Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шашкова дошка



Шашкова гра відбувається на шашковій дошці. Шашкова дошка – це основне поняття першої теми для шашкістів-початківців. На початку заняття перед кожним вихованцем кладемо по одній шашковій дошці у розгорнутому вигляді (бажано підбирати однакові шашкові дошки, щоб не відволікалася увагу вихованців), а на видному для всіх гуртківців місці ставимо демонстраційну дошку. Для того, щоб сформувати поняття шашкової дошки, на початку заняття звертаємося до вихованців із запитанням: «Що представляє собою шашкова дошка?» У відповідях діти перш за все звертають увагу на матеріал з якого зроблена дошка. Вони досить часто говорять про те, що демонстраційна шашкова дошка складається із металу та дерева, або з картону. Тому спочатку необхідно показати квадратики, щоб отримати правильну відповідь на поставлене питання. Після опитування узагальнюємо відповіді дітей та розповідаємо про шашкову дошку.

Шашкова дошка – це квадрат, на якому зображені клітинки, які називаються полями. Кожна сторона дошки складається з восьми полів. На шашковій дошці поля бувають, звичайно, двох кольорів. Світліші поля називаються білими, а темніші вважаються чорними полями. Звертаємо увагу на те, що поля чергуються одне за одним. Показуємо білі поля і просимо вихованців знайти їх на своїх дошках. Це допомагає зрозуміти, що таких полів на шашковій дошці досить багато. Потім розповідаємо про чорні поля. Дошку розташовуємо між партнерами так, щоб у лівому від гравця куті знаходилося чорне поле.

Підкреслюємо, що випускається значна кількість різнокольорових шашкових дошок, проте у кожній дошці світліші поля завжди вважаються білими полями, а темніші – чорними.

Після проведення опитування робимо висновок про те, що шашкова дошка – це квадрат, на якому розташовані білі та чорні поля. Гра в шашки відбувається тільки на чорних полях. Тому шашкову гру називають грою на чорних полях. На білих полях не грають. Поля на шашковій дошці є світлішими та темнішими для того, щоб можна було відрізнити одні поля від інших. Зображення шашкової дошки у друкованих виданнях або у зошитах називаються діаграмою. Діаграму легко намалювати у зошиті в клітинку, якщо розкреслити квадрат розміром вісім на вісім клітинок, і заштрихувати чорні поля. Шашки та дамки зображаємо колами, де чорні шашки зафарбовані, білі ж – ні. При поясненні матеріалу про шашкову дошку школярам середнього та старшого шкільного віку додатково повідомляємо, що шашкова дошка – це квадрат, який складається з 64 клітинок. З них 32 клітинки – це білі поля, а інші 32 клітинки – це чорні поля.

Закріплення матеріалу.

1. Що представляє собою шашкова дошка?

2. Із чого складається шашкова дошка?

3. Які поля шашкової дошки вважаємо білими полями?

4. Які поля шашкової дошки вважаємо чорними полями?

5. Покажіть на шашковій дошці білі поля.

6. Покажіть на шашковій дошці чорні поля.

7. На яких полях шашкової дошки відбувається гра?

8. Чи грають у шашки на білих полях?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 549 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...