Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і загальна характеристика форм правління



Форма держави — порядок (спосіб) організації та здійснення державної влади в країні. Будь-яку державу, тобто її державний лад можна охарактеризувати з трьох основних позицій, а саме з точки зору форми державного правління, форми державного устрою та політичних режимів.

Форма державного правління - порядок утворення і організації вищих органів влади в державі.

Форма державного устрою - порядок поділу території держави на певні складові частини і співвідношення влади між ними і державою в цілому.

Форма державного режиму - порядок здійснення державної влади у певні способи певними, методами і засобами.

Надалі хотілося б звернути увагу безпосередньо на форми державного правління.

Форма державного правління - це спосіб організації найвищих органів влади, порядок їх формування та особливості розподілу повноважень між ними.

Основними видами форм державного правління є - монархія та республіка.

Монархія - форма державного правління, при якій державна влада зосереджена цілком або частково в руках однієї особи — монарха, передається в спадщину, не залежить від населення (як правило, не затверджується ним).

 
 


Протягом тривалого періоду становлення, існування держав, виникали різні види монархій:

1) східна деспотія, заснована на азіатському засобі провадження;

2) антична (рабовласницька);

3) феодальна:

а) ранньофеодальна — характеризується великим ступенем децентралізації,

б) станово-представницька — влада монарха поєднується із наявністю станово-представницького органу (Іспанія -кортеси, Франція — генеральні штати, Англія — парламент);

в) абсолютна;

4) конституційна

У сучасному світі на даний час зустрічаються абсолютні і конституційні монархії, тому що інші практично не існують.

Абсолютна монархія – це монархія, де повнота влади зосереджена в руках одного монарха (султана, короля, імператора), і як наслідок, тут відсутні інші органи влади, з якими він поділяв би повноваження. В даний час прикладом держав з формою правління абсолютна монархія є Саудівська Аравія, ОАЕ, Оман, Катар. Варто зазначити, що різновидом абсолютної монархії є також Теократична монархія – і релігійна і світська влада знаходиться в руках однієї особи (Ватикан, Папа Римський).

Конституційна монархія - монархія, при якій влада монарха обмежена конституцією, неписаним правом або традиціями.

Підвидами конституційної монархії є:

1) Дуалістична монархія -вид конституційної монархії, в якій влада монарха обмежена конституцією і парламентом. Як правило в таких монархіях формально – юридично законодавча влада закріплена в руках парламенту, а виконавча в руках монарха, який формує уряд і має право розпустити його. Прикладом держав де був даний вид форми державного правління є Австро-Угорська імперія 1867 - 1918 рр.., Японія 1889 - 1945 рр.., в даний час існує в Марокко, Йорданії, Кувейті і, з деякими застереженнями, також у Монако і Ліхтенштейні.

2) Парламентарна монархія - вид конституційної монархії, в якій монарх не має влади виконує тільки представницьку функцію, перед парламентом, який має більшу владу, ніж інші органи держави (хоча в різних країнах це може відрізнятися). Фактичним главою держави (прем'єр-міністром) стає лідер партії, яка володіє найбільшим числом депутатських місць у парламенті. Уряд формується парламентом і лише йому підзвітний.

Цей вид форми державного правління притаманний в даний час Великобританії, Данії Швеції.

Республіка – форма державного правління де єдиним джерелом влади визнається народ, який обирає керівні органи влади в державі. Органи державної влади обираються на певний термін, з окресленими законами повноважень, також існує поділ влади на законодавчу, виконавчу, судову.

 
 


В історичному розрізі серед держав світу виникали різні види республік:

1) антична,

2) середньовічна (феодальна);

3) буржуазна;

4) соціалістична.


.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 1136 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...