Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансова відповідальність за правопорушення в сфері готівкових розрахунків



Відповідно до діючого Податкового кодексу контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому законом порядку здійснюють органи державної податкової служби.

Періодичність проведення цих перевірок та строк, протягом якого вони здійснюються, визначають безпосередньо органи державної податкової служби.

Перелік підприємств (підприємців), що підлягають зазначе­ним перевіркам за конкретні періоди, визначається з урахуванням обсягів здійснюваних ними операцій з готівкою.

Під час перевірок з'ясовуються структура підприємства, кіль­кість відкритих поточних рахунків підприємства (підприємця) у банках, наявність у підприємства (підприємця) податкового бор­гу, результати раніше здійснених перевірок, дотримання ними порядку ведення операцій з готівкою

Органи контролю беруть участь у проведенні спільних перевірок. Перевірка безпосередньо за місцезнаходженням підприємства (підприємця) здійснюється на підставі документів, визначених законодавством України за певний період, — квартал, півріччя, рік тощо (але не менше ніж один раз на три місяці).

Відповідальність за дотримання порядку ведення операцій з готівкою покладається на підприємців, керівників підприємств. Особи, які винні в порушенні порядку ведення операцій з готів­кою, притягуються до відповідальності в установленому законо­давством України порядку.

У разі виявлення порушень установленого порядку ведення операцій з готівкою органи державної податкової служби Украї­ни застосовують до порушників штрафні санкції на підставі по­дання органів контролю згідно з законодавством України.

Якщо перевіркою підприємства (підприємця) було виявлено порушення, то за її результатами складається акт про перевірку дотримання порядку ведення операцій з готівкою (далі — акт про перевірку) у трьох примірниках, у якому викладається зміст по­рушення з відповідним обґрунтуванням. Акт про перевірку має містити висновки про результати перевірки, а також рекомендації керівництву підприємства (підприємцю) щодо усунення виявле­них недоліків. Акт про перевірку підписують службові особи, які проводили перевірку, а також керівник та головний бухгалтер підприємства (підприємець). Перший примірник надсилається органам державної податкової служби України за місцем дер­жавної реєстрації підприємства (підприємця) для вжиття захо­дів, що передбачені законодавством України, другий — пере­дається безпосередньо відповідному підприємству (підприєм­цю), третій примірник залишається в документах органу конт­ролю. Якщо порушень не виявлено, то службові особи, які проводили перевірку, складають довідку за довільною фор­мою, у якій зазначаються назва підприємства, що перевірялося, термін перевірки, посилання на законодавство України, згідно з яким проводилася перевірка, питання, що перевірялися. За­значену довідку підписують службові особи, які проводили перевірку, а також керівник та головний бухгалтер підприємс­тва (підприємець).

Керівник підприємства або особа, що його заміщує, підпри­ємець має право під час складання акта про перевірку не погоди­тися з результатами перевірки і надати щодо цього відповідні об­грунтовані зауваження (пояснення) у письмовій формі, які додаються до акта про перевірку. Результати перевірки дотри мання порядку ведення касових операцій розглядаються керівни­цтвом підприємства (підприємцем), як правило, у триденний строк після її закінчення.

Під час перевірок здійснюється контроль за виконанням під­приємством вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, що пов'язані з веденням касової книги та оформленням операцій з приймання та видачі готівки з каси, веденням відповідних касових документів.

Під час перевірок з'ясовується наявність у підприємства касо­вої книги, а також відповідність її оформлення вимогам законо­давства України. Крім того, перевіряється правильність ведення касової книги, оформлення в ній касових операцій із приймання та видачі готівкових коштів (у тому числі за строками), відповід­ність зазначених у ній сум прийнятої до каси або виданої з неї го­тівки даним прибуткових і видаткових касових ордерів, якість і своєчасність записів касира згідно із зазначеними в касовій книзі касовими документами, наявність підпису бухгалтера, який пере­вірив записи в касовій книзі за кількістю отриманих ним касових ордерів, правильність підрахунку в касовій книзі фактичних за­лишків готівки в касі на кінець дня тощо.

Під час перевірки з'ясовується правильність заповнення всіх реквізитів прибуткових і видаткових касових ордерів та видатко­вих відомостей (проставлення потрібних дат, номерів, сум, зазна­чення підстав для їх виписки, наявність підписів службових осіб і одержувачів коштів, відбитків печаток та штампів, підписів про отримання готівки, правильність оформлення депонованих сум тощо). За окремими видатковими відомостями можуть вибірково перераховуватися суми виплаченої готівки.

Під час перевірки встановлюються наявність у підприємства журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових докумен­тів та книги обліку прийнятих та виданих касиром грошей і пра­вильність їх ведення, а також правильність відображення в касо­вих документах номерів кореспондуючих рахунків, відповідність між кореспонденцією рахунків, внесених до касової книги та за­значених в касових ордерах, наявність потрібних виправдних до­кументів, що додаються до касових ордерів (заяви, накладні, ра хунки, довідки тощо), і позначок про їх погашення. У касових документах, які викликають сумніви щодо їх справжності, пере­віряється достовірність підписів одержувачів коштів та службо­вих осіб, які дають пояснення щодо цього.

Виявлені в результаті перевірки порушення і висновки про ве­дення касової книги та касових документів зазначаються в розді­лі І акта про перевірку.

Особлива увага під час перевірки має приділятися встанов­ленню повноти та своєчасності оприбуткування в касах готівко­вих надходжень, одержаних підприємством (за реалізовану про­дукцію, продані товари, виконані роботи, надані послуги і за позареалізаційні операції тощо).

Під час перевірки аналізується загальний стан касових оборо­тів надходжень готівки з кас банку до кас на підставі банківських виписок за поточними рахунками підприємства.

Звіряються банківські виписки (за сумами коштів, що одержа­ні з банку, і датами) та відповідні записи в касовій книзі з даними прибуткових касових ордерів. У разі потреби можуть також порі­внюватися дані корінців грошових чеків із виписками банку.

Під час перевірки органами контролю повного і своєчасного оприбуткування коштів, що надійшли до каси від здійснення господарської діяльності, записи в касовій книзі звіряються за сумами та строками з даними відповідних прибуткових касо­вих ордерів (із залученням у разі потреби таких виправдних документів: розрахункових документів, квитанцій до прибут­кових касових ордерів, рахунків-фактур, товарно-транспорт­них і податкових накладних тощо). Перевіряється також про­ведення записів щодо реєстрації зазначених ордерів (за сумами і датами) у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касо­вих документів.

Під час перевірки органи контролю мають брати до уваги те, що за наявності в касі підприємства готівки, яка не підтверджена прибутковими касовими ордерами, вона вважається неоприбуткованою в касі та зараховується в дохід підприємства.

Виявлені під час перевірки порушення порядку оприбутку­вання надходжень готівки відображаються в розділі II акта про перевірку.

Під час перевірки дотримання підприємством ліміту каси ви­значається наявність самостійно встановленого ліміту каси та відповідність його розрахунку вимогам цього Положення, уточ­нюються за наказами, розпорядженнями чи іншими розпоряд­чими документами суми самостійно доведених підприємством (юридичною особою) лімітів кас своїм відокремленим підроз­ділам.

Під час перевірок з'ясовується те, як підприємство дотриму­ється встановленого ліміту каси, строків і порядку здавання го­тівкової виручки. Крім того, має враховуватися те, що кошти, які одержані з каси банку або спрямовані з виручки на виплати, пов'язані з оплатою праці, можуть відповідно до пункту 2.10 По­ложення протягом трьох — п'яти робочих днів зберігатися в касі понад установлений ліміт каси.

Для визначення понадлімітних залишків готівки в касі порів­нюються записи про фактичні її залишки в касі за касовою кни­гою з установленим лімітом каси за кожний день незалежно від того, здійснювалися в цей день касові обороти (надходження і витрати готівки) чи ні. Якщо в періоді, що перевіряється, виявле­но перевищення ліміту каси, то з'ясовується, протягом якого часу (у днях) і які понадлімітні суми не здавалися в установлені стро­ки до банку і з якої причини, а також загальна сума понадліміт­них залишків.

Питання для перевірки знань студентів

1. Якими нормативно-правовими актами регу­люється порядок здійснення операцій з готів­кою?

2. Що таке касове обслуговування?

3. Який порядок встановлення ліміту каси?

4. Які органи державної влади здійснюють конт­роль за дотриманням законодавства про готів­кові розрахунки?

5. Яка відповідальність передбачена за пору­шення правил здійснення операцій з готівкою?





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 497 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...