Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ухилення від оподаткування



Легальним шляхом
Нелегальним шляхом

Уникнення податків - це легальний шлях зменшення податкових зобов’язань, який ґрунтується на використанні законодавчих можливостей шляхом зміни своєї діяльності.

Ухилення від податків - це легальний шлях зменшення податкових зобов’язань, який базується на адміністративно-кримінальних методах приховування обліку доходів і майна та створення бухгалтерської і податкової звітності.

Ухилення від сплати податків має специфічні особливості та ознаки.

Ознаки ухилення від сплати податків за Кримінальним Кодексом України
Об ’ єкт злочину
Встановлений законодавством порядок оподаткування юридичних та фізичних осіб
Об’єктивна сторона злочину
1)Діяння у вигляді відхилення від сплати обов’язкових платежів, які входять до систе-ми оподаткування 2) Наслідок у вигляді фактичного ненадход-ження в бюджети та державні цільові фонди засобів в указаних розмірах 3)Причиновий зв’язок між діянням та наслід-ком
Суб’єкт злочину
1) Службова особа підприємства, уряду, органі-зації незалежно від форми власності. 2) Особа, яка займається підприємницькою діяльністю без утворення юридичної особи. 3) Будь-яка інша особа, яка зобов’язана сплачу-вати податки, збори, інші обов’язкові платежі.
Суб’єк-тивна сторона злочину
Намір. Про наявність наміру можуть свідчити: · перекручування в обліковій або звітній доку-ментації · неоприбуткування готівкових коштів, отрима-них за продаж товарів (виконання робіт або послуг) · ведення подвійної (офіційної та неофіційної) бухгалтерії · використання банківських рахунків, про які не сповіщені органи державної податкової служ-би; · завищення фактичних витрат, що включають-ся до валових витрат.

Вітчизняні економісти виділяють 2 способи ухилення від сплати податків:

Ø Податкові пільги

Ø Податгові лазівки

Найбліьше розповсюдженими способами ухилення оподаткування в Україні є пільги. Умовно податкові пільги можна розділити на вилучення, знижки і податкові кредити.

Вилучення – це пільги, які дають можливість звільнити від оподаткування окремі об’єкти (предмети) оподаткування. Наприклад, в Україні із числа об’єктів оподаткування виключені доходи по банківським вкладам.

Знижки – це пільги, які зменшують базу оподаткування. Наприклад, в багатьох розвинутиох країнах, платникам податку на доходи громадян подається право зменшувати валовий дохід на певну суму, що є різною для сімейних пар і самотніх громадян (стандартна знижка), а також вираховувати з валового доходу медичні витрати, витрати на лікування тощо.

Податковий кредит – це зменшення суми валових податкових зобов’язань (нарахованого податку) для визначення остаточних зобов’язань (сума податку, що має бути сплачена до бюджету). Найбільш важливою формою податкового кредиту є інвестиційний податковий кредит, що застосовується з метою стимулювання інвестицій.ї

Податкові лазівки як други способ уникнення від сплати податків, прийнято розділяти на зміщення доходу, відкладання доходу і податковий арбітраж.

1) Зменшення доходу передбачає переведення платником податку доходу під низьку граничну ставку податку в умовах податкової структури із зростаючими граничними ставками.

2) Відкладання доходу, або перенесення терміну сплати подаїку на більш пізніший час. Мається на увазі можливість платника податку переносити терміни визнання доходу і сплати податку, використовуючи можливості, надані законодавством, або визнання доходів і видатків по принципу першої із подій, що відбулася раніше.

3) Податковий арбітраж - ще одна з різновидностей податкових лазівок, яка передбачає випадки оподаткування різних об'єктів і план шків подагківзарізноманітними нормами. Іншими словами, податковий арбітраж — це теж саме, що й «податкове сховище», тобто країни з пільговими режимами оподаткування, або «податковий! оазис», тобто території (або зони) з пільговим режимом оподаткування в межах однієї країни.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 436 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...