Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. У системі юридичних наук теорія держави і права відіграє надзвичайно важливу роль



У системі юридичних наук теорія держави і права відіграє надзвичайно важливу роль. Стан і значення теорії держави і права у системі юридичних наук визначається предметом її досліджень і функціями, які вона виконує.

Теорія держави і права є фундаментальною дисципліною, саме за допомогою цієї дисципліни формуються перші уявлення про державу і право і юриспруденцію в цілому.

Створення на сучасному етапі в Україні оновленої, адаптованої до сучасних умов правової системи, що відповідає меті формування в Україні правової держави і громадянського суспільства має сприяти створенню якісної освітньої системи в державознавстві і правознавстві, яка б забезпечила високу професійну культуру випускників-юристів, озброєних сучасними знаннями, здатних приймати самостійні рішення з державних і правових питань.

Знання, отримані студентами під час вивчення даної дисципліни сприятимуть подальшому успішному освоєнню юридичними теоретичними знаннями і практичними навичками.

Загальна теорія держави і права як навчальна дисципліни має на меті розкрити основоположні, найбільш суттєві проблеми держави і права, принципові висновки про розвиток державно-правової дійсності. Всі набуті в процесі вивчення загальної теорії держави і права знання в ході подальшої юридичної освіти повинні наповнитися, збагатитися, конкретизуватися і розвинутися в ході засвоєння фундаментальної і прикладної юридичної літератури, проходженням навчальної практики.

Основна мета даного курсу полягає у тому, щоб допомогти набути основ фундаментальних знань, що стануть підґрунтям як у вивченні галузевих і прикладних юридичних дисциплін, так і у правильному розумінні принципів чинного законодавства та державно-правової практики.

Загальна мета даного курсу включає також допомогу студенту у створенні вмінь та навичок аналізувати поняття, категорії, орієнтуватися в основних концепціях, теоріях, що сформулювала державно-правова наука.

Завдання теорії держави і права як навчальної дисципліни логічно випливають із основної мети даного курсу і полягають у:

1) визначенні загальних, специфічних об’єктивних закономірностей розвитку державно-правової дійсності, форм і способів впливу держави і права на людину, що дозволить зрозуміти природу державно-правових явищ і їх роль у розвитку людської цивілізації;

2) розгляді у курсі основоположних державно-правових понять, що є вихідними логічними засадами для галузевих юридичних наук та спеціальних правових дисциплін, ступінь засвоєння яких істотно вплине на подальше вивчення інших юридичних дисциплін;

3) вивченні природи і закономірностей розвитку державно-правової сфери життя суспільства в рамках системного підходу, в якому теорія держави і права виступає як фундамент юридичного світогляду, мислення і культури майбутніх спеціалістів-правознавців.

Як і інша будь-яка дисципліна, теорія держави і права, має на меті сформувати ряд вмінь і знань в студентів, а саме:

знати:

· системні знання з усього теоретичного курсу,

· проблеми історико-теоретичного характеру

· зміст основних понять та категорій,

· основні проблеми державотворення, теорії демократії,

· питання статусу людини і громадянина,

· структуру та елементи системи права

· особливості національних правових систем

· характеристику основних галузей права

вміти:

· осмислювати системний характер права, розуміння кожного елементу цієї системи, способів розвитку правовідносин, правомірної поведінки, законності і правового порядку у суспільстві;

· уяснити співвідношення суспільства, держави і права;

· застосувати набуті знання на практиці;

· застосувати набуті знання при вивченні фахових дисциплін.

Навчально-тематичний план





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 379 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...