Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спрощена система оподаткування фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності



Суб'єкт малого підприємництва - фізичні особи - підприємці, у яких середньооблікова кількість працівників не перевищує 10 осіб та величина виручки від реалізації продукції за рік становить не більше 500 тис. грн.

Особи, які не можуть бути переведені на спрощену систему оподаткування:

· Фізичні особи, які здійснюють діяльність з придбанням спецпатенту

· Фізичні особи - СНД, які здійснюють торгівлю лікеро- горілчаними, тютюновими виробами, пально-мастильни­ми матеріалами

· Фізичні особи, які здійснюють діяльність у сфері грально­го бізнесу

· Фізичні особи, які займаються виробництвом та імпортом підакцизних товарів

· Фізичні особи, які займаються обміном іноземної валюти.

Податки і збори, платником яких не є фізична особа - суб'єкт малого підприємництва:

· ПДВ (крім випадків, коли суб'єкт малого підприємництва приймає рішення про добровільну реєстрацію платником ПДВ)

· Збір на обов'язкове соціальне страхування

· Податок на промисел

· Збір за отримання дозволу на розміщення об'єктів торгівлі

· ПДФО (прибутковий податок громадян)

· Плата (податок) за землю

· Збір за спеціальне використання природних ресурсів

· Внески до Державного фонду сприяння зайнятості населення

· Плата за патенти

Ставка податку - 20-200 грн за календарний місяць, залежно від виду діяльності (при умові, якщо використовується наймана праця, розмір єдиного податку збільшується на 50% за кожну особу).

Для визначення результатів власної підприємницької діяльності плат­ник єдиного податку використовує Книгу обліку доходів і витрат.

Термін подання звітності Термін сплати податку
Щокварталу, протягом 5 днів після закінчення звітного кварталу Щомісячно до 20 числа місяця за тим, у якому здійснювалась попередня оплата

9.3. Фіксований податок

Фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності можуть стати платниками фіксованого податку, якщо вони придбали патент за умов, указаних нижче.

Умови для переходу на фіксований податок:

· Продаж товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках зі сплатою ринкового збору.

· Кількість працівників, які перебувають із платником податку в трудових відносинах, включаючи членів його сім'ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, не перевищує п'яти

· Валовий дохід платника податку від здійснення підприємницької діяльності за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю придбання патенту, не перевищує семи тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

· Відсутність торгівлі лікеро-горілчаними та тютюновими виробами

Для одержання патенту на здійснення підприємницької діяльності на всій території України підприємець подає заяву до ДГІІ.

Термін дії патенту - від І до 12 календарних місяців. Протягом З робочих днів податкові органи видають патент. Фіксований податок сплачується до отримання патенту.

Ставка фіксованого податку на всій території України становить 100 грн. Органи місцевого самоврядування встановлюють податкові ставки у фіксованій сумі від 20 до 100 грн.

Якщо підприємець використовує найману працю,то розмір податку збільшується на 50 % за кожну особу.

Платники фіксованого податку щокварталу подають декларацію про доходи за наслідками кожного звітного періоду і звільняються від обов'язку вести облік доходів і витрат.

9.4. Податок на промисел

Цей податок включено в перелік загальнодержавних податків і регулюється Декретом КМУ «Про податок на промисел» від 17.03.1993 р. із змінами та доповненнями.

Платники податку: Громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства - як ті, що мають, так і ті, що не мають постійного місця проживання в Україні (якщо вони Не зареєстровані як суб 'схти підприємницької діяльності і здійснюють несистематичний, не більше чотирьох разів протягом календарного року, продаж: виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів)

Об'єкт оподаткування: Сумарна вартість товарів за ринковими цінами, що зазначається громадянином у декларації за місцем вашім проживання, а громадянином, який не має постійного місця проживання в Україні, - за місцем прода­жу товарів

Для обчислення суми вартості товарів з метою оподаткування фізич­на особа подає в податкову інспекцію декларацію, в якій відображається перелік товарів для продажу та їх вартість.

Не декларується та не оподатковується:

1) Продаж вирощених в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовий і городній ділянках:

· Продукція рослинництва, худоби, кролів, нутрій, птиці (як у живому вигляді, так і продукція їх забою в сирому вигляді та у вигляді первинної переробки)

· Продукція власного бджільництва

2) Продаж автотранспортних засобів, які перебувають у приватній власності громадян, якщо вони реалізуються один раз протягом року.

Ставка податку
При придбанні патенту на три дні
У разі збільшення терміну продажу товарів до 7 календарних днів
10% указаної в декларації вартості товарів, але не менше розміру одного НМДГ
Ставка податку подвоюється

Податок на промисел сплачується у вигляді придбання одноразового патенту на торгівлю, вартість якого визначається на підставі зазначеної платником сумарної вартості товарів і ставки податку. Сума податку за невикористаним патентом поверненню не підлягає.

Строк дії патенту - від 3 до 7 днів.

Податок на промисел зараховується до місцевих бюджетів за місцем придбанш одноразового патенту.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...