Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання покарання у виді позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу



У відповідності зі ст. 54 КК України позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу є додатковим покаранням, яке спрямоване не лише на здійснення морального впливу на засуджену особу, а й на позбавлення її тих переваг, які надають відповідні звання, ранг, чин, кваліфікаційний клас. Цей вид покарання може бути застосований судом лише при засудженні особи за тяжкий чи особливо тяжкий злочин. Як вид покарання позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу не вказується у санкціях норм Особливої частини КК. Його застосування залежить від рішення суду в якому, зокрема, враховуються такі обставини: використання винним свого звання, рангу, чину чи кваліфікаційного класу для вчинення злочину або для одержання не передбачених законом пільг чи переваг для себе чи для інших осіб; його ставлення до виконання службових обов’язків; наявність дисциплінарних стягнень; поведінку винного в колективі і в побуті.

Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу відноситься до безстрокових видів покарань, оскільки час його застосування не обмежений у законі будь-якими межами і навіть після погашення або зняття судимості засуджений не має права претендувати на автоматичне відновлення його в тому званні, ранзі, чині або кваліфікаційному класі, яких він був позбавлений за вироком суду.

У різних відомствах і службах виконавчої і судової влади для службових осіб встановлюються відповідні звання, ранги, чини і класи. Військові звання присвоюються військовослужбовцям, які проходять службу у Збройних Силах України, СБУ, прикордонних військах, внутрішніх військах, військах цивільної оборони Украни та інших військових формуваннях, а також військовозобов’язаним. Спеціальні звання, присвоюються працівникам міліції, ДКВС, державної податкової служби, митних органів тощо. Ранги встановлюються для працівників дипломатичного корпусу, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування. Класні чини передбачені для працівників прокуратури. Кваліфікаційні класи встановлюються для судових експертів, суддів.

Кримінальний закон не передбачає право суду позбавляти засудженого наукових ступенів і звань, а також почесних звань і державних нагород.

Загальні умови і порядок виконання покарання у виді позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу визначається ст. 29 КВК України.

Суд, який постановив вирок про позбавлення засудженого військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, направляє копію вироку після набрання ним законної сили органу чи посадовій особі, які присвоїли це звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас. Після одержання копії вироку, орган, що присвоїв це звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас вносить у встановленому порядку до відповідних документів запис про позбавлення засудженого звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу і вживає заходів до позбавлення його всіх прав і пільг, пов’язаних з цим званням, рангом, чином або кваліфікаційним класом. Стосовно військовослужбовця запасу копія вироку надсилається до військового комісаріату за місцем його проживання.

Орган або посадова особа протягом місяця з дня одержання копії вироку сповіщає суд, який постановив вирок, про його виконання.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 812 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...