Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гіпсового тіста



Для визначення термінів тужавлення гіпсового тіста використовують прилад Віка, що складається зі станини, рухливого металевого стержня, латунного або пластмасового кільця у вигляді усіченого конуса, скляної пластини (рисунок 8.2).

Рисунок 8.2 – Прилад Віка: 1 – рухливий стержень; 2 – станина;

3 – голка; 4 – латунне кільце; 5 – скляна пластина

Перед початком випробування перевіряють вільне переміщення металевого стержня з голкою (маса якого 300 г); положення стрілки, що повинна бути на нулі, якщо голка упирається в пластину; чистоту голки.

Для визначення термінів тужавлення відважують 200 г гіпсу, рівномірно всипають його в гумову грушу з водою, кількість якої відповідає нормальній густоті гіпсового тіста, і перемішують протягом 30 с.

Приготовлене тісто вливають у кільце приладу, встановлене на склі. Потім кільце поміщають під голку приладу, яку приводять до зіткнення з поверхнею тіста в центрі кільця і закріплюють стержень затискним гвинтом. Голку через кожні 30 с опускають у гіпсове тісто так, щоб щоразу вона занурювалася в новому місці. Після кожного занурення голку витирають тканиною, а кільце пересувають.

Глибину занурення голки в гіпсове тісто фіксують за показанням стрілки, розташованої на рухливому стержні.

За отриманим значенням визначають два моменти: початок і кінець тужавлення. Початком тужавлення вважають проміжок часу від моменту замішування гіпсового тіста (висипання гіпсу у воду) до моменту, коли голка після занурення у тісто перший раз не доходить до поверхні пластинки.

Кінцем тужавлення вважають проміжок часу від моменту замішування гіпсового тіста до моменту занурення голки в тісто не більше ніж на 1 мм.

Час від початку і кінця тужавлення виражають у хвилинах.

Терміни тужавлення гіпсових в’яжучих залежно від групи мають відповідати значенням, наведеним у таблиці 8.2.

Таблиця 8.2

Група в’яжучого Індекс терміну тужавлення Термін тужавлення, хв
початок, не раніше кінець, не пізніше
Швидкого тужавлення А    
Нормального тужавлення Б    
Повільного тужавлення В   Не нормується





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 551 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...