Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 20. Аграрні відносини



1. Особливості виробничих відносин у сільському господарстві.

2. Земельна рента та її види.

3. Орендна плата та ціна землі.

Розділ «Основи економіки. Ринок і капітал» починається з теми «Предмет і метод економічної теорії», де розглядаються такі основні питання: що вивчає економічна теорія і за допомогою чого це робиться. Треба мати на увазі, що існує декілька визначень предмета економічної теорії, і тому цікаво було б знати думку самого студента з цього приводу. Економічна теорія приділяє багато уваги виявленню причинно-наслідних зв'язків у суспільних відношеннях, що дозволяє виділити закономірності, тобто підлеглість окремих явищ і процесів дії економічних законів. Тому в роботі треба розкрити їхню сутність та необхідність використання в економічному житті.

Тема «Виникнення та розвиток економічної теорії» дає можливість зробити екскурс в історію економічної науки та розглянути етапи її розвитку з часів Аристотеля і Платона до теперішнього моменту. Необхідно дати огляд сучасних економічних шкіл, назвати їхніх представників і показати роль, яку вони зіграли і грають у розвитку економічної теорії.

Наступна тема присвячена загальним проблемам економічного розвитку, з чого саме і починається вивчення економічної теорії. Студенти повинні розкрити сутність виробництва як процесу суспільної праці, який розглядається у широкому розумінні і має три обов’язкових складових: предмети праці, засоби праці та саму працю. Також необхідно дати характеристику кожного з цих факторів процесу виробництва, розглянути види ресурсів і у підсумку вийти на поняття ефективності, яке є одним з найважливіших в економіці.

При написанні контрольної роботи з теми «Економічні потреби і інтереси» слід розкрити сутність та структуру економічних потреб, показати їхню безмежність, дати оцінку економічним інтересам людини, які бувають коротко- та довгостроковими, і приділити особливу увагу розв’язанню суперечностей між безмежними потребами людей та обмеженими ресурсами для їхнього задоволення, а також між коротко- та довгостроковими інтересами.

Виконуючи роботу з теми «Рушійні сили та ступені економічного прогресу» слід показати за рахунок чого суспільство рухається вперед, а також усвідомити, що це неможливе без розв'язання головних суперечностей економіки.

Дуже цікаві і гострі питання розглядаються у темах «Економічні системи» та «Сучасні моделі економіки». Ми вийшли з командної економіки і маємо намір увійти до економіки ринкової сучасного типу. Але чи можна назвати існуючу економіку України такою, що відповідає найкращім сучасним зразкам? Якщо ні, то чому? І як тоді її називати? Відповіді на ці запитання будуть чудовим додатком до теоретичного дослідження різних типів економічних систем і сучасних моделей економіки. Тут також треба обережно підходити до характеристики змішаної економіки, розуміючи під нею не просту суміш елементів командної та ринкової систем, а саме ринкову економіку з елементами державного регулювання.

Виконуючи роботу з теми «Власність в системі економічних відносин» необхідно показати, що з теоретичної точки зору відносини власності – сукупність відносин між людьми з приводу присвоєння умов та результатів виробництва – лежать в основі будь-якої економічної системи. Тому при аналізі головних рис різних форм власності необхідно мати на увазі первинність відносин власності, від яких залежать всі інші риси. Звідси також витікає пріоритетна роль перетворення власності у становленні сучасної ринкової економіки. Слід показати, що цей процес, який зветься приватизацією, має одну головну мету – значне підвищення ефективності діяльності підприємств, а не наповнення бюджету, що є основним в Україні на протязі усіх останніх років. Щоб це питання було завершене бажано розглянути досвід різних країн при проведенні приватизації, а також дати історичну оцінку націоналізації, яка є процесом зворотнім приватизації.

Розкриваючи питання теми «Форми організації суспільного виробництва» слід дати характеристику натуральному виробництву та пояснити причини виникнення товарного виробництва, показати властивості товару та дати історико-логічну схему розвитку товарного обміну, що призвів до появи грошей.

Продовженням попередньої теми є тема «Гроші та грошовий обіг», де треба розкрити сутність грошей і показати функції, що вони виконують. Найбільш поширеною функцією є функція грошей як засобу обігу, з якою тісно пов'язаний основний закон грошового обігу – кількість грошей, що необхідна для обігу. Порушення дії цього закону призводить до виникнення інфляції, яка наносить велику шкоду розвитку економіки. Аналіз причин та наслідків інфляції є дуже важливим при виконанні контрольної роботи.

Наступні теми «Ринок: сутність та функції» та «Класифікація ринків» присвячені детальному аналізу основ ринкової економіки. При виконанні контрольної роботи з першої теми треба розкрити сутність ринку та причини його виникнення, дати характеристику суб’єктам та об’єктам ринкових відносин, розглянути основні функції, що виконує ринок. Друга тема потребує дослідження різних видів ринків та ринкової інфраструктури, яка включає торговельні фірми, товарні біржі, банки, страхові компанії, інвестиційні фонди, фондові біржі та біржі праці тощо.

В темі «Попит та пропозиція» ці економічні поняття необхідно проаналізувати, не обмежуючись лише описом закону попиту та пропозиції. Слід також навести функції, що задані у вигляді таблиці, на цій основі побудувати графіки попиту та пропозиції, показати, як вони можуть зміщуватися. При цьому треба відзначити, що закон попиту відображає зворотну залежність величини попиту від ціни. На зміну величини попиту впливає зміна ціни даного товару. Та в ринковій економіці і сам попит не залишається незмінним. Під дією нецінових факторі крива попиту змінює своє положення: при збільшенні попиту крива зсувається вправо, при зменшенні – вліво. Це, в свою чергу, впливає на ринкову рівновагу, змінюючи ціну товару.

При написанні контрольної роботи з теми «Ціноутворення» треба мати на увазі, що в економічній літературі існувало і існує багато точок зору на теорію ціни. Та найбільш вдалою, на наш погляд, є думка А.Маршалла, який розглядав ринкову ціну як результат взаємодії витрат виробництва /персоніфікатором яких є продавці/ та граничної корисності /уособленням якої є споживачі/.

Наступна тема присвячена важливому явищу – конкуренції, яка е головною рушійною силою усього суспільного прогресу, в тому числі і економічного. Тому будь-яке суспільство зацікавлене в розвитку конкуренції і стриманні розвитку монополій. Слід зауважити, що антимонопольні закони, регулюючи важливіші аспекти приватного підприємництва /структуру галузей національного господарства, розміри фірм, взаємовідносини на ринку/, мають за мету підтримку конкуренції, що стимулює господарчий розвиток та науково-технічний прогрес.

Однією з найважливіших категорій економіки є «капітал». Тому у відповідній темі необхідно детально її проаналізувати з усіх боків і дати класифікацію та характеристику форм капіталу /продуктивного, товарного та грошового/, не торкаючись особливої форми існування капіталу – фіктивного, з розгляду якого починається дослідження наступної теми «Цінні папери». Тут дуже важливо показати особливість фіктивного капіталу та охарактеризувати усі найбільш поширені види цінних паперів: акції, облігації, векселі. Також аналізу потребує фондова біржа, де відбувається купівля-продаж цінних паперів.

У темі «Ринок праці» необхідно звернути увагу на умови виникнення і функціонування ринку праці, який безпосередньо пов'язаний з появою і розвитком відносин найму. Треба також дати характеристику зайнятості та безробіття, показати їхній сучасний стан в Україні та світі.

При написанні контрольної роботи з теми «Заробітна плата» необхідно розкрити її сутність, розглянути основні форми і системи заробітної плати, показати за допомогою конкретних цифр її рівні у різних країнах. Також при розгляді третього питання необхідно показати, що реальна заробітна плата розраховується не в грошовій, а в товарній формі.

Остання тема розділу присвячена аграрній сфері. Виробничі відносини у сільському господарстві мають свою специфіку. Вони тісно пов’язані з дією природно-кліматичних та біологічних законів, з розривом між робочим періодом і кінцевими результатами, з наявністю особливих відносин власності на землю. Цей фактор призводить до появи терміну «земельна рента», види якої необхідно ретельно проаналізувати.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 301 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...