Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні аспекти визначення ефективності інвестиційних проектів



Економічна ефективність – це базова категорія теорії іпрактики прийняття управлінських рішень об інвестуванні коштів в розвиток виробництва. Сутність цієї категорії полягає в тому, що вона відображує економічні відносини, тобто і інтереси учасників інвестиційного процесу з приводу співвідношення між витратами і результатами інвестиційного процесу. Ефективність – це сінтетична категорія, що дозволяє судити про те, якою ціною досягається поставлена в проекті мета.

Ефективність інвестиційного проекту визначають для вирішення низки завдань:

- оцінки потенційної доцільності реалізації проекту, тобто умови, згідно з якою сукупні результати перевищують витрати всіх видів у прийнятних для інвестора розмірах;

- оцінки переваг проекту у порівнні з альтернативними;

- ранжирування проектів за прийнятою системою показників ефективності з метою їх наступного включення в інвестиційну програму в умовах обмежених фінансових та інших ресурсів.

Таким чином, метою оцінки реального інвестиційного проекту, як і будь-якого іншого, є виявлення відповідності проекту, закладених в ньому технічних, технологічних, організаційних, мвркетингових та інших рішень цілям та інтересам інвесторів.

Визначення ефективності інвестиційного проекту є двуетапним процесом з системою зворотнього зв’язку. Він містить:

- по-перше, вимір в узагальненому вигляді в економічних параметрах вимог інвестора (власника) по доходності інвестицій, що спрямовуються в конкретний проект;

- по-друге, визначення сукуп4ності показників, що об’єктивно відображують з економічних позицій множність рішень в області техніки і технології виробництва, маркетингової політики, організації виробництва, що були закладені проектувальниками в проект (рис. 7.1).

Рис. 7.1. Стадії визначення ефективності інвестиційного проекту





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...