Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зниження втрат електроенергії і її раціональне використання



Підвищення економічності електропостачання сільського господарства - більш комплексне завдання. По суті, з нею тісно зв'язані завдання підвищення якості електроенергії й надійності електропостачання. Тому розглянуті вище заходи в більшості випадків одночасно вирішують завдання підвищення економічності електропостачання. Досить важливе значення для її розв'язку мають заходи щодо зниження втрат електроенергії і її раціонального використання.

Усі електроустановки, що складають систему електропостачання, у тому числі електричні лінії й трансформатори, мають активні опори. Тому при передачі, розподілі й перетворенні електричної енергії відбуваються її втрати.

Більша частина втрат енергії в сільських мережах припадає на електричні лінії й трансформатори, і звичайно в практичних розрахунках ураховують втрати тільки в цих електроустановках. Втрати енергії в проводах, кабелях і обмотках трансформаторів пропорційні квадрату струму, що протікає по них, і тому їх називають навантажувальними втратами. Струм навантаження, як правило, змінюється в часі, і навантажувальні втрати часто називають змінними.

По мірі росту навантажень і приєднання до електричної мережі нових споживачів у ній зростають втрати електричної енергії. На підприємствах електричних мереж систематично розраховують втрати потужності й енергії, і на основі цих розрахунків у необхідних випадках здійснюють заходи щодо зниження втрат.

Розрізняють організаційні заходи щодо зниження втрат, заходи щодо вдосконалення систем обліку електроенергії, а також технічні заходи.

До основних організаційним заходів відносяться:

1) вибір оптимальних місць розмикання повітряних ліній (ПЛ) напругою 10...35 кВ із двостороннім живленням;

2) підтримка оптимальних рівнів напруги на шинах 10 кВ районних трансформаторних підстанцій (РТП) 110... 35/10 кВ і на шинах 0,38 кВ ТП 10/0,38 кВ;

3) відключення одного із трансформаторів у режимах малих навантажень на двотрансформаторних підстанціях, а також відключення трансформаторів на підстанціях із сезонним навантаженням;

4) вирівнювання навантажень фаз у мережах напругою 0,38 кВ;

5) скорочення строків ремонтів і технічного обслуговування ліній, трансформаторів і розподільних обладнань;

6) зниження витрати енергії на власні потреби підстанцій.

Організаційні заходи, а також заходу щодо вдосконалення систем обліку електроенергії, як правило, не вимагають значних первинних витрат, і тому їх проводити завжди доцільно.

Інакше складається справа з технічними заходами, пов'язаними з додатковими капітальними вкладеннями.

До основних технічних заходів у сільських електричних мережах відносяться:

1) установка в мережах статичних конденсаторів, у тому числі батарей з автоматичним регулюванням потужності;

2) установка на РТП 110...35/10 кВ трансформаторів з регулюванням під навантаження (РПН);

3) заміна недовантажених і перевантажених трансформаторів на споживчих ТП;

4) підвищення пропускної здатності мереж шляхом будівництва нових ліній і підстанцій;

5) заміна проводів на перевантажених лініях, у тому числі заміна відгалужень від ПЛ напругою 0,38 кВ до будинків;

6) перевод електричних мереж на більш високу номінальну напругу.

Найбільш ефективне із цих заходів - компенсація реактивної потужності, у першу чергу за допомогою статичних конденсаторів.

Принцип компенсації реактивної потужності конденсаторами, що паралельно включаються, полягає в наступному.

Частина потужності, переданої по лінії, а саме реактивна, не витрачається на теплоту або механічну роботу, а є лише запасом енергії, якою обмінюються магнітні поля джерела й приймача. Однак струм, відповідний до реактивної потужності, протікаючи по лінії передачі, викликає в ній втрати потужності й напруги.

Реактивний струм, отже, струм лінії можна зменшити, підключивши паралельно приймачу ємність, у якій буде протікати струм, спрямований протилежно струму. Тоді в лінії буде протікати вже менший сумарний струм.

При цьому кут між напругою й струмом зменшується від <р до <рк, коефіцієнт потужності збільшиться від cos φ до cos φк, коефіцієнт реактивної потужності поменшається від <р до tg φк, а втрати потужності й напруги також зменшується.

Для забезпечення найвищої економічної ефективності потужність конденсаторних батарей у мережах напругою 0,38 кВ потрібно вибирати такою, щоб у години максимуму реактивного навантаження коефіцієнт потужності в споживачів був не менш 0,95. При цьому коефіцієнт реактивної потужності tg φ не повинен перевищувати 0,33.

Установки на підстанціях 110...35/10 кВ трансформаторів із РПН необхідна не тільки для зниження втрат енергії, але в першу чергу для дотримання в споживачів нормованих відхилень напруги.

Через розбіжність фактичних і розрахункових навантажень деякі трансформатори експлуатованої мережі можуть бути недовантажені, причому в наступні роки ріст навантаження частини цих трансформаторів малоймовірний. У цьому випадку доцільно замінити трансформатор на апарат меншої потужності. При заміні знижуються втрати холостого ходу, але збільшуються втрати в обмотках трансформатора. З урахуванням цієї обставини можна визначити граничне завантаження встановленого трансформатора, при якій доцільна заміна на трансформатор меншої потужності.

Підвищення пропускної здатності мереж шляхом будівництва нових ліній і підстанцій, а також заміни проводів на перевантажених лініях здійснюють, як правило, у процесі розвитку мережі по спеціальних проектах.

Що стосується переобладнання електричних мереж на більш високу номінальну напругу, то стосовно до сільських мереж мова практично може йти лише про переобладнання збережених в окремих районах мереж напругою 6 кВ на напругу 10 кВ.

Раціональне використання електроенергії припускає насамперед поліпшення роботи її приймачів. При цьому техніко-економічні розрахунки потрібно виконувати для всієї системи електропостачання, тобто її виробництва, розподілу й застосування. Економічний ефект повинен бути визначений у масштабі всієї енергосистеми, але не окремого господарства.

Для раціонального використання електроенергії важливе значення має нормування її витрат, тобто встановлення норм питомої витрати. При наявності науково обґрунтованих, прогресивних норм і відповідної системи матеріальної винагороди за їхнє виконання й перевиконання забезпечується істотна економія електроенергії.

У міру зміни технологічного процесу, підвищення кваліфікації персоналу, установки більш досконалого встаткування норми повинні систематично переглядатися; це входить в обов'язку працівників електротехнічної служби господарства (колгоспу, радгоспу).

Отримані розрахунками питомі норми витрати електроенергії обов'язково повинні бути перевірені для даного об'єкта шляхом виміру витрати електроенергії в ньому протягом певного строку (рік, сезон роботи) і за умови нормальної експлуатації об'єкта.

Зовсім очевидно, що нормування можливе тільки при налагодженому обліку витрати електричної енергії в даному господарстві.

У раціональному використанні електроенергії істотну роль відіграє регулювання графіків навантаження. Пропускна здатність електричних мереж (проводів, трансформаторів та ін.) визначається максимальним розрахунковим навантаженням: чим більше буде передаватися електроенергії по цих мережах протягом доби або року, тим більше вони будуть використані й тем вище буде економічність електропостачання

У дійсності реальний графік навантаження завжди відрізняється від ідеального тим, що більшу частину часу навантаження менше розрахункового.

Для поліпшення положення потрібно, з одного боку, якнайменше електроприймачів включати в години максимуму навантаження, а з іншого - по можливості завантажувати установку в нічний години. Дуже добрими електроприймачами, що можуть вирівняти графік у нічні години, є різні електронагрівальні обладнання з акумулюванням тепла (електричні котли, печі, що обігрівають підлогу та ін.). У нічні години вони запасають теплову енергію, а потім дозволяють витрачати її днем.

Необхідно приймати всі можливі заходи для підвищення коефіцієнта потужності у всіх ланках сільської електричної установки. Правильний вибір електродвигунів по потужності - одим із внутрішньогосподарських заходів. Коефіцієнт потужності недовантаженого асинхронного електродвигуна значно нижче номінального. Тому при проектуванні установки не можна брати підвищені запаси потужності, а також застосовувати двигуни закритого типу там, де можна використовувати відкриті.

У багатьох споживачів тривалість роботи на холостому ходу становить 50...60 % усього часу експлуатації, Електродвигуни таких споживачів доцільно постачати обмежниками холостого ходу.

При наявності однофазних навантажень істотне значення має рівномірний розподіл їх по фазах, особливо при максимумі навантаження. Порушення симетрії приводить, як уже вказувалося, до додаткових втрат енергії й втраті напруги.Найбільша економія електричної енергії може бути отримана при впровадженні електрозберігаючих технологій. Розрахунки показують, що додаткові витрати, які при цьому звичайно потрібні, в 2...3 рази менше витрат на додаткову витрату електроенергії. Крім того, зберігаються невідновлювані енергоресурси - вугілля, газ, рідке паливо, уран.

У цей час ведуться дослідження з розробки енергозберігаючих технологій у всіх галузях народного господарства, у тому числі в сільськім господарстві.

Дуже важливо використовувати поновлювані й вторинні енергетичні ресурси для зниження витрати електроенергії. Так, у першу чергу потрібно використовувати енергію сонця для теплових цілей.

Вторинні паливно-енергетичні ресурси являють собою відходи низькопотенціальної теплоти в різних промислових підприємствах, на теплових електростанціях (у тому числі атомних), металургійних, хімічних і інших заводах, у вентиляційних викидах виробничих і побутових об'єктів. Вони становлять значну частку від первинних енергоджерел і приблизно. дорівнюють загальному об'єму корисно використовуваної теплової енергії. Особливо перспективно використовувати теплові відходи газокомпресорних станцій магістральних газопроводів, число яких швидко збільшується.

Лекція 7





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2836 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...