Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система показників рентабельності



Рентабельність (від йому. Rentabel - прибутковий) – це відносний показник прибули, який відображає відношення одержаного ефекту (доходу, прибули) до наявних або використаних ресурсів. Рентабельним є такий стан діяльності, коли впродовж певного періоду грошові надходження компенсують понесені витрати, створюється і накопичується прибуток. Протилежним станом є збитковість, коли грошові надходження не компенсують понесені витрати.

Аналіз ефективності діяльності підприємства проводиться по групах відносних показників:

1) витратні:

- рентабельність продукції;

- рентабельність інвестиційних проектів;

- рентабельність окремих видів діяльності;

- коефіцієнт покриття (окупності) понесених витрат;

2) ресурсні:

- рентабельність підприємства;

- рентабельність оборотних (необоротних) активів;

- рентабельність власного (привернутого) капіталу;

- коефіцієнт покриття (окупності) активів (власного капіталу);

3) прибуткові:

- валова рентабельність продажу продукції (товарів, робіт, послуг);

- чиста рентабельність продажу продукції (товарів, робіт, послуг);

- рентабельність доходу від операційної діяльності.

Витратні показники рентабельності характеризують прибутковість понесених витрат (виробничих, комерційних, інвестиційних і т.п.) в процесі діяльності.

Для їх розрахунку використовуються показники чистого прибутку, загального прибутку, а також прибули від реалізації продукції, які співвідносяться із загальною сумою витрат на виробництво і реалізацію, собівартістю проведеної (реалізованої) продукції, собівартістю одиниці продукції і т.п.. Загальна формула витратних показників рентабельності має наступний вигляд:

де Рв - рентабельність

П- прибуток

З - витрати.

Важливими показниками, які зіставляють витрати з доходами, є коефіцієнти окупності і покриття витрат. Коефіцієнт окупності характеризує величину витрат, понесену підприємством для отримання однієї гривни доходу від продажу продукції (робіт, послуг). Даний коефіцієнт обчислюється як відношення витрат до суми чистого доходу:

де Кокуп - коефіцієнт окупності

ЧД - чистий дохід.

Коефіцієнт покриття є зворотним показником коефіцієнту окупності і характеризує величину, на яку дохід покриває понесені витрати, розраховується як відношення чистого доходу до витрат:

де Кпокр - коефіцієнт покриття.

Ресурсні показники рентабельності розраховуються, якщо необхідно визначити прибутковість ресурсів або капіталу підприємства (власного, привернутого, основного, оборотного і т.п.). Вони визначаються як відношення прибули (валової, загальної або чистої) до вартості активів (капіталу) або їх складених:

де А - сума активів підприємства

К- сума капіталу підприємства.

Результати розрахунку показують ефективність діяльності підприємства, активів (капіталу) і їх складених. Коефіцієнти окупності (покриття) активів (капіталу) подібні витратним показникам, але замість сум витрат в знаменнику приводяться суми активів (капіталу).

Прибуткові показники рентабельності розраховуються як відносини прибули від реалізації продукції (робіт, послуг) (чистого прибутку) до чистого доходу підприємства:

де Рр - рентабельність реалізації.

Цей показник характеризує ефективність комерційної діяльності і відображає, яку суму прибутку одержує підприємство з кожної гривни продажу. Рентабельність реалізації розраховується в цілому по підприємству і по окремих видах продукції.

Для розрахунку приведених показників рентабельності в чисельнику показників може відображатися не тільки сума прибули (валової, загальної, чистої), але і сума чистого приросту грошових коштів. Дані показники свідчать про можливість підприємства розраховуватися з кредиторами і власниками грошових коштів. Показники рентабельності, які обчислюються на основі приросту грошових коштів широко застосовуються в країнах з ринковою економікою. Такий підхід є пріоритетним, оскільки операції з грошовими коштами забезпечують платоспроможність і є важливим показником здорового фінансового стану підприємства.

Різноманітність показників рентабельності визначає альтернативність пошуку шляхів її підвищення.

Ресурсні показники рентабельності цікавлять різних суб'єктів аналізу, зокрема, адміністрацію підприємства - віддача (прибутковість) всіх активів; потенційних інвесторів і кредиторів - віддача на вкладений капітал; власників і засновників - прибутковість акцій.

Дослідження показників рентабельності дає можливість комплексно оцінити ефективність господарської діяльності підприємства.

Основним джерелом інформації для аналізу рентабельності є форма № 2 "Звіт про фінансові результати", додатковими - форма № 1 "Баланс", фінансовий план підприємства і т.п..

Порядок розрахунку основних показників рентабельності відповідно П(С) БО приведений табл. 1.


Таблиця 1. Порядок розрахунку відносних показників ефективності діяльності





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...