Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література. Тема «Кількісно-якісний облік зерна на підприємствах галузі»



[1; 4, с. 26-31]

Модуль 2

Тема «Кількісно-якісний облік зерна на підприємствах галузі»

Лекція № 6

Тема: «Вирішення спірних питань за наявності розбіжностей при визначенні якості зерна»

План лекції

1. Підстави для розгляду спірних питань.

2. Спірні питання про якість зерна, яке доставлено без супровідних документів.

3. Спірні питання про якість зерна при наявності відхилень у показниках якості.

Спірні питання щодо визначення якості зерна розглядаються ДХI та Державним центром сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки:

– у разі незгоди власника зерна (уповноваженої ним особи), який доставив зерно на зерновий склад для зберігання без супровідних документів про якість зерна, з даними аналізу, проведеного ВТЛ зернового складу;

– при виявленні ВТЛ невідповідності показників якості зерна понад норму допустимих відхилень показникам якості, що зазначені у супровідних документах про якість зерна вантажовідправника.

Зерно на період вирішення спірного питання з визначення його якості зберігається окремо від іншого зерна в належно обладнаних і опломбованих (опечатаних) приміщеннях або в транспортному засобі, яким була здійснена доставка зерна, з додержанням умов, що забезпечують цілісність зберігання зерна та незмінність його якості.

При підтвердженні або заміні документів про якість зерна документи кількісно-якісного обліку на підприємстві оформляються на основі підтверджених чи замінених документів про якість.

Спірні питання щодо визначення якості зерна, що виникають у випадку незгоди власника зерна (уповноваженої ним особи), який доставив зерно на зерновий склад для зберігання без супровідних документів, щодо його якості

У разі незгоди власника зерна (уповноваженої ним особи), який доставив зерно на підприємство для зберігання без супровідних документів, щодо його якості з результатами визначення якості зерна ВТЛ підприємства у присутності власника зерна (уповноваженої ним особи) проводиться повторне визначення якості зерна.

При незгоді власника зерна (уповноваженої ним особи) з результатами повторного визначення якості зерна належним чином відібрана, опечатана та оформлена актом відбору проба передається держінспектору ДХI, який у той же день проводить визначення якості зерна відповідно до діючих стандартів і оформляє результати висновком – протоколом випробувань чи посвідченням про якість ДХI (форма №4).

У разі відсутності держінспектора ДХI на підприємстві проба разом з актом відбору проб, аналізною карткою на зерно, виданою ВТЛ, протягом доби направляються в лабораторію ДХI.

У разі незгоди власника зерна (уповноваженої ним особи) або ВТЛ зернового складу з результатами визначення якості держінспектором ДХI проба, належним чином опечатана та оформлена актом відбору проб з результатами випробування держінспектора ДХI, направляється протягом доби в лабораторію ДХI.

Лабораторія ДХI у триденний строк з моменту одержання проби зерна без урахування вихідних днів проводить визначення якості зерна та за його результатами надає заявнику (власнику зерна або підприємству) протокол випробувань чи посвідчення про якість ДХI (форма №4). Термін видачі висновків може бути продовжено на термін проведення випробувань, передбачений нормативною документацією.

Строк проведення визначення якості зерна може бути продовжений залежно від необхідності проведення додаткових випробувань, передбачених відповідними методиками.

Якщо одна із сторін не згодна з результатами вирішення спірного питання з визначення якості зерна, проведеного лабораторією ДХI, проба з актом відбору, висновками держінспектора ДХI та/або лабораторії ДХI направляється в Державний центр сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки, який згідно з наказом Міністерства аграрної політики України від 24 січня 2005 року №32 статус головного з питань арбітражних випробувань з визначення показників якості зерна, продуктів його переробки для підприємств і організацій усіх форм власності.

Рішення Державного центру сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки є остаточним.

При надходженні зерна на підприємство ВТЛ проводить попереднє визначення якості зерна. Відбір проб проводиться з залізничних вагонів через верхні люки.

Якщо за результатами випробувань ВТЛ будуть виявлені розбіжності в якості зерна понад норму допустимих відхилень, підприємство-одержувач:

– протягом доби, крім вихідних днів, у письмовій формі (телеграма, телефонограма, факсограма з їх обов'язковою реєстрацією у реєстраційній книзі) викликає представників: власника зерна, підприємства-відправника та ДХI за місцем відвантаження зерна, якщо вона проводила інспектування (у останньому випадку викликається представник ДХI за місцем надходження зерна);

– забезпечує цілісність зберігання зерна та незмінність його якості до вирішення спірних питань в опломбованій місткості.

За погодженням з підприємством-відправником зберігання зерна можливе без розвантаження транспорту або із розвантаженням. Розвантаження проводиться в опломбовану місткість (силос, склад), що забезпечує незмінність маси зерна та його якості, у присутності держінспектора ДХI за місцем надходження зерна, та складається акт про розвантаження спірної партії зерна.

Представники власника зерна, підприємства-відправника та ДХI терміново (протягом доби) повинні повідомити про участь у спільному визначенні якості спірної партії.

Iз представників:власника зерна, підприємства-відправника та ДХI за місцем відвантаження зерна, якщо вона проводила інспектування (у останньому випадку представник ДХI за місцем надходження зерна), разом з представником підприємства-одержувача створюють комісію для спільного визначення якості спірної партії зерна.

Комісія проводить обстеження транспортного засобу або місткості, де зберігається спірна партія зерна, та наявність пломб. Наявність пломб на нижніх люках залізничних вагонів обов'язкова.

За відсутності порушень вимог щодо зберігання спірної партії проводиться відбір проби відповідно до вимог нормативних документів. Виділені з неї проби пломбуються, забезпечуються етикетками з підписами осіб, які брали участь у відборі. Акт про відбір проб підписується всіма членами комісії. Відібрані і опломбовані проби надаються зацікавленим сторонам. У ВТЛ підприємства-одержувача комісією проводиться визначення якості однієї з виділених проб.

За результатами спільного визначення якості зерна складається акт про фактичну якість спірної партії, який є підставою для підтвердження або заміни документа про якість підприємства-відправника або ДХI. Акт повинен бути оформлений у день визначення якості.

На зворотному боці заміненого документа про якість робиться запис: "Замість Посвідчення про якість (сертифіката якості ДХI) ______________ від "___"______ 20__ року № ___ у зв'язку з розбіжностями в показниках якості", який затверджується підписом та печаткою.

Спірна партія зерна у кількісно-якісному обліку оприбутковується підприємством-одержувачем та списується з обліку підприємством-відправником за результатами спільного визначення якості у разі виявлення розбіжностей понад норму допустимих відхилень.

У випадку, коли за результатами спільного визначення якості сторони не можуть дійти згоди про фактичну якість партії (її відповідність вимогам нормативних документів, контрактним вимогам), комісією складається акт, де вказано причини, з яких сторони не дійшли згоди, та приймається рішення про арбітражне визначення якості спірної партії зерна.

У разі незабезпечення підприємством-одержувачем відокремленого, кількісного і якісного зберігання спірної партії зерно оприбутковується згідно з документом про якість підприємства-відправника або ДХI за місцем відвантаження.

У разі неприбуття представників: власника зерна, підприємства-відправника та ДХI за місцем відвантаження зерна, якщо вона проводила інспектування в обумовлені строки (не пізніше наступного дня з моменту одержання повідомлення, якщо підприємство-відправник та підприємство-одержувач розміщені в одному населеному пункті або протягом двох днів, якщо підприємство-відправник та підприємство-одержувач розміщені в різних населених пунктах), оприбуткування зерна проводиться за якісними показниками, визначеними ВТЛ підприємства-одержувача.

У разі неприбуття представника підприємства-відправника або ДХI за місцем відвантаження, якщо вона проводила інспектування, спільне визначення якості спірної партії зерна не проводиться. За участю представника ДХI за місцем надходження зерна проводиться комісійний відбір проби, яка направляється в лабораторію ДХI для арбітражного визначення якості спірної партії.

Арбітражне визначення якості спірної партії при надходженні зерна із супровідними документами з якості підприємства-відправника може проводитися:

– інспектором ДХI;

– лабораторією обласної ДХI;

– Державним центром сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки.

Держінспектор ДХI проводить арбітражне визначення якості відповідно до діючих стандартів при надходженні зерна за посвідченнями про якість підприємства-відправника.

За зверненням про арбітражне визначення якості зерна, але не пізніше однієї доби з моменту надходження заявки, держінспектор ДХI проводить комісійний відбір проби і визначення її якості. За результатами аналізу держінспектор ДХI виписує посвідчення про якість ДХI форми №4 у трьох примірниках: перший і другий примірники надаються підприємству-одержувачу, при цьому останній надсилає другий примірник підприємству-відправнику, третій - залишається у держінспектора ДХI. Завірені копії посвідчення про якість ДХI форми №4 направляються держінспектором ДХI в територіальну ДХI за місцем відвантаження та власнику зерна.

Якщо одна із сторін не згодна з результатами арбітражного визначення якості, проведеного держінспектором ДХI, проба, належним чином опечатана та оформлена підписами з актом відбору та результатами арбітражного визначення якості держінспектором ДХI, направляється у добовий термін для визначення якості в лабораторію ДХI. Лабораторія ДХI надає висновки стороні-заявнику.

Якщо одна із сторін не згодна з результатами арбітражного визначення якості, проведеного лабораторією ДХI, проба з актом відбору направляється для визначення якості зерна в Державний центр сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки. Рішення Державного центру сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки є остаточним.

Арбітражне визначення якості спірної партії при надходженні зерна за сертифікатами якості ДХI проводиться лабораторією ДХI (за винятком випадків невідповідності якості за показником "зараженість шкідниками зерна")

У разі виявлення невідповідності якості за показником "зараженість шкідниками зерна" за участю представника підприємства-відправника держінспектор ДХI за місцем надходження зерна досліджує пробу відповідно до чинних нормативних документів з визначення зараженості шкідниками, складає акт довільної форми та робить на зворотному боці сертифіката якості ДХI відповідний запис, підписує та ставить печатку. Копія сертифіката якості ДХI з відміткою про зараженість шкідниками і акт у добовий строк направляються у ДХI, що видала сертифікат. Невідповідність показника якості за критерієм "зараженість шкідниками зерна" не є підставою для заміни сертифіката якості ДХI.

У разі виявлення невідповідності показників якості зерна понад норму допустимих відхилень між показниками якості, визначеними підприємством-одержувачем, та показниками якості, зазначеними у сертифікаті якості ДХI за місцем відвантаження зерна, і якщо остання не прибула для спільного визначення якості (після закінчення встановлених термінів), власник зерна має право в добовий строк звернутись до ДХI за місцем надходження зерна із заявкою про проведення відбору проб та арбітражного визначення якості зерна.

До заявки на проведення арбітражного визначення якості зерна додаються:

– копія сертифіката якості ДХI, що проводила інспектування;

– картка аналізу зерна, оформлена підприємством-одержувачем;

– копії документів про виклик представників підприємства-відправника та ДХI, що проводила інспектування.

Заявка на проведення арбітражного визначення якості зерна реєструється у журналі заявок для розгляду спірних питань з якості зерна та продуктів його переробки.

Начальник ДХI за місцем надходження зерна у той же день повідомляє ДХI за місцем відвантаження про надходження заявки на проведення арбітражного визначення якості. У повідомленні вказуються: номер транспортного засобу, номер і дата видачі сертифіката якості ДХI, найменування, маса та місцезнаходження зерна і розбіжності, виявлені в показниках якості ВТЛ підприємства-одержувача.

Заявнику може бути відмовлено в проведенні арбітражного визначення якості зерна у разі:

– незабезпечення підприємством-одержувачем відокремленого, кількісного і якісного зберігання зерна, при цьому сертифікат якості ДХI за місцем відвантаження зерна не замінюється;

– неможливості відбору проб і проведення аналізу з дотриманням норм чинних нормативних документів, при цьому зацікавлені сторони повинні вирішити питання про можливість розвантаження партії для проведення її арбітражного аналізу. Сертифікат якості ДХI, виданий за місцем відвантаження зерна, може бути опротестований тільки після проведення арбітражу.

Рішення про відмову в проведенні арбітражного визначення якості зерна приймається начальником ДХI протягом доби з моменту подання заявки, про що письмово повідомляється заявник із зазначенням причин відмови.

Для проведення арбітражного визначення якості зерна за рішенням начальника ДХI за місцем надходження зерна проводиться відбір проби з оформленням акта відбору проби. Проба протягом доби доставляється в лабораторію ДХI для проведення визначення якості.

Лабораторія у триденний термін з моменту одержання проби, без урахування вихідних днів, проводить визначення якості, за бажанням представників зацікавлених сторін в їх присутності, надає висновки про результати проведених лабораторних досліджень. Строк видачі висновків може бути продовженим до п'яти діб у випадку одночасного надходження більше 10 проб або на строк проведення додаткових лабораторних досліджень.

Якщо результати випробувань знаходяться у межах допустимих відхилень, на звороті сертифіката якості ДХI за місцем відвантаження зерна відмічається: "Показники якості, вказані в сертифікаті (номер і дата), підтверджую". Запис підписує завідувач лабораторії ДХI та ставить печатку.

Оригінал підтвердженого сертифіката якості ДХI направляється підприємству - одержувачу зерна. Копія підтвердженого сертифіката якості ДХI, завірена печаткою, зберігається у ДХI.

Якщо результати випробувань, проведених лабораторією ДХI, перевищують межі допустимих відхилень, начальник ДХI за місцем надходження зерна протягом доби приймає рішення про заміну сертифіката якості ДХI, виданого за місцем відвантаження зерна, з визначенням усіх показників якості.

Завідувач лабораторії ДХI у новому сертифікаті робить запис: "Замість сертифіката якості _____________обласної ДХI від "___"________20__ року №_____ у зв'язку з розбіжностями в показниках якості", а на зворотному боці вказує назву і значення показників якості, які були вказані в заміненому сертифікаті якості ДХI.

Сертифікат і дублікат сертифіката надаються підприємству - одержувачу зерна, при цьому останній надсилає дублікат сертифіката якості ДХI підприємству-відправнику, копія сертифіката якості ДХI залишається в лабораторії ДХI, завірені копії сертифіката якості направляються в ДХI за місцем відвантаження та власнику зерна.

Замінений сертифікат якості ДХI, виданий за місцем відвантаження зерна, зберігається в ДХI за місцем надходження.

При незгоді з результатом арбітражного визначення якості лабораторією ДХI за місцем надходження зерна проба з актом відбору проби передається для проведення арбітражного визначення якості зерна в Державний центр сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки.

Питання до самоконтролю

1. У яких випадках розглядаються спірні питання щодо якості зерна?

2. Хто розглядає спірні питання щодо якості зерна?

3. Як зберігаються партії зерна на період вирішення спірного питання з визначення його якості?

4. У який строк лабораторія ДХІ проводить визначення якості зерна?

5. Що необхідно робити у випадку, якщо одна із сторін не згодна з результатами вирішення спірного питання з визначення якості зерна?

6. Назвіть порядок дій, якщо за результатами випробувань ВТЛ будуть виявлені розбіжності в якості зерна.

7. Хто може проводити арбітражне визначення якості зерна спірної партії при надходженні зерна із супровідними документами з якості підприємства-відправника?

8. Які документи додають до заявки на проведення арбітражного визначення якості зерна?

9. У якому разі заявнику може бути відмовлено в проведенні арбітражного визначення якості зерна?

10. Хто проводить арбітражне визначення якості спірної партії зерна при надходженні зерна за сертифікатами якості ДХІ?

Література:

[4, с. 17-26]





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 814 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...