Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7: Небезпечні фактори



Навчальна мета теми: знати основні небезпечні фактори та їх характеристиками, а також знати основні заходи зменшення їх впливу на людину.

При знаходженні людини вдома, на роботі, у місті чи на природі вона постійно наражається на небезпеку у вигляді фізичних, хімічних, біологічних, психофізіологічних, соціальних небезпечних факторів.

До фізичних небезпечних факторів можна віднести: механічні чинники (рушійні механізми, ударна хвиля, падіння, зіткнення з твердими тілами тощо), високу або низьку температуру, механічні коливання (вібрацію, звук, інфра- та ультразвук), електромагнітні випромінювання (гамма-, рентгенівське, УФ-, видиме, ІЧ-, лазерне та мікрохвильове, радіохвильове), магнітні та електричні поля, електричний струм, швидкий перепад атмосферного тиску тощо.

До хімічних факторів відносять речовини неорганічні, органічні та елементорганічні.

До біологічних небезпечних факторів відносяться патогенні мікроорганізми, паразити, комахи (отруйні чи переношчики інфекцій), отруйні рослини та тварини, хижаки.

До психофізіологічних небезпечних факторів можна віднести фізичне та емоціональне напруження, перенапруження аналізаторів, голосового апарату та деякі інші.

До соціальних небезпек можна віднести шахрайство, крадіжку, пограбування тощо.

За даними Всесвітньої Організації Здоров’я на даний час приблизно 500 тис. хімічних речовин, 200 біологічних речовин, біля 50 фізичних факторів впливають на людину в різних поєднаннях та експозиціях, формуючи різні за видами та рівнями ризикові ситуації для здоров’я та життя у її професійній діяльності.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...