Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метання гранати



Метання гранати виконується стоячи з місця, з розбігу, з коліна, з положення лежачи. В навчально-бойових умовах зазначені способи метання застосовуються в атаці, з невисоких укриттів, траншеї, танка.

Метання гранати стоячи з місця. Узяти гранату в праву руку; від­ставляючи праву ногу назад (або з кроком лівою ногою вперед), зробити замах рукою назад дугою; відштовхуючись правою ногою і подаючи корпус уперед, кинути гранату, проносячи її маховим рухом руки над плечем. При метанні цим способом досягається найбільша влучність.

 
 

У цілі, що перебувають на відстані понад 30 м, метання гранати ви­конується із замахом дугою назад. Для цього потрібно стати обличчям до цілі, гранату тримати в напівзігнутій руці перед собою. Зробити правою ногою крок назад (або лівою вперед); згинаючи праву ногу в коліні і повертаючи корпус вправо, замахнутись, відводячи руку з гранатою по дузі назад. Розгинаючи праву ногу і повертаючись грудьми до цілі, метнути гранату у ціль, проносячи її над плечем і випускаючи з додатковим ривком кисті. Вага тіла в момент кидка переноситься на ліву ногу.

Метання гранати з розбігу. У вихідному положенні перед розбігом метальник утримує гранату перед грудьми за нижню половину ручки (під час метання гранати вагою 700 г), мізинець перебуває під її основою, а великий палець розташований уздовж осі снаряда. Розбіг складається з двох частин: від старту (вихідного положення) до контрольної мітки (15-20 м) і від контрольної мітки до планки (7-9 м).

У першій частині розбігу метальник набирає швидкість, у другій – виконує «обгін» снаряда і кидок. Кроки в цій частині прийнято називати кидковими. їх може бути 4-6 або трохи більше. На контрольну мітку метальник ступає лівою ногою (при метанні правою рукою).

Відведення гранати виконується двома способами: дугою вперед-вниз-назад або вгору-назад. Техніка виконання кидкових кроків зображена на мал. 1. Під час першого кидкового кроку плечовий пояс повертається праворуч і трохи нахиляється в той же бік, рука з гранатою починає відведення. До кінця другого кидкового кроку поворот плечей закінчується і метальник стає в положенні лівим боком до напряму розбігу. Рука з гранатою повністю відведена назад і випрямлена. Третій крок називають «скрісним»: права нога обганяє ліву і ставиться перед лівою з п'яти (на зовнішню сторону стопи носком назовні). Рука, якою роблять кидок, залишається випрямленою. Плечі і таз розвернуті вправо, а зігнута у ліктьовому суглобі ліва рука розташовується перед грудьми. Четвертий крок виконується лівою ногою, що, немов випереджаючи дії правої ноги, швидко виноситься вперед і пружно ставиться на п'яту з наступним переходом на всю ступню (носком усередину). Завершуючи четвертий крок, спортсмен стає у вихідне положення для виконання фінального зусилля — «ривка».

У фазі фінального зусилля спочатку включаються м'язи ніг, а потім тулуб і руки, причому метальник повинен зберігати стабільну опору на ноги протягом усього кидка.

Оптимальний кут вильоту снаряда близько 40-42° відносно горизонту; граната, як правило, обертається вертикально в площині польоту.

Після кидка для утримання рівноваги метальник робить швидкий крок правою ногою вперед з поворотом носка усередину і, згинаючи ногу в колінному суглобі, гальмує рух тіла вперед. При цьому він може зробити кілька підстрибувань на нозі, намагаючись не наступити на планку.

Методика навчання:

1. Ознайомлення з технікою метання.

2. Освоєння хвата і кидка гранати з місця.

3. Розучування фінального зусилля при кидку з місця і з кроку правою ногою.

4. Вивчення техніки кидкових кроків і виходу у вихідне положення для кидка.

5. Вільний біг із гранатою в руці з поступовим збільшенням швидкості.

6. Удосконалення техніки метання гранати з короткого, середнього і повного розворотів.

Метання гранати з коліна. З положення стоячи на правому коліні припідняти коліно від землі і, відводячи руку з гранатою назад або вгору-назад, зробити замах; корпус при цьому відхиляється назад і повертається вправо. Розвертаючись грудьми до цілі і різко нахиляючись вперед у бік лівої ноги, кинути гранату у ціль, проносячи її над головою.

Метання гранати з положення лежачи. Підтягти руки до грудей і спертися ними на землю. Відштовхуючись руками і відставляючи праву ногу назад, звестися на ліве коліно і одночасно зробити замах, відводячи руку з гранатою назад; відштовхуючись правою ногою, повертаючись грудьми до цілі й падаючи вперед, метнути гранату і впасти на зігнуті руки.

Навчання метання гранати стоячи з місця, з коліна і з положення лежачи здійснюється спочатку поетапно, а потім у цілому.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 4152 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...