Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Різні види інформації



Як свідчать приведені вище випадки, основною проблемою є не недолі­ком інформації, а надлишок інформації. Її більше як може сприйняти конк­ретна людина. (Винаходи, враховуючи винятки, роблять неуки). Уявимо собі керівника, який повинен прийняти деяке рішення. Якщо би це рішення прийшлось приймати самому Богові, він зміг би повністю використати всю інформацію, що відноситься до даного питання. Така інформація може бути позначена як релевантна. Керівник, звичайно, звертає увагу на значно біль­ший об’єм інформації, як він може використати для прийняття даного конк­ретного рішення. Цю інформацію можна об означити як прийняту до уваги. Та її частина, яка має відношення до розглядуваного питання називається використовуваною інформацією.

Релевантну інформацію, яка до уваги не прийнята, позначимо як інформацію Касандри (Бог Аполлон, влюбившись в Касандру, прекрасну дочку Пріама, царя Трої, обдарував її здібністю передбачати майбутнє. Коли, не дивлячись на щедрий подарунок, Касандра відхилила його любов, Апол­лон не зміг забрати свій подарунок назад - те, що дарують боги, дарується на­вічно. Тому він зробив ще один «подарунок»; ніхто ніколи до її порад не прислуховувався. Коли Касандра попередила троянців про дерев’яний кінь, її пораду проігнорували і місто було зруйноване.

Інформацію, яку керівник прийняв до уваги, але яка не має відношення до його задачі (проблеми), названа заплутуючою, оскільки цей вид інформа­ції, сприяє заплутуванні питання (проблеми).

В організації, де керівник працює, може циркулювати значно більше інформації, як враховано вище, але вона не приймалась ним до уваги і не має до даної задачі (проблеми) відношення. Її називають бюрократичною інфор­мацією. Уникнути від бюрократичної інформації надто важко. Наприклад, в алжирській митній службі досі зберігаються порядки, встановлені французь­кими колоністами, не дивлячись на те, що розумна підстава для них давно вже не існує. Плутаючу інформацію часто використовують, як привід для то­го, щоби ігнорувати інформацію Касандри, яка може виявитись надзвичайно загрозливою (феномен вибіркової неуваги). Всі ми зіштовхуємось з заявами типу: «У мене не було часу прочитати Вашу пам’ятну записку, на столі було так багато всяких паперів». Другою причиною ігнорування інформації Касандри може бути її труднодоступність або недосяжність.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 207 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...