Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття системи передачі інформації



Під системою розуміють сукупність елементів, що перебувають у відносинах і зв'язках один з одним, та утворюють певну цілісність, єдність. Серед систем неживої природи особливо виділяються технічні системи різного призначення. Системи передачі інформації є одними із видів технічних систем. Розглянемо їх місце серед інших технічних систем.

Із усього різноманіття сучасних технічних систем можна виділити особливу групу так званих інформаційних систем, призначених для добування, передачі, перетворення та зберігання інформації. До цієї групи систем можна віднести: системи передачі інформації (системи зв'язку), локаційні, навігаційні та телевізійні системи, обчислювальні і інформаційно-вимірювальні системи, автоматизовані системи управління та контролю й т.п.

Інформаційні системи істотно відрізняються від енергетичних систем (двигунів, електричних генераторів, ліній електропередач, транспортних пристроїв, доменних печей і т.п.), основою функціонування яких є процеси передачі та перетворення енергії.

Основою функціонування інформаційних систем є процеси передачі, перетворення й нагромадження інформації. Тому критерієм якості роботи інформаційних систем служить ступінь їх здатності передавати, накопичувати або перетворювати необхідну кількість інформації в одиницю часу при припустимих спотвореннях і витратах, а не коефіцієнт корисної дії, як в енергетичних установок. В інформаційних системах енергетичні співвідношення відіграють другорядну роль, а сама енергія є характеристикою сигналу, що використовується лише в якості транспортного засобу.

Однією із інформаційних систем є система передачі інформації. Системою передачі інформації (системою зв’язку) називають систему технічних засобів призначених для передачі повідомлень від джерела до споживача. Цими засобами є передавальний пристрій, лінія зв'язку та приймальний пристрій. Іноді в поняття СПІ включають джерело та споживача (одержувача) повідомлень.

Як видно із самої назви, системи передачі інформації призначені для передачі не яких-небудь об'єктів, енергії або сигналів, а інформації. Електричні сигнали у цих системах використаються тільки як переносники інформації від джерела до її споживача. У цьому полягає їхня головна відмінність від інших технічних систем, що також здійснюють передачу та прийом сигналів.

Існує багато різних видів СПІ. До них, наприклад, відносяться пошта, телефон, телеграф, акустичні системі зв’язку і т.п. В теперішній час найбільш розповсюдженими є СПІ, в яких для переносу інформації з одного пункту в інший використовуються електричні сигнали (СПІ по радіо і по проводам, системи електрозв’язку).

СПІ характеризується великим різноманіттям галузей застосування, принципів і методів побудови, видів повідомлень, що передаються і т.д. Для нас практичний інтерес представляють технічні СПІ.

По виду переданих повідомлень розрізняють наступні СПІ: системи передачі мови (телефонія); системи передачі тексту (телеграфія); системи передачі нерухливих зображень (фототелеграфія, факсимільна передача); системи передачі рухливих зображень (телебачення), телевимірювання, телекерування та передача даних. У системі телевимірювання фізична величина, що підлягає виміру (температура, тиск, швидкість і т.п.), за допомогою датчиків перетворюється в первинний електричний сигнал, що надходить на передавач. На прийомному кінці передану фізичну величину або її зміни виділяють із сигналу й спостерігають або реєструють за допомогою записуючих приладів. У системі телекерування здійснюється передача команд для автоматичного виконання певних дій. Нерідко ці команди формують автоматично на підставі результатів виміру, переданих телеметричною системою.

Впровадження високоефективних ЕОМ привело до необхідності швидкого розвитку систем передачі даних, що забезпечують обмін інформацією між обчислювальними засобами та об'єктами автоматизованих систем управління. Цей вид зв'язку в порівнянні з телеграфним відрізняється більш високими вимогами до швидкості та вірності передачі інформації.

Серед СПІ особливе місце займають радіосистеми передачі інформації (РСПІ). Радіосистема передачі інформації являє собою комплекс радіотехнічних та інших технічних засобів, призначених для передачі інформації в заданому діапазоні частот з використанням радіохвиль.

До РСПІ, або як їх інакше називають радіотехнічним системам зв'язку, відносяться системи радіозв'язку (у тому числі системи мобільного, стільникового зв'язку), системи радіомовлення та телебачення (у тому числі супутникові), радіотелеметричні системи (призначені для передачі по радіоканалах результатів вимірів), системи радіоуправління і т.п.

Інший клас радіосистем, а саме радіотехнічні системи вимірювального типу радіолокаційні та радіонавігаційні, системи траєкторних вимірів, системи виміру параметрів навколишнього середовища й т.п. відрізняються від РСПІтим, що корисна інформація накладається на сигнал (або виникає в процесі перетворення сигналу) у процесі його взаємодії з навколишнім середовищем і об'єктамита відображає параметри і властивості цих об'єктів та середовища поширення сигналів. В результаті обробки сигналу апаратурою приймального пункту корисна інформація отримується шляхом виміру відповідних параметрів прийнятого сигналу.





Дата публикования: 2014-09-25; Прочитано: 2086 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...