Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Взаємозв’язок громадянського суспільства і правової держави



Формування правової держави можливе лише на основі розвинутого громадянського суспільства. Обидва поняття знаходяться в тісному взаємозв’язку і залежні одне від одного.

Відносини між державою і громадянським суспільством можуть носити складний і взаємозаперечний характер. З одного боку, держава покликана реагувати на сигнали, що йдуть від суспільства, і в результаті повинна підпорядковуватися його інтересам, але, з іншого - вона сама намагається розширити свій вплив на суспільство. Остання тенденція отримує завершене втілення при тоталітаризмі: громадянське суспільство практично "розчиняється" у державі. І навпаки, можлива ситуація, коли громадянське суспільство намагається поставити себе на місце держави. Надмірна активність суспільства також може спровокувати серйозні суспільно-політичні й економічні кризи.

Отже, як висновок, варто зазначити, що між поняттями громадянське суспільство та правова держава має скластися такий взаємозв’язок, який би не шкодив і не спричиняв би негативні наслідки в суспільно-державному житті, а сприяв би розвитку громадянського суспільства та правової держави.

Конструктивна взаємодія громадянського суспільства з державою передбачає:

· ініціювання прийнятих рішень органами влади, що тим самим спонукає до активності саму державу;

· зміцнює приватну ініціативу, що дозволяє вирішити деякі назрілі економічні і соціальні проблеми без втручання держави (організація суспільно корисних видів діяльності, благодійних фондів, недержавних навчальних закладів тощо);

· формування політичної культури громадян, у тому числі громадянських форм поведінки. (1…)

Американський політолог Ф.Шміттер вказує ще на одне важливе призначення громадянського суспільства - виступати джерелом потенційного опору сваволі і тиранії правителів, незалежно, чи то незаконні узурпатори, чи фанатична більшість. (10…)

Анілізуючі вищенаведені поняття, можна ствердити, правова держава не може існувати без громадянського суспільства. Дані поняття взаємозв’язані.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 2585 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...