Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Діагоналі шашкової дошки



Лінії, що йдуть навкоси на шашковій дошці та ділять її на дві частини називаються діагоналями. Таких діагоналей чотири: велика дорога, двійник, трійник, косяк. Діагоналі, що доходять одним кінцем у нижній край (борт) дошки, вважаються нижніми діагоналями, а ті, що доходять до верхнього краю дошки – верхніми діагоналями. Всі діагоналі складаються тільки з чорних полів. Велика дорога – це найбільша діагональ. Вона складається з восьми полів a1, b2, c3, d4, e5, f6, g7, h8, що проходять через всю дошку зліва направо. Ми бачимо, що вона починається з поля a1, а закінчується полем h8. Наступна діагональ носить назву двійник. Таку назву вона отримала тому, що дві лінії - близнюки йдуть поруч. Діагональ g1-a7 називається нижнім двійником, а діагональ h2-b8, відповідно, верхнім двійником. Кожна лінія складається із семи полів. До нижнього двійника входять поля g1, f2, e3, d4, c5, b6, a7, а до верхнього двійника належать поля h2, g3, f4, e5, d6, c7, b8. Трійник свою назву отримав від полів a3, b2, c1 та полів f8, g7, h6, що відповідно утворюють нижній та верхній трійничок. Шість чорних полів - c1, d2, e3, f4, g5, h6, утворюють нижній трійник, а наступних шість чорних полів - a3, b4, c5, d6, e7, f8, входять до верхнього трійника. Остання діагональ носить назву косяк або четверик. Чотири чорні поля a5, b6, c7, d8 складають верхній косячок, а чорні поля e1, f2, g3, h4 утворюють нижній косячок. П`ять полів - e1, d2, c3, b4, a5 входять до нижнього косяка, а інших п’ять - h4, g5, f6, e7, d8 - створюють верхній косяк.

Закріплення матеріалу.

1. Що називається діагоналлю шашкової дошки? 2. Яка найбільша діагональ на шашковій дошці? 3. Які поля входять у велику дорогу? 4. Яка кількість полів входить у велику дорогу?

5. Які білі поля є на великій дорозі? 6. Які чорні поля є на великій дорозі? 7. Де знаходиться верхній двійник? 8. Де знаходиться нижній двійник? 9. Які поля входять у верхній двійник? 10. Які поля входять у нижній двійник»? 11. Що називається трійником? 12. Які поля входять у верхній трійничок? 13. Які поля входять у нижній трійничок? 14. Які поля входять у нижній трійник? 15. Які паля входять у верхній трійник? 16. Які поля входять у верхній косячок? 17. Які поля входять у нижній косячок? 18. Які поля входять у верхній косяк? 19. Які поля входять у нижній косяк? 20. Звідки походить назва двійник? 21.Чому діагональ називається косяк? 22. Які поля входять у верхній двійник? 23. Які поля входять у нижній двійник? 24. Які поля входять у верхній косяк? 25. Які поля входять у нижній косяк? 26. Назвіть білі поля верхнього двійника. 27. Назвіть чорні поля верхнього двійника. 28. Назвіть білі поля нижнього двійника. 29. Назвіть чорні поля верхнього двійника. 30. Назвіть білі поля верхнього двійника. 31. Назвіть білі поля нижнього косяка. 32. Назвіть чорні поля нижнього косяка. 33. Назвіть білі поля верхнього косяка. 34. Назвіть чорні поля верхнього косяка. 35. Назвіть чорні поля нижнього косяка. 36. Назвіть білі поля верхнього косяка. 37. Які діагоналі є на шашковій дошці? 38. Покажіть усі діагоналі шашкової дошки. 39. З скількох полів складається верхній двійник? 40. З скількох полів складається нижній двійник? 41. Чи однакова кількість полів входить у верхній та нижній двійники? 42. З скількох полів складається верхній косячок? 43. З скількох полів складається нижній косячок? 44. Чи однакова кількість полів входить у верхній та нижній косячки? 45. Скільки полів входить у верхній косяк? 46. Скільки полів входить у нижній косяк? 47. Чи однакова кількість полів входить у верхній та нижній косяки? 48. Скільки білих та чорних полів входить у верхній та нижній двійники? 49. Скільки білих та чорних полів входить у верхній та нижній косячки? 50. Скільки білих та чорних полів входить у нижній та верхній косяки?

Якщо вивчення вертикалей шашкової дошки не викликає особливих труднощів у гуртківців, то засвоєння матеріалу про горизонталі та діагоналі від дітей молодшого шкільного віку і дошкільнят вимагає докладання певних зусиль. Це пов’язано з тим, що поля вертикалей діти вивчають за інерцією, тоді як поля кожної горизонталі потрібно називати осмислено окремо. При повторенні полів на кожному наступному занятті вихованцям поступово вдається засвоїти поля шашкової дошки, що пов’язано з особливостями розвитку дітей молодшого шкільного віку та дошкільнят, з якими необхідно постійно повторювати вивчений матеріал, зокрема і назву полів. Але якщо дошкільнята і діти молодшого шкільного віку швидше, ніж старші, вивчають матеріал, то вони й швидше його забувають. На цю особливість дитячої пам`яті психологи радять звертати при роботі з такою категорією дітей. Тому на вивчення кожної вертикалі, горизонталі та діагоналі варто виділити по одному заняттю. Опанування цих тем слід розділити у часі. Якщо розповідати про вертикалі краще на початку навчального року, то ознайомлення з горизонталями та діагоналями шашкової дошки бажано відкласти на середину навчального року. Для вихованців старшого та середнього шкільного віку виділяється меньше занять, адже вони засвоюють шашкову нотацію швидше. Подальше записування окремих положень і партій допоможе їм швидше вивчити назви полів.

Певні труднощі виникають у вихованців із записуванням партій і окремих позицій, адже дошкільнята ще не вміють писати, а молодші школярі пишуть досить повільно. Тому записування партій можна відкласти на більш пізніші заняття. Якщо хтось із школярів вже вивчає іноземні мову у молодших класах і бажає вести записи в зошиті, то в цьому випадку необхідно стимулювати намагання опанувати техніку записування полів. Записи необхідно вести у простих зошитах, що дає можливість вчасно виправляти помічені помилки і таким чином корегувати вивчення матеріалу та вчасно перевіряти якість його засвоєння, не витрачаючи додаткового часу на заняттях. Для запису краще використати чорнила двох кольорів, наприклад, синього та червоного, що зробить записи більш яскравими для запам’ятовування і допоможе швидше розібратися у вивченому матеріалі. Після оволодіння вмінням записувати поля виникає необхідність запису більшої кількості інформації, тому стає доцільним використання загальних зошитів, що дасть можливість не шукати додаткових джерел інформації – Інтернету, навчальних посібників, періодики (газет, журналів).

Для зображення діаграм кожному вихованцю необхідно мати лінійку, олівець, гумку. З їх допомогою у зошитах у клітинку малюємо діаграму, потім кожне поле діаграми позначаємо відповідними буквами шашкової нотації, що прискорить процес оволодіння нотацією і засвоєнню назв ліній шашкової дошки.

Отже, буквою «а» позначається крайня ліва вертикаль зі сторони граючого білими чи права вертикаль зі сторони граючого чорними. Першою горизонталлю вважається горизонталь найближча до граючого білими. Кожне поле дошки позначається в залежності від того, на якій вертикалі чи на якій горизонталі воно знаходиться. Очевидно, що кожне поле позначається комбінацією букви та цифри, що вказує на вертикальний та горизонтальний ряди, на перетині яких розміщене поле. Використання нотації дає можливість записувати як цілі партії, так і окремі позиції.

Шашки

Партнерам перед початком гри дається по 12 шашок (плоских, круглої форми), одному – білих шашок, іншому – чорних. Шашки розставляються на чорних полях трьох горизонталей. Так, на першій горизонталі 4 білі шашки ставимо на полях a1, c1, e1, g1. Пропонуємо учням: «Давайте порахуємо, скільки ж білих шашок поставимо на другій горизонталі?» Теж 4 білі шашки, які розташовуються на полях b2, d2, f2, h2. А скільки білих шашок повинно бути на третій горизонталі? Також 4 білі шашки, їх кладемо на поля a3, c3, e3, g3. Кожний вихованець ставить шашки на шашкову дошку самостійно, але під контролем керівника гуртка. Якщо хтось з вихованців неправильно розташовує шашки, то керівник гуртка виправляє його помилку.

Спочатку всі ставлять на дошку одну шашку, а потім другу, третю… Після завершення розташування білих шашок рахуємо скільки всього білих шашок покладено на шашкову дошку. 4 та 5 горизонталь залишаємо вільними від шашок. Запитуємо у вихованців: «Чому?» І відповідаємо: «Тому що, на полях четвертої та п’ятої горизонталей на початку партії починається гра».

Потім ставимо чорні шашки. На шосту горизонталь кладемо 4 чорні шашки на поля b6, d6, f6, h6, на сьомій горизонталі розташовуємо 4 чорні шашки на поля a7, c7, e7, g7. На останню, восьму, горизонталь ставимо також 4 шашки на поля b8, d8, f8, h8. Рахуємо, скільки всього чорних шашок знаходиться на шашковій дошці.

Звертаємо увагу гуртківців, що на шашковій дошці знаходиться однакова кількість білих і чорних шашок, що створює рівні умови гри на початку партії для партнерів.

Закріплення матеріалу.

1. Скільки шашок знаходиться на шашковій дошці перед початком партії?

2. Які шашки ставимо на перші три горизонталі?

3. Скільки шашок розставляється на 1, 2, 3 горизонталі?

4. Чому не ставимо шашки на четверту та п’яту горизонталі перед початком партії?

5. Скільки шашок кладемо на 6, 7, 8 горизонталі?

6. Які шашки ставляться на 6, 7, 8 горизонталі?

7. Чи однакову кількість чорних та білих шашок на початку партії знаходяться на шашковій дошці?

8. Скільки білих шашок ставимо на дошку перед початком партії?

9. Скільки чорних шашок бере участь у грі?

10. Які бувають шашки за формою?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...