Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та види банківського кредиту



Кредитування є основним видом активних операцій комерційних банків, який дає можливість банкам отримувати значні доходи, але водночас супроводжується певними ризиками, що пов’язані із можливістю неповернення позичальниками основного боргу та відсотків за позичками. Тому кредитування характеризує суперечність між дохідністю кредитних операцій, ризиками і ліквідністю вкладених у позички коштів. Банк змушений постійно вибирати,що для нього важливіше: забезпечення високої ліквідності вкладених у кредити активів чи висока прибутковість.

Банківське кредитування розглядають як кваліфікаційну ознаку банку, що передбачає ліцензування з боку НБУ та є різновидом професійної підприємницької діяльності банку, основним джерелом формування його прибутків.

Слово «кредит» походить від латинського слова, що означає «вірити», «довіряти».

Поняттям кредиту охоплюється таке коло явищ:

- товарний кредит, за якого оплата товару здійснюється через певний проміжок часу після його отримання;

- комерційний кредит, за якого здійснюється попередня оплата належних до поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.

Отже, банківський кредит – це будь-яке зобов’язання банку надати певну суму грошей або гарантію, придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу в обмін на зобов’язання боржника повернути заборговану суму, а також на зобов’язання сплатити проценти та інші збори цієї суми. Слід зауважити, що операції, пов’язані з видачою та погашенням кредиту мають назву кредитних або позичкових.

Банківські кредити можна класифікувати за різними критеріями: строками, предметом кредитування, кредитором (позичальником), цілями, забезпеченістю, методами надання та способами погашення, характером та способом сплати відсотків, числом кредиторів.

За строками використання кредити поділяються на строкові та безстрокові (до вимоги). Вони можуть бути також простроченими або відстроченими. Строкові кредити надає банк на період, зафіксований в угоді з позичальником, вони бувають трьох видів: короткострокові- до 1 року; середньострокові- від 1 до 3років; довгострокові- понад 3 роки. До безстрокових відносять кредити, видані банком на невизначений строк, - кредити до вимоги. Позичальник має погасити таку позику на першу вимогу банку. Якщо банк не вимагатиме повернення, кредит погашають на розсуд позичальника.

Залежно від предмета кредит буває товарний і грошовий.

Товарний кредит - товари (роботи, послуги), що передаються резидентом або нерезидентом у власність юридичних чи фізичних осіб на умовах договору, що передбачає відстрочення остаточних розрахунків на визначений строк та під процент. Товарний кредит передбачає передачу права власності на товари (роботи, послуги) покупцеві (замовникові) у момент підписання договору або в момент фізичного отримання товарів (робіт, послуг) таким покупцем (замовником), незалежно від часу погашення заборгованості.

Грошова форма кредиту виникає тоді, коли кошти використовуються не як простий посередник в обміні, а як гроші за для отримання прибутку, що набуває форми позичкового капіталу.

Залежно від кредитора (позичальника) кредит може бути банківський, державний, комерційним, міжнародний кредит.

Комерційний кредит, який надається товаровиробниками один одному у вигляді продажу товарів з відстрочкою терміну платежу, що оформляється переважно векселями.

Банківський кредит надається банками, як правило, у грошовій формі. На кредитному ринку банки виступають одночасно і кредиторами і позичальниками.

Державний кредит надається юридичними та фізичними особами державі в особі її центральних (казначейство, міністерство фінансів тощо) та місцевих органів влади. Реалізується Державний кредит у формі емісії та розміщення державних позик.

Міжнародний кредит надається у формі позичкових капіталів однієї країни іншій у тимчасове використання на засадах поворотності, строковості, платності. Суб´єктами міжнародного кредиту виступають банки, фірми, держави, міжнародні кредитно-грошові організації.

Залежно від цілей використання кредити бувають споживчі, промислові, інвестиційні, кредити на операції з цінними паперами, міжбанківські, імпортні, експортні.

Споживчий кредит - кредит, який надається тiльки в нацiональнiй грошовiй одиницi фiзичним особам-резидентам України на придбання споживчих товарiв тривалого користування та послуг i який повертається в розстрочку, якщо iнше не передбачено умовами кредитного договору.

Експортний кредит -це кредит, що видається банком країни-експортера банкові країни-імпортера для кредитування поставок машин, обладнання та інших інвестиційних товарів.

Кредитування імпорту має дві форми:

а) комерційного кредиту;

б) банківського кредиту.

Комерційні кредити поділяються на:

а) кредит за відкритим рахунком, який надається за угодою, згідно з якою експортер записує на рахунок імпортера у вигляді боргу вартість проданих і відвантажених товарів, а імпортер зобов´язується погасити кредит у встановлений термін;

б) вексельний кредит, коли експортер, укладаючи угоду на продаж товару в кредит, виставляє переказний вексель (трату) на імпортера. Останній, отримавши товарні документи, акцептує трату (бере зобов´язання оплатити вексель в указаний термін).

Банківські кредити на імпорт бувають таких видів:

а) акцептний кредит видається, якщо імпортер згоден оплатити трату експортера. Перед настанням терміну оплати імпортер вносить в банк суму боргу, а банк в цей термін погашає його зобов´язання перед експортером;

б) акцептно-рамбурсний кредит, суть якого полягає в тому, що банк імпортера в межах узгоджених лімітів кредитування виставляє безвідкличні акредитиви на банк експортера, котрий зобов´язується акцептувати трати й оплатити їх з настанням терміну. Після відвантаження товару експортер скеровує платіжні й товарні документи до свого банку. Останній акцептує переказний вексель і виплачує експортерові вартість товару. Потрібні для цього кошти банк експортера отримує через переоблік трати на світовому грошовому ринку. Коли настане термін оплати, останній тримач трати пред´являє її до оплати банкові експортера, який здійснює платіж за рахунок відшкодування, отриманого від банку імпортера.

Інвестиційні кредити – це кредити, які надаються для технічного переоснащення підприємств, придбання обладнання, устаткування, на реконструкцію, будівництво та для реалізації інших інвестиційних проектів.

Міжбанківський кредит - це позичковий капітал комерційного банку, що передається іншому банку у тимчасове користування на умовах повернення і платності.

Кредит на операції з цінними паперами передбачає надання банком коштів на випуск, або придбання цінних паперів.

За наявністю і характером забезпеченості кредити бувають забезпечені і незабезпечені.

Забезпечені кредити - кредити, які мають забезпечення у вигляді ліквідної застави, реальна (ринкова) вартість якої перевищує кредитну заборгованість не менш як на 25 відсотків, або банківську гарантію;

Незабезпечені позички називають у банківській практиці довірчими і надають тільки під зобов’язання позичальника погасити позику.

За методами надання, розрізняють позики, які надані в разовому порядку, відповідно до відкритої кредитної лінії (ліміту кредитування), гарантовані кредити.

Разові – це позики, рішення про видачу яких приймається банком окремо по кожному кредиту на підставі заяви та інших документів клієнта.

Гарантовані кредитні операції полягають в прийнятті банком зобов’язань у випадку необхідності видати клієнту позику певного розміру протягом обговореного строку (зазвичай кварталу, року).

За характером і способом сплати процентів виокремлюють позики з: фіксованою процентною ставкою; плаваючою процентною ставкою; сплатою процентів у міру використання позичених коштів; сплатою процентів одночасно з отриманими позиченими коштами (дисконтний кредит).

Слід розуміти, що наведена класифікація є умовною, оскільки на практиці кожний кредит відповідає не одному, а багатьом з- представлених критеріїв класифікації.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...