Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Місце і роль Поліського економічного району в економіці країни



Полісся є економічним районом України, який утворює між­обласний територіально-господарський комплекс. Останній вклю­чає в себе чотири області України — Волинську (утворена 1939 p.), Житомирську (1939 p.), Рівненську (1939 р.) та Чернігівську (1932 p.). Територія району займає 102,1 км2, а названих областей відпо­відно — 20,2, 29,9, 20,1 та 31,9 тис км2 (табл. 4.29).

У зазначених межах територія чотирьох поліських областей остаточно увійшла до складу України після возз'єднання Украї­нських земель і закінчення Другої світової війни. Однак, окремі, порівняно незначні частини поліських етнічно-культурних те­риторій, що за певного часу належали Україні (зокрема, Холм-щина та частина Гомельської області) зараз знаходяться в складі інших держав (Польщі та Білорусі тощо). Нині територія району відзначається у цілому не характерною для України взаємною відокремленістю складових територіальних частин (рис. 4.7). Так, економічний район складається з двох територіально відо­кремлених анклавів — Волинсько-Житомирського Полісся та Чернігівщини (Східного Полісся). Поліський економічний ра­йон розташовано в основному в природно-географічній зоні мішаних лісів, яка знаходиться у західній частині Східно­європейської рівнини на території двох геоморфологічних регі­онів — Поліської низовини та Волинсько-Подільської плити. Частково території економічного району, а саме — південні ад­міністративні райони в основному Житомирскої та Чернігівсь­кої областей — в зоні Лісостепу.


Рис. 4.7. Економіка Поліського економічного району


Таблиця 4.29





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 515 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...