Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть, принципи, відіа фінансового аналізу підприємства



ЗМІСТ

Тема 1. Лекція 1. Суть фінансового аналізу. Аналіз фінансового стану: завдання, об’єкти і етапи…………………………….………3

Тема 1. Лекція 2. Методика аналізу фінансового стану підприємства………12

Тема 2. Лекція 3. Фінансова звітність на підприємстві як джерело фінансового аналізу……………….…………………….….24

Тема 2. Лекція 4. Аналіз показників фінансової звітності підприємства……46

Тема 3. Лекція 5. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості……...71

Тема 4. Лекція 6. Суть аналізу фінансових результатів діяльності підприємства………………………………………………..79

Тема 4. Лекція 7. Оцінка рентабельності діяльності підприємства………….85

Тема 5. Лекція 8. Аналіз інвестиційної діяльності……………………………95

Тема 6. Лекція 9. Аналіз порогу рентабельності і методика прогнозування банкрутства підприємства………………………………...101


ТЕМА 1. ЛЕКЦІЯ 1. СУТЬ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ: ЗАВДАННЯ, ОБ'ЄКТИ І ЕТАПИ

1. Суть, принципи, відіа фінансового аналізу підприємства

2. Основні завдання, об'єкти і етапи аналізу фінансового стану

Суть, принципи, відіа фінансового аналізу підприємства

Під фінансово-економічним аналізом діяльності підприємств слід розуміти комплексне вивчення і функціонування предмету з метою об'єктивної оцінки досягнутих фінансових результатів і виявлення шляхів подальшого підвищення прибутковості (рентабельності) при забезпеченні безпечного рівня ліквідності.

Метою фінансових звітів загального призначення є надання інформації про фінансовий стан, результати діяльності і зміни у фінансовому стані підприємства, яка є корисною для широкого кола користувачів при прийнятті ними економічних рішень.

Фінансові звіти є структурованим фінансовим відображенням фінансового стану підприємства і операцій, що здійснюються ним. Фінансові звіти також демонструють результати того, як керівництво підприємства розпоряджається довіреними йому ресурсами.

Фінансово-економічний аналіз вивчає економіку підприємств з метою оцінки результатів їх господарської діяльності і використання фінансових ресурсів, а також причинно-наслідкові зв'язки, які їх визначають і виявлення резервів і шляхів підвищення ефективності роботи підприємства.

Таке вивчення фінансово-господарської діяльності властиво фінансово-економічному аналізу, це формує предмет цієї наукової дисципліни.

Аналіз фінансового стану базується на таких принципах:

1. Державній підхід.

При оцінці економічних явищ і процесів необхідно враховувати їх відповідність державній, економічній, соціальній, міжнародній політиці і чинному законодавству.

2. Науковій характер.

Аналіз може базуватися на положеннях діалектичної теорії пізнання, враховувати вимоги економічних законів розвитку виробництва.

3. Комплексність.

Аналіз вимагає всестороннього вивчення причинних зависимостей в економіці підприємства.

4. Системній підхід.

Аналіз повинний базуватися на розумінні об'єкту дослідження як складеної динамічної системи із структурою елементів.

5. Об'єктивність і точність.

Інформація, яка використовується для аналізу, повинна бути достовірна і об'єктивно відображати дійсність, а аналітичні висновки повинні бути обгрунтовані точними розрахунками.

6. Дієвість.

Аналіз повинний бути дієвим, тобто активно впливати на хід виробництва і його результати.

7. Плановість.

Для ефективності аналітичних заходів аналіз повинний проводитися систематично, а не від одного випадку до іншого.

8. Оперативність.

Ефективність аналізу зростає, якщо він проводитися оперативно і аналітична інформація швидко впливає на управлінські рішення менеджера.

9. Демократизм.

Припускає доля в аналізі широкого круга працівників і, т.ч., забезпечення повнішого виявлення внутрішньогосподарчих резервів.

10. Ефективність.

Аналіз може бути ефективним, тобто витрати на його проведення повинні давати багаторазовий ефект.

Таким чином, аналіз фінансово-господарської діяльності займає значне місце в управлінні підприємством. З його допомогою можна вирішувати такі задачі як:

- визначати реальний фінансовий стан підприємства;

- виявляти резерви підвищення ефективності виробництва;

- розробляти заходь щодо якнайповнішого використання виявлених резервів;

- обгрунтовувати за допомогою інформації ухвалені рішення у сфері економіки, фінансів і т.п.

Аналіз фінансово-господарської діяльності стосується багатьох сторін економічного життя підприємства. Цим обумовлена значна вариативность процедурної сторони аналізу.

Від поставлених завдань залежить методичне і інформаційне забезпечення фінансово-господарського аналізу.

Аналіз фінансово-господарської діяльності необхідно диференціювати на відіа.

Зовнішній фінансово-економічний аналіз призначений для так званих зовнішніх споживачів (контролюючі органи, органи управління, податкові органи, банки, фондові і товарні біржі інші ділові партнери підприємства), зокрема кредитори і потенційні інвестори підприємства.

Прізначення аналітичних матеріалів зовнішнього аналізу визначається враховуючи специфічні споживи перерахованих споживачів: контроль за діяльністю підприємства, визначення податкового потенціалу, ступінь ліквідності і ризику при інвестуванні засобів, перспектив своєчасного повернення боргів. Потім зовнішній аналіз має досить загальні об'єкти дослідження, такі як: динаміка прибули і рентабельності, ліквідність, платоспроможність, динаміка зміни структури капіталу за джерелами його формування і т.п.

Зовнішній фінансово-економічний аналіз орієнтований на публічну, зовнішню офіційну бухгалтерську і статистичну звітність. Його основними інформаційними джерелами виступають, перш за все, бухгалтерський баланс підприємства (річний, квартальні), звіт про фінансові результати, звіт про фінансово-майновий стан підприємства, документи податкової звітності. Це відкрита звітна інформація, звідки можна одержати максимальну відвертість результатів аналізу. Для проведення аналізу на основі публічної звітності існує немало типових методик, оскільки початкова інформація уніфікована відповідними стандартами бухгалтерського, податкового і статистичного обліку і звітності. Природно, число аналітичних завдань їх складність обмежені даними цієї досить небагатої інформаційної бази.

Внутрішній (управлінський) фінансово-економічний аналіз — глибший і більш комплексний, оскільки він грунтується не тільки на даних публічної звітності, а і на використанні всіх доступних джерел облікової і внеучетной інформації, зокрема, первинних документів, а також матеріалів нерегламентованого, такого званого управлінського обліку. Такий аналіз напрямів головним чином на використання керівництвом підприємства при ухваленні рішень по управлінню його фінансовими ресурсами. З метою збереження комерційної таємниці результати внутрішнього аналізу захищаються від попадання в розпорядження сторонніх, зовнішніх споживачів інформації.

Як зовнішній, так і внутрішній фінансово-економічний аналіз диференціюються за призначенням результатів на поточний (ретроспективний) аналіз, оперативний і перспективний аналіз.

Поточній фінансово-економічний аналіз здійснюється після закінчення звітного періоду (місяць, квартал, рік). Основнім завданням потокового (або ретроспективного, оскільки вивчається діяльність підприємства за годину, який пройшов) аналізу виступають: об'єктивна оцінка результатів фінансово-господарської діяльності, виявлення невикористаних резервів, недоліків в роботі їх винуватців, складання шляху мобілізації виявлених резервів. Такий аналіз є одним із засобів управління діяльністю підприємства.

Оператівній аналіз здійснюється повсякденно. Він наближений за годиною до моменту здійснення певних економічних процесів, які відбуваються в ході фінансово-господарської діяльності підприємства, виступає знаряддям оперативного управління нею. Особливістю проведення оперативного аналізу є використання не звітної, а оперативної інформації – первинних бухгалтерських і інших документів, матеріалів контролю, спостереження, рапортів, нарядів і т.п.. З цією особливістю пов'язана відносна наближеність результатів аналізу, який втім не знижує їх цінності як бази для ухвалення оперативних рішень з метою підвищення якості роботи підприємства.

Перспектівній аналіз базується на вивченні явищ у сфері фінансово-економічної діяльності з метою прогнозування на майбутнє. Використовується як база для прогнозування об'ємів реалізації продукції, витрат на її виробництво, рентабельності, вибору варіантів інвестування фінансових ресурсів. Особливість перспективного фінансово-економічного аналізу – використання даних роботу підприємства за минулий (досить продолжительнее) годину, але з погляду майбутньої діяльності цього підприємства.

Є інша класифікація аналізу фінансово-господарської діяльності.

1. За галузевою ознакою:

- галузевий, специфіка якого враховує особливості окремих областей народного господарства (промисловість, сільське господарство, транспорт і т.п.);

- міжгалузевий, який враховує взаємозв'язки і структуру областей економіки і служити методологічною основою загального аналізу господарської діяльності.

2. За тимчасовою ознакою:

- попередній (перспективний) проводитися для здійснення господарських операцій для обгрунтування управлінських рішень;

- оперативний, проводитися відразу після здійснення господарських операцій для оперативного виявлення недоліків процесу фінансово-господарської діяльності. Його метою є забезпечення функції управління — регулювання;

- перспективний (ретроспективний, підсумковий), проводитися після здійснення господарських актів. Він використовується для контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства.

3. За просторовою ознакою:

- внутрішньогосподарчий, вивчає діяльність господарюючого суб'єкта і його структурних підрозділів;

- міжгосподарський, аналізує взаємодію підприємства з контрагентами і т.п. і дозволяє виявити передовий досвід в галузі, резерви і недоліки організації.

4. По об'єктах управління:

- техніко-економічний аналіз, який вивчає взаємодію технологічних і економічних процесів і встановлює їх вплив на економічні результати діяльності підприємства;

- фінансово-економічний аналіз, який особливе місце приділяє фінансовим результатам діяльності підприємства, а саме: виконанню фінансового плану, ефективності використання власного і позикового капіталу, показникам рентабельності і т.п.;

- соціально-економічний аналіз, який вивчає взаємозв'язок соціальних і економічних процесів для підвищення ефективності використання трудових ресурсів, продуктивності роботи і т.п.;

- економіко-статистичний аналіз — застосовується для вивчення масових суспільно-економічних явищ;

- економіко-екологічний аналіз досліджує взаємодію екологічних і економічних процесів для раціональнішого і дбайливішого використання ресурсів навколишнього середовища;

- маркетинговий аналіз, який застосовується для вивчення зовнішнього середовища функціонування підприємства, ринків сировини і збуту.

5. По методиці вивчення об'єктів:

- порівняльний аналіз використовує метод порівняння результатів фінансово-господарської діяльності по періодах господарської діяльності;

- факторний аналіз, напрямів на виявлення величини впливу чинників на приріст і рівень результативних показників;

- діагностичний, напрямів на виявлення порушення в механізмі функціонування організації шляхом аналізу типових ознак, характерних тільки для даного порушення;

- маржинальный аналіз - це метод оцінки і обгрунтування ефективності управлінських рішень на основі причинно-наслідкових взаємозв'язків між об'ємом продажів, собівартістю продукції і прибутком;

- економіко-математичний аналіз дозволяє виявити найбільш оптимальний варіант рішення економічної задачі за допомогою математичного моделювання;

- стохастичний аналіз використовується для вивчення стохастичных зависимостей між досліджуваними явищами і процесами фінансово-господарської діяльності підприємства;

- функціонально-вартісний аналіз орієнтований на оптимізацію виконання функцій, які виконуються на різних етапах життєвого циклу продукції.

6. По суб'єктах аналізу:

- зовнішній аналіз, який проводитися спеціальними структурними підрозділами підприємства для потреб управління;

- внутрішній аналіз, який здійснюється державними органами, банками, акціонерами, контрагентами, аудиторськими фірмами на підставі фінансової і статистичної звітності підприємства.

7. По сенсу призначення:

- комплексний аналіз, при якому діяльність організації вивчається всесторонньо;

- тематичний аналіз, при якому вивчаються окремі сторони діяльності, які представляють найбільший інтерес у даний момент годині.

Кожній з названих видів аналізу фінансово-господарської діяльності своєрідний по сенсу, організації і методиці його проведення, базується на комплексному аналізі всіх статей активу і пасиву балансу і показників форми №2 "Звіт про фінансові результати".





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 515 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...