Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть і завдання аналізу фінансової звітності



Фінансова звітність - це сукупність форм бухгалтерської звітності, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності і рух грошових коштів підприємства за звітний період. Мета фінансової звітності полягає в уявленні інформації про фінансове положення, результати діяльності і зміни у фінансовому положенні підприємства. Ця інформація потрібна широкому кругу користувачів при ухваленні економічних рішень.

Фінансова звітність, складена для цієї міть, задовольняє загальні споживи більшості користувачів. Проте фінансова звітність не забезпечує всією інформацією, яка може знадобитися користувачам для ухвалення економічних рішень, оскільки вона в основному відображає фінансові результати минулих подій і необов'язково містить нефінансову інформацію.

Фінансова звітність також показує результати діяльності' керівництва підприємства або відповідальність керівництва за увірені ресурси. Ті користувачі, які хочуть оцінити діяльність або відповідальність керівництва, роблять це для того, щоб ухвалити економічні рішення; до цих рішень можуть відноситися, наприклад, такі, як рішення про збереження або продаж інвестицій у підприємство, або рішення про перепризначення або зсув керівництва.

Фінансова звітність надає інформацію як про фінансовий стан підприємства на конкретну дату, так і про специфіку його діяльності за певний період.

Фінансова звітність відображає фінансові результати операцій і інших подій, об'єднуючи їх у широкі категорії відповідно до їх економічних характеристик. Ці широкі категорії називаються елементами фінансової звітності. Елементамі, безпосередньо пов'язаними з вимірюванням фінансового положення в балансі є активи, зобов'язання і власний капітал. Елементамі, безпосередньо пов'язаними з вимірюваннями результатів діяльності в звіті про прибутки і збитки є доходь і витрати.

Представлення цих елементів в балансі і звіті про прибутки і збитки вимагає створення підкласів. Напріклад, активи і зобов'язання можуть класифікуватися по їх характеру або функції в діяльності підприємства. Це робиться для такого віддзеркалення інформації, щоб вона була найбільш корисна користувачам для ухвалення економічних рішень.

Ськладання фінансової звітності є завершальним етапом бухгалтерського обліку, вона містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності і рух грошових коштів підприємства за звітний період. Значення фінансової звітності полягає в тому, що вона є інформаційною базою фінансового аналізу. Фінансовий аналіз, у своєї чергу, здійснюється з метою визначення ефективної діяльності даного підприємства.

Під година проведення аналізу фінансової звітності необхідно використовувати зовнішній аналіз. У світовій практиці відомі десять показників, які використовуються для оцінки фінансового стану підприємства. Вікорістання тихий або інших показників обуславливается цілями аналізу, у зв'язку з чим склався окремий підхід до їх класифікації.

1. Майнове положення підприємства. Дані показники розраховуються на основі даних балансу, до яких відносяться:

- торба господарських коштів, які знаходяться у розпорядженні підприємства;

- частина необоротних активів у валюті балансу;

- частка активної частини основних коштів;

- коефіцієнт спрацьовування основних засобів.

2. Ліквідність і платоспроможність підприємства. Ці показники відображають взаємозв'язок між активом і пасивом підприємства.

3. Фінансову стійкість підприємства:

- частка власного капіталу в загальній сумі джерел;

- частка позикового капіталу в загальній сумі довгострокових пасивів;

- коефіцієнти відношення позикового і власного капіталу.

4. Ділову активність підприємства:

- показники оборотності;

- фондовіддачі.

5. Рентабельність фінансово-господарської діяльності:

- рентабельність продажів;

- рентабельність сукупного капіталу;

- рентабельність власного капіталу.

6. Завдання аналізу фінансової звітності такі:

- визначення базових показників для планування діяльності підприємства на наступний період;

- оцінка результатів господарської діяльності;

- підбиття підсумків діяльності структури підприємства;

- прогнозування очікуваних результатів господарської діяльності;

- підготовка матеріалів для вибору оптимальних управлінських рішень.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...