Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 4. Тема: «Президент України – глава держави»(2 год.) – ІІ заняття



Тема: «Президент України – глава держави» (2 год.) – ІІ заняття

План

1. Поняття та класифікація функцій і повноважень Президента України.

2. Установчі, безпекові, оборонні та зовнішньополітичні повноваження Президента України.

3. Правозахисні, програмні, правотворчі, контрольні та арбітражні повноваження Президента України.

4. Кадрові та нагородні повноваження Президента України.

5. Підстави дострокового припинення повноважень Президента України.

Питання для контролю:

1. Безпекові та оборонні повноваження Президента України.

2. Зовнішньополітичні повноваження Президента України.

3. Правозахисні повноваження Президента України.

4. Програмні повноваження Президента України.

5. Правотворчі повноваження Президента України.

6. Контрольні та арбітражні повноваження Президента України.

7. Кадрові повноваження Президента України.

8. Нагородні повноваження Президента України.

Письмові завдання:

Задача 1.

Верховна Рада України прийняла "пакет" законопроектів з невідкладних питань економічного розвитку України. За цей пакет проголосувало 305 народних депутатів України. Голова Верховної Ради України підписав усі законопроекти, що входили в "пакет", і направив їх на підпис Президентові України.

Глава держави, виступивши по центральному телебаченню, розкритикував цей "пакет" за змістом, заявивши, що парламент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а також акцентував на порушенні процедури ухвалення, оскільки Конституцією України прийняття законопроектів "пакетом" не передбачено. У зв'язку з цим Президент наголосив, що він відмовляється підписувати й офіційно оприлюднювати цей "пакет" законів, однак право вето до них застосовувати також не буде.

Яким чином можна розв'язати цей конфлікт? Що таке право вето? Як Президент має його застосовувати?

Задача 2.

На прес-конференції Президента України журналіст обнародував інформацію, відповідно до якої Голова апеляційного суду однієї з областей М. продовжує обіймати свою посаду незаконно, оскільки вже півроку як досяг пенсійного віку. Глава держави доручив відповідальним працівникам Секретаріату терміново підготувати проект указу про звільнення М. з посади Голови апеляційного суду та з посади судді. Того ж вечора цей указ з'явився на офіційному сайті Президента України.

Які повноваження має Президент України у сфері функціонування судової гілки влади? Який порядок їх реалізації? Наскільки конституційним є вказаний указ Президента України?

Задача 3.

Перед поїздкою на багатосторонню міжнародну зустріч міністрів у сфері промисловості країн - членів світової організації торгівлі від Президента України на ім'я Міністра промислової політики України були направлені Директиви з приводу ведення переговорів та підписання багатосторонньої угоди з питань співробітництва в галузі важкого машинобудування. Однак Міністр відмовився діяти відповідно до Директив, посилаючись на те, що згідно з Конституцією України він як член Кабінету Міністрів України виконуватиме лише акти Президента України, якими відповідно до Основного Закону визнаються укази і розпорядження.

Проаналізуйте повноваження Президента України в зовнішньополітичній сфері. Наскільки обґрунтованою з конституційно-правової точки зору є відмова Міністра виконувати Директиви?

Нормативно-правові акти:

1. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст. 141 / http://www.zakon2.rada.gov.ua.

2. Закон України «Про оборону України» від 6 грудня 1991 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

3. Закон України «Про Збройні Сили України» від 6 грудня 1991 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

4. Закон України “Про міжнародні договори України” від 29 червня 2004 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

5. Закон України «Про дипломатичну службу» від 20 вересня 2001 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

6. Закон України «Про державну службу» від 17 листопада 2011 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

7. Закон України «Про державні нагороди України» від 16 березня 2000 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

8. Указ Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10 червня 1997 р. № 503 // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

9. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Президента України про офіційне тлумачення положень частин другої, третьої статті 17, частини другої статті 27 Закону України "Про статус народного депутата України" (справа про гарантії діяльності народного депутата України) від 10 квітня 2003 року № 7-рп // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

10. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 56 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту "а" пункту 2 статті 5, статті 8, абзаців першого, другого пункту 2 статті 23 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю", указів Президента України "Про Координаційний комітет по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю" та "Про підвищення ефективності діяльності Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю" (справа про Координаційний комітет) від 7 квітня 2004 року № 9-рп (справа про Координаційний комітет) // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

11. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Вищої ради юстиції про офіційне тлумачення положення частини п'ятої статті 20 Закону України "Про судоустрій України" (справа про звільнення судді з адміністративної посади) від 16 травня 2007 року № 1-рп // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

12. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України про офіційне тлумачення положень частини першої статті 105, частини першої статті 111 Конституції України (справа щодо недоторканності та імпічменту Президента України) № 19-рп від 10 грудня 2003 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

13. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 53 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Указу Президента України "Про деякі питання керівництва зовнішньополітичною діяльністю держави" № 2-рп від 15 січня 2009 року // http://www.zakon2.rada.gov.ua.

Спеціальна література:

1. Серьогіна С.Г. Теоретично-правові та організаційні засади функціонування інституту президентства в Україні. - X.: Ксілон, 2001.

2. Нижник Н.Р. Проблеми президентської влади в Україні // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 1999. – № 8. – С. 3–32.

3. Тодыка Ю.Н., Яворский В.Д. Президент Украины: конституционно-правовой статус: Монография. – Х.: «Факт», 1999. – 256 с.

4. Президент України та державна регіональна і муніципальна політика. Збірник матеріалів та документів / Упоряд. О. Іщенко, В. Кампо, М. Пухтинський, В. Тихонов; За заг. ред. О. Дьоміна. – К.: Логос, 2002 – 236с.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...