Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців



У відповідності до ст. 62 КК України покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні призначається військовослужбовцям строкової служби на строк від 6 місяців до 2 років у видадках передбачених КК України, а також, коли суд, враховуючи обставини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замінити позбавлення волі на строк не більше двох років триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк. Дане покарання не застосовується до осіб, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі.

Тримання у дисциплінарному батальйоні є одним із видів основних покарань, тобто таким, що застосовується тільки самостійно і не може приєднуватись до іншого або поєднуватися (ст. 52 КК України). Разом з тим, особам, яким призначено покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні, можуть призначатись додаткові види покарання.

Не застосовується покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні до осіб: які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі (ч. 1 ст. 62 КК України); до яких поряд із покаранням за вчинений злочин застосовується примусове лікування від алкоголізму або наркоманії (п. 2 Постанови ПВС № 15 від 28 грудня 1996р. «Про практику направлення військовослужбовців, які вчинили злочини, в дисциплінарний батальйон»); які за станом здоров'я не придатні до військової служби (ч. 3 ст. 84 КК України).

Сутність кримінального покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні полягає в тому, що особи, які відбувають в ньому покарання, у примусовому порядку ізолюються від суспільства (даному випадку, – від іншої маси військовослужбовців). Ізоляція військовослужбовців, яка обумовлена утримуванням в дисциплінарному батальйоні, деякою мірою пов’язана з обмеженням їхніх духовних зв’язків із суспільством, цивільних прав, свободи пересування.

Відбування військовослужбовцем покарання у дисциплінарному батальйоні має свої правові наслідки – час перебування в ньому не зараховується в строк служби, за винятком випадків, передбачених у законі.

Порядок виконання та умови відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців визначає глава 14 КВК України «Виконання покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців» (статті 71 - 85).

У статті 17 КВК України зазначено, що місцем виконання покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців є дисциплінарний батальйон. Організаційну структуру і чисельність дисциплінарного батальйону визначає Міністерство оборони України, а загальне керівництво ним здійснює Міністр оборони України (ст. 71 КВК).

Основними нормативно-правовими актами, що регулюють, як порядок створення та комплектування дисциплінарних батальйонів, так і режим відбування у них покарання, є: «Положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України», затверджене Указом Президента України від 5 квітня 1994 р. № 139/94; «Інструкція про порядок відбування покарання засуджених військовослужбовців у виді тримання в дисциплінарному батальйоні» затверджена наказом Міністра оборони України від 29.11.2004 № 567 (в редакції наказу Міністерства оборони України 02.07.2013 №445).

У Положенні деталізовані процедурні питання, урегульовані порядок прийому засуджених, умови відбування ними покарання, основні напрями діяльності дисциплінарних батальйонів, механізм застосування заходів впливу на засуджених, форми їх трудової занятості, бойової підготовки та інші спеціальні аспекти. Крім того, на засуджених розповсюджується дія загальновійськових уставів Збройних Сил та інших нормативних правових актів військового законодавства з обмеженнями, що витікають з режиму виконання даного покарання (ст. ст. 2, 14, 16, 36, 38, 54 Положення).

Дисциплінарний батальйон безпосередньо підпорядковується начальнику Центрального управління Військової служби правопорядку (по м. Києву і Київській обл.) - військовому коменданту (м. Київ), який забезпечує добір і розстановку кадрів офіцерського складу, контролює режим та умови тримання засуджених військовослужбовців, організацію праці, військове навчання, виховну роботу із засудженими військовослужбовцями.

Під час відбування покарання в дисциплінарному батальйоні всі засуджені військовослужбовці незалежно від їх військового звання та раніше займаної посади знаходяться у статусі солдат і носять погони рядових (ст. 36 Положення). Вони зобов’язані дотримуватись як вимог режиму, так і порядку несення військової служби. Статтею 2 Положення встановлено, що направлення в дисциплінарний батальйон є карою за вчинений злочин та має на меті виправлення та перевиховання засуджених у дусі чесного ставлення до праці та військової служби, суворого додержання ними Конституції та законів України, точного виконання Військової присяги та військових уставів, а також запобігання вчиненню нових злочинів.

Порядок виконання та умови відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні. Засуджений направляється в дисциплінарний батальйон після набрання вироком законної сили. З отриманням з військового суду розпорядження про виконання вироку командир військової частини в триденний строк направляє засудженого у дисциплінарний батальйон під конвоєм. Осіб, засуджених до направлення у дисциплінарний батальйон, до набрання вироком законної сили тримають на гарнізонній гауптвахті.

Строк відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців обчислюється з дня, визначеного вироком суду, з урахуванням відповідно до статті 72 Кримінального кодексу України часу тримання засудженого в місцях попереднього ув'язнення.

Порядок направлення та прийняття засуджених в дисциплінарний батальйон регламентується статтями 13-20 Положення.

Дисциплінарний батальйон розташовують окремо від інших військових частин гарнізону. Усі службові та жилі приміщення, призначені для розташування підрозділів охорони, обслуговування, сержантів дисциплінарних рот, квартири військовослужбовців, склади стрілецької зброї та боєприпасів розміщують поза територією (зоною), де тримають засуджених.

Територія (зона), на якій розташовані жилі та інші будівлі й споруди, призначені для розміщення та обслуговування засуджених, повинна бути обгороджена міцним парканом суцільного заповнення заввишки не менш як 2,5 м. Зверху на паркані влаштовують козирок з колючого дроту у два ряди. На паркані або в забороненій смузі обладнують технічні засоби охорони. Двері контрольно-пропускних пунктів і вхідні ворота у розташування дисциплінарного батальйону повинні бути завжди зачинені на замок, їх відчиняють за розпорядженням чергового батальйону. Вікна і двері приміщень, у яких розміщують засуджених, обладнують металевими ґратами. У приміщеннях уночі має горіти чергове освітлення. На роботу і заняття за межі розташування дисциплінарного батальйону засуджених виводять у складі відділення чи взводу (із записом про це у книзі виходу та повернення засуджених) під охороною озброєного конвою. У виняткових випадках засудженим, які стали на шлях виправлення, може бути дозволене пересування без конвою, якщо цього вимагає характер роботи, яку вони виконують. Дозвіл на пересування без конвою оформляє наказом командир дисциплінарного батальйону.

Засуджені військовослужбовці зобов'язані додержуватися вимог режиму, встановлених Кримінально-виконавчим кодексом та нормативно-правовими актами Міністерства оборони України.

На засуджених військовослужбовців, які тримаються в дисциплінарному батальйоні, поширюються положення КВК щодо суспільно корисної праці, соціально-виховної роботи, загальноосвітнього і професійно-технічного навчання, громадського впливу. Із засудженими також проводяться військові навчання.

Під час відбування покарання в дисциплінарному батальйоні засуджені військовослужбовці можут мати побачення: короткострокові – до чотирьох годин один раз на місяць (з родичами чи іншими особами) у спеціально обладнаному приміщенні під контролем представника дисциплінарного батальйону у вільний від роботи та занять час у дні і години, встановлені командиром дисциплінарного батальйону та тривалі (тільки з близькими родичами – матір’ю, батьком, дружиною, дітьми, рідними братами і сестрами, дідом, бабою, особами, на вихованні яких перебував засуджений) один раз на три місяці тривалістю до трьох діб з правом спільного проживання в спеціально обладнаних приміщеннях дисциплінарного батальйону. На час тривалого побачення засуджені військовослужбовці звільняються від роботи і занять.

Крім того, у порядку, встановленому командиром дисциплінарного батальйону, засуджені військовослужбовці можуть вести телефонні розмови з близькими родичами.

Військовослужбовці засуджені мають право на отримання посилок, передач, бандеролей без обмеження їх кількості. Гроші, що надходять на їх ім’я, зараховуються на персональні особові рахунки. Засудженим військовослужбовцям дозволяється відправляти і отримувати листи та телеграми без обмеження їх кількості. Вручення листів, що надходять, проводиться представником дисциплінарного батальйону, в присутності якого засуджений військовослужбовець зобов'язаний їх розпечатати. Зміст листів перевірці не підлягає. Виявлені при цьому заборонені вкладення вилучаються. Розпечатувати листи, які відправляють засуджені, заборонено.

Під час відбуття покарання в дисциплінарному батальйоні засудженим військовослужбовцям не надаються відпустки, передбачені для військовослужбовців строкової служби (ч. 7 ст. 71 КВК). У зв'язку з винятковими обставинами (смерть або тяжка хвороба близького родича, яка загрожує життю хворого; стихійне лихо, яке завдало значної матеріальної шкоди майну засудженого військовослужбовця та його сім'ї) засудженому військовослужбовцю може бути дозволено короткочасний виїзд за межі дисциплінарного батальйону на строк до семи діб, не враховуючи часу, необхідного для проїзду в обидва кінці. Дозвіл на короткочасний виїзд дає командир дисциплінарного батальйону з урахуванням особи і поведінки засудженого військовослужбовця. Час перебування засудженого військовослужбовця за межами дисциплінарного батальйону зараховується до строку відбування покарання. Оплату проїзду засудженому військовослужбовцю забезпечує дисциплінарний батальйон (ст. 75 КВК).

Засобами виправного впливу на засуджених військовослужбовців є:

Військове навчання. Учбові плани та програми розробляються відповідними управліннями міністерства оборони, Генерального штабу. Вони включають в себе вивчення загальновійськових уставів, загального та військового законодавства, наказів, настанов, директив та інших підзаконних актів органів військового управління; суспільно-державну (гуманітарну); стройову; бойову; тактичну підготовку; інформування особового складу; вивчення бойової техніки та озброєння; участь засуджених у культурно-масових і фізкультурно-спортивних заходах. Дисциплінарний батальйон, як і будь-яка військова частина для проведення занять має відповідну навчально-матеріальну базу. Так, на території частини є спортмістечка, стройові плаци, класи для занять з бойової та тактичної підготовки, використовується навчальна зброя тощо.

Організація праці засуджених військовослужбовців підпорядкована завданню виправлення і перевиховання засуджених та покликана забезпечувати їхню постійну і повну зайнятість. У відповідності до ст. 77 КВК засуджені військовослужбовці залучаються до праці на підприємствах, в установах та організаціях, які належать до сфери управління Міністерства оборони України, у майстернях дисциплінарного батальйону як правило, з використанням техніки. Праця засуджених військовослужбовців організовується з додержанням правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії, встановленими законодавством про працю. Праця засуджених військовослужбовців оплачується відповідно до законодавства про працю. Нараховані суми заробітку засудженим військовослужбовцям зараховуються в установленому порядку на їх особові рахунки.

Соціально-виховну роботу із засудженими військовослужбовцями організовує і проводить командування дисциплінарного батальйону. Вона ведеться відповідно до КВК України та нормативно-правових актів Міністерства оборони України (ст. 79 КВК). Виховну роботу із засудженими проводять з урахуванням їх психологічних особливостей, рівня освіти та ставлення до релігії.

Вона повинна бути спрямована на формування у засуджених вірності Вітчизні та військовому обов’язку, зміцнення військової дисципліни та запобігання вчиненню правопорушень.

З метою розвитку навичок самоорганізації засуджених військовослужбовців, заохочення корисної ініціативи та використання громадського впливу на їх виправлення і ресоціалізацію в ротах дисциплінарного батальйону створюються самодіяльні ради із числа засуджених військовослужбовців, які не порушують встановлені правила поведінки і сумлінно ставляться до праці та військової служби. Самодіяльні ради обираються на зборах рот дисциплінарного батальйону. Склад ради затверджує командир дисциплінарного батальйону. Самодіяльна рада надає командиру дисциплінарного батальйону допомогу в організації виховних заходів і дозвілля засуджених військовослужбовців, проводить роз'яснювальну роботу із засудженими військовослужбовцями, бере участь в обговоренні кандидатур осіб, які можуть бути зараховані до числа тих, хто виправляється, а також засуджених військовослужбовців, до яких може бути застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання (ст. 80 КВК, ст. 41 Положення).

Командири військових частин, з яких прибули засуджені військовослужбовці, зобов'язані підтримувати постійний зв'язок з командиром дисциплінарного батальйону, цікавитися поведінкою колишніх підлеглих і сприяти їхній ресоціалізації.

За сумлінну поведінку і ставлення до праці та військової служби ст. 81 КВК та ст. 44 Положення встановлює такий перелік заходів заохочення, що можуть бути застосовані до засуджених військовослужбовців: подяка; зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення; надання одного додаткового короткострокового побачення; нагородження цінним подарунком або премією в розмірі місячного грошового забезпечення; зарахування до числа тих, хто виправляється.

Засуджені військовослужбовці, які сумлінною поведінкою і ставленням до праці та військової служби довели своє виправлення, можуть бути представлені командиром дисциплінарного батальйону в установленому законом порядку до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Заходи заохочення застосовувати мають право: командир відділення, заступник командира взводу і старшина роти: оголошувати подяку; знімати раніше накладені ними дисциплінарні стягнення; командир дисциплінарного взводу та командир роти: оголошувати подяку; знімати раніше накладені ними дисциплінарні стягнення; дозволяти одне додаткове короткострокове побачення на місяць. Командир дисциплінарного батальйону має право застосовувати заохочення у повному обсязі.

За порушення вимог режиму відбування покарання до засуджених може бути застосовано такі дисциплінарні стягнення: зауваження; догана; сувора догана; призначення в наряд на роботу - до п’яти днів у вільний від роботи і навчання час; арешт з триманням на гауптвахті - до 10 діб; виключення з числа тих, які виправляються.

Засуджені військовослужбовці, заарештовані в дисциплінарному порядку, відбувають арешт на гауптвахті в одиночних камерах дисциплінарного батальйону згідно з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України (ст. 82 КВК, ст. 48 Положення). При цьому всіх заарештованих тримають в одиночних камерах. Під час перебування на гауптвахті засуджені не мають права на побачення, одержувати посилки, передачі, бандеролі та листи.

Застосовувати заходи стягнення мають право: командир відділення, заступник командира взводу і старшина роти: оголошувати зауваження, догану та сувору догану, призначати в наряд на роботу до 3 днів; командир взводу: оголошувати зауваження, догану та сувору догану; призначати в наряд на роботу до 3 днів; накладати арешт з триманням на гауптвахті до 3 діб; командир дисциплінарної роти: оголошувати зауваження, догану та сувору догану; призначати в наряд на роботу до 3 днів; накладати арешт з триманням на гауптвахті до 5 діб. Командир дисциплінарного батальйону має право накладати дисциплінарні стягнення, вказані у ст. 48 Положення, у повному обсязі.

Матеріально-побутове та медичне забезпечення засуджених військовослужбовців здійснюються відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (ст. 84 КВК, ст. 54-58 Положення). Засуджені військовослужбовці забезпечуються речовим майном та продовольством за нормами, встановленими для військовослужбовців строкової служби.

Щомісячне грошове забезпечення засуджених військовослужбовців у розмірі окладу, встановленого за першим тарифним розрядом для солдатів, матросів першого року строкової служби, зараховують на їхні особові рахунки.

Безкоштовне медичне забезпечення засуджених здійснюється у відповідності з вимогами Уставу внутрішньої служби та інших норм військового законодавства. Хворих засуджених військовослужбовців у разі потреби направляють на лікування до госпіталю під вартою. Охорона засуджених військовослужбовців у межах госпіталю здійснюється начальником гарнізону за місцем дислокації госпіталю. Час перебування на лікуванні в госпіталі зараховується до строку відбування покарання.

Засуджені військовослужбовці, які відбувають покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні і визнані військово-лікарською комісією непридатними за станом здоров'я до військової служби зі зняттям з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, звільняються судом від покарання за поданням командира дисциплінарного батальйону і висновком військово-лікарської комісії (ст. 85 КВК).

Засуджених звільняють з дисциплінарного батальйону за таких підстав:

після відбуття строку покарання, призначеного вироком суду; в силу акту амністії; у зв’язку з помилуванням; у зв’язку з винесенням судом ухвали або постанови про звільнення від відбування покарання через хворобу, умовно-достроково і за іншими підставами, встановленими законом. Осіб, звільнених з дисциплінарного батальйону, направляють для дальшого проходження служби, як правило, в ті ж військові частини, в яких вони проходили службу до засудження. Командир дисциплінарного батальйону повідомляє командира військової частини про відправлення військовослужбовця і надсилає на його адресу службову характеристику цього військовослужбовця.

З особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, протягом невідбутої частини покарання проводять виховну роботу за участю громадськості військових колективів.

Звільнених з дисциплінарного батальйону забезпечують проїзними документами, грішми для продовольчо-дорожніх потреб або армійським сухим пайком та милом за встановленими нормами. До військових частин або до місця проживання вони прямують самостійно. Про прибуття звільненого до військової частини її командир повинен негайно повідомити командира дисциплінарного батальйону.

Осіб, які відбули покарання у дисциплінарному батальйоні або достроково звільнені з нього, визнають такими, що не мають судимості. Осіб, звільнених з дисциплінарного батальйону умовно-достроково, такими, що не мають судимості, визнають після закінчення невідбутої частини строку покарання.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...