Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Внутрішні електричні мережі



Електрична енергія від розподільної трансформаторної під­станції по кабелю або повітряній лінії подається до будинків, тварин­ницьких приміщень, де вона використовується. Вводи в будинки здійс­нюють через стіни чи дах. Електричні мережі від вводу в будинок до споживача називаються внутрішніми. Вони містять силові й освітлювальні проводки, розподільні пристрої, кріплення проводів і кабелів.

Розподіл електроенергії всередині виробничих приміщень здійс­нюється за допомогою силових шаф чи пунктів розподільних прис­троїв. Залежно від конструкції, пристрої можуть бути з апаратами включення і без них. з запобіжниками чи автоматами.

Розміщати розподільні пункти необхідно так, щоб їх було зруч­но обслуговувати, вони не заважали при роботі і довжина лінії, що від­ходить від них була мінімальною, а їх траса була зручною і доступною.

Для нижнішніх прополок використовують електричні проводи та кабелі з алюмінієвими жилами. У тваринницьких і птахівницьких приміщеннях що мають хімічно активне середовище, застосовують по.тьовані прок.ии та кабелі з пластмасовою ізоляцією у пластмасовій оболонці. У побутових і підсобних приміщеннях можна використову­вані проводи з і гумовою ізоляцією.

Внутрішні електропроводки можуть бути прокладені відкрито на поверхні стіни і стель, по фермі, опорі та інших будівельних елемен­тах будинку і спорудження, а також приховано усередині конструктив­них елементів будинку і споруди (у стінах, підлогах, перекриттях, фундаментах).

Схована проводка порівняно з відкритою більш безпечна і дов­говічна. Вона кіхппіеїш від механічних ушкоджень, не захаращує стін і стель, не псує їхній зовнішній вигляд. Разом з тим вона більш дорога і трудомістка при ремонті.

Внутрішні електропроводки на сільськогосподарських виробни­чих об'єктах можуть бути виконані на тросу, лотках і в коробах, у пластмасових і сталевих трубах, металевих і гумовотканинних рукавах, у каналах будівельних конструкцій.

Для освітлювальних мереж тваринницьких приміщень викорис­товують головним чином тросові проводки. До несучого тросу діамет­ром 5-8 мм за допомогою ізолюючих прокладок кріплять електричний провід. Може бути використана електропроводка з самонесучим прово­дом марки АВТС, АВТ.

Електропроводка в сталевих трубах повинна бути технічно й економічно обгрунтована- 3 огляду на цю вимогу, сталеві труби використовують тільки в тому випадку, коли інші види проводок не допускаються через можливість їхніх ушкоджень, недостатньої висоти приміщень чи необхідності виконання проводки в пожежо- і вибухонебезпечних приміщеннях. Електропроводки в трубах і в землі поза будинками не проводять.

Вид електропроводки, марку та спосіб прокладання проводів або кабелів вибирають залежно від призначення, цінності та архітектурних особливостей будівлі, умов навколишнього середовища, харак­теристики електроприймачів, вимог техніки безпеки, протипожежних правил тощо.

Для стаціонарних електропроводок застосовують переважно проводи і кабелі з алюмінієвими жилами. Використовувати такі проводи і кабелі не можна для приєднання до електротехнічних пристроїв, встановлених безпосередньо на віброізолюючих опорах; внутрішнього монтажу щитових пристроїв (панелі, пульти, шафи, тощо); зарядки освітлювальної арматури; в електропроводках вибухонебезпечних зон класів В-І і В-Іа тощо. У цих випадках застосовують проводи та кабелі тільки з мідними жилами.

У приміщеннях, розміщених на горищах будівель, відкриті електропроводки виконують проводами й кабелями з мідними жилами. Проводи і кабелі з алюмінієвими жилами допускається використовувати в електропроводках горищних приміщень будівель з негорючимими перекриттями - при відкритому прокладанні у стальних трубах або схованому у негорючих стінах і перекриттях та виробничих будівель сільськогосподарського призначення із спалимими перекриттями - при відкритому прокладанні їх у стальних трубах з усуненням можливості проникнення пилу всередину труб і з'єднувальних коробок.

Для живлення переносних та пересувних електроприймачів застосовують шнури та гнучкі кабелі з мідними жилами, спеціально для цього призначені, з урахуванням можливих механічних дій. Всі жили цих провідників, у тому числі заземлююча, повинні бути в загальній оболонці, обплетені або мати загальну ізоляцію.

Оболонки та ізоляція проводів і кабелів, що застосовуються в електропроводках, повинні відповідати способу прокладки і умовам навколишнього середовища. Ізоляція, крім того, повинна відповідати номінальній напрузі електромережі. Нульові робочі провідники повинні мати ізоляцію, рівноцінну ізоляції фазних.

У нормальних виробничих приміщеннях можна використовувати стальні труби і троси відкритих електропроводок, а також металеві конструкції будівель та механізмів як один з робочих провідників в електромережах напругою до 42 В. При цьому треба забезпечити неперервність і достатню електропровідність цих провідників, надійне зварювання стиків.

Застосовувати вказані вище конструкції як робочий провід не допускається, якщо вони розміщені безпосередньо біля горючих частин будівлі або конструкцій.

Площу поперечного перерізу струмоведучих жил проводу або кабелю в кожному випадку треба вибирати так. щоб тривало допустимий для нього за нагріванням струм навантаження Ідоп був не меншим максимального тривалого робочого струму електричного кола І роб, тобто:

ІДОП ≥ ІРОБ

Для відгалужень до окремих електроириймачів, що працюючі, і постійною номінальною споживаною потужністю, за максимальні тривалі робочі струми приймають їх номінальні струми, тобто Іроб, Ідоп.

Проводи та кабелі для внутрішніх електропроводок

Марки Назви і характеристики виробів Застосування Кіль­кість жил Площа поперечного перерізу, мм2
А ПРН Провід з алюмінієвою жилою, в неспалимій гумовій ізоляції, гумовій оболонці Для прокладання у сухих і вологих приміщеннях, пустотних каналах неспалимих будівельних конструкцій, а також на відкритому повітрі   2,5... 120
ПРН Те ж, з мідною жилою Те ж   1 5 120
АППР Провід з алюмінієвими жилами, гумовою ізоляцією, що не поширює горіння, з роздільною основою Для прокладання по дерев'яних поверхнях і конструкціях жилих і виробничих сільськогосподарських приміщень 2; 4;3 2 5 10
АПВ Провід з алюмінієвою жилою, 3 полівінілхлоридною ізоляцією Для монтажу вторинних кіл, прокладання в трубах, порожнистих каналах неспалимих будівельних конструкцій і для монтажу силових та освітлювальних кіл   2.0... 120, 0
ПВ1 Те ж, з мідною жилою Те ж   0,5... 95
ПВЗ Провід з мідною жилою, з полівінілхлоридною ізоляцією, підвищеної гнучкості Для монтажу вторинних кіл та для монтажу, що супроводжується частими згинаннями при схованому і відкритому прокладанні   2.0...95
ПВ4 Провід з мідною жилою, особливо гнучкий Те ж   0 5 10
АППВ провід з алюмінієвою жилою, з полівінілхлоридною ізоляцією, плоский 3 роздільною основою Для монтажу силових і освітлювальних кіл, відкритого і схованого прокладання під штукатуркою, прокладання в трубах, порожнистих каналах неспалимих будівельних конструкцій 2: 3 2...6
ППВ Те ж, з мідними жилами Те ж 2: 3 0.75...4
АВРГ Кабель з алюмінієвими жилами, гумовою ізоляцією, у полівінілхлорпдній оболонці Для прокладаннях в приміщеннях, каналах, тунелях при відсутності механічних дій та агресивних середовищ *>.; , -НИ 2,5... 300
ВРГ Те ж, з мідними жилами Те ж 1:2:3:4 1.240
АВВГ Кабель силовий з алюмінієвими жилами, ізоляцією і оболонкою 3 полівінілхлоридногс пластикату Для прокладаннях в пожежонебезпечних приміщеннях, каналах, тунелях при відсутності механічних дій в умовах а грес и в ні їх серелови ш 1:2:3:4 -> 5 50
КПГ Кабель з мідними жилами підвищеної гнучкості, гумовою ізоляцією, в гумовій оболонці При вигинах з радіусом не менше п'яти діаметрів кабелю 2 осн 2 і 3 осн і 1 заземл 0,75...70
ВПВ Провід установочний з мідною жилою, поліетиленовою ізоляцією, в полівінілхлоридній ізоляції Для живлення водозаповнених заглиблених електродвигунів, що тривало працюють у артезіанських скважннах   1,5...70

Лекція 5





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3024 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...