Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 7



Тема: «Кабінет Міністрів України – вищий орган у системі

органів виконавчої влади України» (2 год.) – ІІ заняття

План

1. Повноваження Прем’єр-міністра України.

2. Повноваження Першого віце-прем’єр-міністра України та віце-прем’єр-міністрів України.

3. Повноваження міністрів України – членів Кабінету Міністрів України.

4. Структура, порядок формування та повноваження Секретаріату Кабінету Міністрів України.

5. Акти Кабінету Міністрів України: підготовка проектів, прийняття, набрання чинності.

Письмові завдання:

Задача 1.

Міністром закордонних справ України від імені України був укладений міжнародний договір з однією із арабських країн про спільні зусилля в боротьбі з тероризмом. Під впливом міжнародної дипломатії Президент України, посилаючись на свої конституційні повноваження з визначення основних напрямів зовнішньої політики України, визнав неправомірним підписання договору і оголосив про його розірвання. У свою чергу влада цієї арабської країни почала вимагати пояснень, оскільки жодних підстав вважати Міністра закордонних справ України на момент укладання договору не уповноваженою особою не було.

Чи має Міністр закордонних справ повноваження укладати міжнародні договори від імені України? Чи вправі Президент України визнавати неправомірними дії Міністра закордонних справ? Чи має значення для вирішення даної справи норма Конституції, яка встановлює, що Президент представляє Україну всередині держави та за кордоном?

Задача 2.

На засіданні парламенту після виступу Міністра один із народних депутатів висунув вимогу про відставку цього Міністра, посилаючись на вкрай неефективну роботу міністерства. Депутати з фракції політичної партії "Відродимо Україну" обурилися на цю пропозицію колеги, посилаючись на те, що парламент не має права розглядати питання про відставку Міністра, оскільки пройшло лише 6 місяців з дня затвердження Кабінетом Міністрів на своєму засіданні програми діяльності уряду і відсутнє відповідне подання Прем'єр-міністра про відставку Міністра.

Проаналізуйте механізм притягнення Кабінету Міністрів України та його членів до парламентської відповідальності. Дайте конституційно-правовий аналіз заявам народних депутатів України.

Нормативно-правові акти:

1. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст. 141 / http://www.zakon2.rada.gov.ua.

2. Закон України “Про Кабінет Міністрів України” від 27 лютого 2014 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

3. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Регламенту Кабінету Міністрів України» від 18 липня 2007 року № 950 // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

4. Закон України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17 березня 2011 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

5. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України про офіційне тлумачення положень пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України у контексті положень частини четвертої статті 114, частин другої, третьої статті 115 Конституції України (справа про порядок припинення повноважень членів Кабінету Міністрів України) № 12-рп від 11 грудня 2007 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

Спеціальна література:

1. Скрипнюк В.М. Розвиток системи державної влади в Україні: конституційно-правові аспекти: Монографія. - К.: Логос, 2010. - 504 с.

2. Авер’янов В. Виконавча влада в Україні та її правове регулювання // Вісник Академії прав. наук України. – Харків, 2003. – № 2 (23)–3 (33). – С. 238–253.

3. Авер’янов В. Система органів виконавчої влади: проблеми реформування у світлі конституційних вимог // Право України. – 2003. – № 9. – С. 24–30.

4. Авер’янов В. Український уряд у вимірі конституційно-правових вимог // Вибори і демократія. – 2004. – № 2. – С. 58–65.

5. Дахова І. Поняття виконавчої влади та її місце в державному механізмі України (конституційний аспект) // Право України. – 2002. – № 12. – С. 23–27.

6. Кафарський В. Правові засади функціонування Кабінету Міністрів України // Право України. – 2006. – № 6. – С. 8–10.

7. Коваленко А. А. Розвиток виконавчої влади в Україні на сучасному етапі: теорія і практика: Монографія / Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – К., 2002. – 509 с.

8. Органи державної влади України: Монографія / За ред. В.Ф.Погорілка. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2000. – 248 с.

9. Коваленко А. У чому сила виконавчої влади: особливості її функціонування в перехідному суспільстві // Віче. – 2004. – № 7. – С. 46–50.

10. Марченко В. В. Конституційно-правовий статус уряду в країнах ЄС (на прикладі Франції, Федеративної Республіки Німеччини, Іспанії): Монографія. - К.: Алерта, 2010.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 693 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...