Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Invia est in jurisprudentia via



sine Lingua Latina

Немає юристу шляху без латини

Відомо, що "всі шляхи ведуть до Риму". Один з цих шляхів – стародавня via Latina (Латинська дорога) вливається в місто з південного сходу через Латинські ворота і далі повз терми Каракалли стрімко підіймається на Палатин – один із семи римських пагорбів.

З Палатину поглядові відкривається серце Вічного Міста – римський форум, головна площа Риму, де впродовж десятків століть безперервно у вирі життя відбувались важливі для світу події.

Тут були зосереджені храми богів, у яких за традицією проходили засідання Сенату - вищого колегіального органу влади римської республіки. Тут знаходилась державна скарбниця (Aerarium) та архів (Tabularium) - сховище офіційних документів римської держави, які мали вигляд сувоїв папірусу, мідних плит і пергаментів.

В Табуларії знаходився також один з найстаріших памятників римського законодавства - славнозвісні Lex XII Tabularum (Закони Дванадцяти таблиць) - дванадцять мідних плиток з вигравійованими на них на вимогу простого населення Риму (plebs) текстами, в яких трактувалися римські закони, правила звичаєвого права. Цікаво, що вже в ті давні часи (450 р. до н.е.) ці абстрактні, але обов'язкові для кожного римляна правила – плебісцити – приймались всенародним голосуванням у Коміціях на плебейських зібраннях (concilia plebis), де плебс також вибирав собі політичних вождів – народних трибунів (tribunus plebis).

Чимало народних трибунів, крім занять конкретною юридичною практикою, займались і літературною діяльністю, залишивши нащадкам численні праці з юриспруденції. Книги таких юристів-класиків, як Гай, Ульпіан, Цельс, Папіан, Домініцій, Сабін, Сцевола та інші, служили їх послідовникам дуже цінними джерелами права (fontes juris), оскільки давали більш-менш повне уявлення про звичаї та закони, моральні та релігійні цінності Стародавнього Риму.

"Ad fontes juris veteris!" першоджерела античного права читайте! – таку напутню пораду дав візантійський імператор Юстініан ученим-юристам, що розпочинали укладання всесвітньо відомого кодексу римських законів "Corpus juris civilis".

"AD FONTES: JUS ROMANUM" – до першоджерел римського права звертайтесь! – закликаємо й ми, називаючи так свій практичний посібник латини і цим немов пропонуємо йти "ad Urbi et orbi" – (до Риму і римського права) ще однією "латинською" дорогою.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 616 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...