Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз кредиторської заборгованості



Аналіз кредиторської заборгованості починається з вивчення складу, структури і динаміки кредиторської заборгованості за даними форми №1 «Баланс». Крім того, здійснюється аналіз заборгованості, яка входить до складу засобів, вкладених в майно.

До складу кредиторської заборгованості належать: векселі видані; по оплаті праці; за товари, роботи, послуги; по страхуванню; по позабюджетних платежах; інші поточні зобов'язання; з бюджетом; за внутрішніми розрахунками.

Для поліпшення фінансового стану підприємства, зокрема, для погашення або зменшення кредиторської заборгованості підприємству необхідно більше за оборотний засіб, які підвищаться за рахунок повернення дебіторської заборгованості за товари (роботи, послуги), а також тимчасовим заходом стабілізації фінансового стану є отримання банківських позик, проте, позичені засоби не вирішують фінансові проблеми, а лише відсовують їх рішення в часі. І додатково це дає можливість привертати в звернення підприємства засобу, коли фінансові нелады незначні і є наслідком випадкових і переважно зовнішніх чинників.

Узагальнювальним показником повернення заборгованості є оборотність. Оборотність кредиторської заборгованості визначається:

Оборотність КЗ = Сума закупівель за период/ Середня КЗ

Цей показник дає можливість визначити, скільки разів протягом року (або іншого аналізованого періоду) об'єми надходжень від реалізації можуть вміщати в собі середній залишок боргових прав (дебіторів). Цей показник визначає ефективність кредитного контролю.

Для визначення тривалості оборотів кредиторської заборгованості (терміну кредиту покупцям) слід скористатися зворотною формулою, а саме визначити відношення середньої кредиторської заборгованості до чистої реалізації, яку маємо за звітний період. Термін кредиту покупцям дорівнює:





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...