Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Використання векселів у банківській діяльності



Вексель- це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання однієї особи сплатити після настання строку, визначеного у векселі, певну суму коштів власникові векселя і який складений за точно встановленою законом формою.

Банки здійснюють операції з простими та переказними векселями за умови складання векселів в документарній формі, на бланках із відповідним ступенем захисту, та заповнення їхніх реквізитів відповідно до вимог, зазначених в Положенні про порядок здійснення банками операцій зж векселями в національній валюті на території України.

Комерційні банки у сфері вексельного обігу можуть здійснювати кредитні, торговельні, гарантійні, розрахункові, комісійні та довірчі операції. Окремі банки можуть виступати яе емітенти векселів.

Під час проведення цих операцій банк бере на себе певні ризики, у тому числі кредитний, ліквідності, процентний, операційний. Під час проведення кредитних, торговельних, гарантійних і розрахункових операцій банк має ретельно вивчити фінансовий стан, кредито- та платоспроможність платників за векселями і зобов’язаних за векселями осіб, з якими він укладає угоди про проведення операцій.

Законодавчо закріплено норму,відповідно до якої платіж за векселем банки здійснюють тільки в безготівковій формі.

Законодавство обмежує правосуб’єктність банків як учасників вексельного обігу. Зокрема, бути суб’єктами вексельного права, тобто брати на себе всі права і обов’язки, що випливають із змісту векселя, мають право банки зі статусом юридичної особи. Банки, які не мають статусу юридичної особи, можуть отримати від головного банку- юридичної особи повноваження на здійснення всіх або окремих операцій із векселями в порядку, установленому чинним законодавством.

При здійсненні вексельних операцій установа банку має забезпечувати документальне оформлення руху векселів, зокрема:

- складати і належно оформляти первинні документи: реєстри розписок, повідомлення, доручення, заявки, акти);

- складати регістри аналітичного обліку, які можна вести в паперовій або електронній формі.

При цьому незалежно від того, чи перходить право власності на векселі до банку, приймання та передавання векселів здійснюється банком на підставі відповідних первинних документів, що мають містити реєстр (опис) векселів.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 475 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...