, що розфасовуються та пакуються на підприємствах, дозволяє впроваджувати таку прогресивну форму торгівлі, як самообслуго­вування, а також у повному обсязі використовувати можливості елек-

тронних систем контролю та управління товарно-грошовим обігом у закладах ресторанного господарства.

Штрихове кодування на сьогодні є всесвітньо прийнятим засо­бом маркування товарів та їх ідентифікації. Наявність штрих-кодових позначок на товарах дає змогу автоматизувати облік, касове обслуговування, і є необхідним при автоматизації процесів транспор­тування і продажу. В умовах ринкової економіки виробники продукції, що застосовують технології штрихового кодування, мають можливість виготовляти і реалізовувати продукцію оперативніше і дешевше, а отже підвищувати її конкурентоспроможність.

Стосовно можливостей університету як учасника системи EAN' UCC. На сьогодні з університетом укладено договір, який не передбачає присвоєння префікса підприємства EAN UCC. Цей договір передбачає менші розміри членських внесків (порівняно зі стандартним договором з підприємством-виробником) і орієнтований, в першу чергу, на забезпечення інформаційного сервісу для учасника системи EAN' UCC. Університет представлений в електронних каталогах EAN, які підтримує Асоціація (зокрема, Депозитарії) і може користуватися цими електронними каталогами.

Користувачі Депозитарію (Національний електронний каталог товарів та послуг) можуть отримувати впорядковану інформацію про підприємства, які виготовляють продукцію, про товари та послуги, яким асоціацією "ЄАН-Україна" присвоєні ідентифікаційні номери.

Однак для повного застосування всіх можливостей системи EAN UCC у своїй виробничій сфері університет повинен мати префікс підприємства EAN' UCC. Тільки тоді підприємство має можливість отримання GTIN (Global Trade Item Number - Глобальний номер торгової організації), що необхідно для застосування у видавничій діяльності університету. Крім отримання GTIN, префікс підприємства EAN' UCC надає можливість використання і багатьох інших застосувань системи EAN' UCC, наприклад: інвентарний облік, ідентифікація послуг тощо.

У сучасній торговельній практиці будь-який товар, паралельно з фізичним існуванням, існує "віртуально" - в автоматизованих системах обліку та контролю, в яких відображається кожна суттєва операція з даним товаром.

Універсальним засобом, за допомогою якого можна ідентифіку­вати конкретний товар та зробити на нього однозначне посилання, є присвоєний товару унікальний ідентифікаційний номер EAN, який

прийнято називати Глобальним номером торгової одиниці - GTIN (Global Trade Item Number).

У лабораторії штрихового кодування (А-230) кафедри інже­нерно-технічних дисциплін Київського національного торговельно-економічного університету встановлено нове обладнання, яке дозво­ляє вивчати нові високі технології штрихового кодування, зчитувачі штрих-кодів, підключені до комп'ютерів, що дозволяє вивчати основи комп'ютерної обробки штрих-етикеток.

Встановлені також ваги з принтером штрих-етикеток для вивчення технології роботи з ваговими товарами. Така етикетка несе в собі інформацію про локальний код цього товару і його масу.

Застосування сучасних інформаційних засобів і, зокрема, штри­хового кодування кардинально вдосконалює організацію навчального процесу, дозволяє здійснювати оперативне товарне планування, тобто краще реагувати на потреби споживачів.

Комп'ютеризовані інформаційні системи стали неодмінним елементом ділового співробітництва. Життя довело, що той, хто хоче мати прибутки від своєї діяльності, повинен використовувати новітні інформаційні технології, починаючи від виробництва товарів до їх збуту кінцевому споживачеві.

Префікси EAN' UCC різних країн наведені нижче





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 770 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...