Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Поняття, походження та розвиток права



1. Поняття права, його соціальна цінність. Ознаки права.

2. Історичні типи права.

3. Функції права.

4. Принципи права

5. Структура та форми права.

6. Право і управління.

7. Правові форми діяльності держави.

Ключові поняття до теми: право, управління, правове регулювання, управлінське регулювання, суб’єкти права, суб’єкти управління.

1. Поняття права, його соціальна цінність.

Під поняттям "право" зазвичай розуміють обґрунтовану, виправдану свободу або можливість поведінки, які визнаються суспільством. В юридичній сфері термін "право" вживається в суб'єктивному сенсі як свобода або можливість конкретної особи на юридичне забезпечену поведінку - наприклад, право володіти, користуватися та розпоряджатися майном), а в об'єктивному сенсі - як сукупність юридичних норм, виражених у законах, котрі призначаються державою. В кожному суспільстві разом із правом в юридичному значенні (позитивне право) існує так зване природне право (право на життя, свободу, безпеку тощо).

Право - це складний багатоплановий соціальний феномен. Його можна розбити на три напрями: нормативне, соціологічне та природньо-правове. В практичній юриспруденції право являє собою систему загальнообов'язкових норм, виражених в законах та інших джерелах, які визнає та охороняє держава, які є критерієм правомірності поведінки учасників суспільних відносин.

 
 


Соціальна ціність права заключється у тому, щоб усвідомити, розкрити його позитивну роль для особистості та суспільства.

 
 






Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 2506 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...