Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Можливості інформаційної технології



Повернемось до можливостей, відмічених в вищеприведеній таблиці. Перше питання, яке повинен задати собі керівник; як ми можемо надати уні­кальність нашій продукції підприємства або здійснюваним нашим підприєм­ством послугам, користуючись новою інформаційною технологією? Якщо мова йде про яку-небудь форму управління роботою виробу, то варіантів тут багато.

Прикладом може служити антиблокувальна система управління галь­мами автомобіля. Коли одно із коліс починає прослизати, датчик передає ін­формацію про це (вихідні дані) в бортовий комп’ютер. Комп’ютер перетво­рює вихідні дані в вихідний сигнал (інформацію), який включає силовий при­від. Привід зменшує зусилля гальмувати, і колесо перестає прослизати. Такі гальмівні системи з комп’ютерним управлінням значно зменшують гальмів­ний шлях і ймовірність юзу.

Аналогічний приклад з вантажними самоскидами. Коли датчик відмі­чає приближення навантаження на одно із коліс до нульового значення, ця інформація подається в комп’ютер. Комп’ютер проводить в дію механізм. Що блокує подальше піднімання кузова. Цим самим практично виключається ризик перекодування в результаті незбалансованого навантаження.

Можна привести багато інших прикладів; оптимізація (з допомогою комп’ютера) землерийних машин, комп’ютерний контроль швидкості заліз­нодорожніх ешелонів, автоматичне управління польотами літаків і т. ін. Все це варіації однієї і тієї ж теми; робота автомобіля, екскаватора, поїзда, літака вдосконалена з допомогою управління шляхом використання ЕОМ. Причому область управління комп’ютерів не обмежується складними механізмами. Наприклад, нові пристрої для рубки, розважування і реєстрації, що викорис­товуються м’ясниками своєю корисністю також зобов’язані комп’ютерному управлінню.

Використання інформаційної технології для створення унікальних виробів неминуче потребує глибоких знань предмету і об’єкту нововведення. Тому, реалізація відповідальних ідей повинна доручатись відповідному «моз­ковому тресту» (див. вище приведені таблиці). Чужий досвід може служити доповненням до власних знань, але сам по собі навряд чи здібний забезпечи­ти необхідну унікальність. Адже, консультація в кінцевому рахунку - це про­даж знань любому, хто заплатить.

На унікальність виробу може впливати і процес його виготовлення. Комп’ютеризований вимірювальний пристрій дозволяє підвищити розмірну точність деталей виробу і відповідну якість його роботи. Воно же спосібної підвищити ефективність самого процесу виготовлення, і це підводить нас до другого питання, яке керівник повинен задати собі: як можна підвищити ефективність виробничого процесу?

Можливості забезпечення якості і його контролю набагато виросли завдяки використанню обчислювальних систем автоматичної реальних пара­метрів процесу виробництва. Від цього виграє не тільки якість, але і продук­тивність. Чисельна база загальних знань в даній царині доступна завдяки наявності консультантів. Задача консультанта - допомогти організації провес­ти оновлення, тобто правильно використати те, що уже існує за межами організації. Керування процесом виготовлення з допомогою засобів обчислю­вальної техніки звичайно впливає не тільки на цей процес, але і на сам виріб, тому різниця між інновацією в виробі і інновації в процесі має тенденцію до зменшення по мірі того, як виріб досягає повної «зрілості» (як це проходить в автомобілебудуванні).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 151 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...