Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навивка на стіни циліндричних споруд кільцевої арматури



Навивка на стіни циліндричних споруд високоміцної кільцевої арматури з одночасним її натягом (напруженням) підвищує їх міцність і водонепроникність.

Попередньо напружене кільцеве армування споруд виконують наступними способами: навивкою на стіну високоміцного арматурного дроту періодичного профілю класу В-ІІ діаметром 5 мм за допомогою навивочної машини (при діаметрі стін більше 9 м); установкою кілець зі стрижневої арматури класу А-ІV з наступним натягом їх електротермічним способом (при діаметрі споруджень менше 9 м, або при відсутності навивочної машини).

Іноді застосовують так званий ручний спосіб напруження арматури за допомогою динаметричних ключів. Упорами при цьому служать анкери, які приварені до арматури і замонолічені в стінках резервуарів.

Той або інший клас арматури і спосіб її натягу вибирають залежно від діаметра споруди й наявності необхідного устаткування. Кількість кільцевих арматур і її напруження приймають, виходячи з умови створення в бетоні панелей стискаючих напружень при розрахунковому навантаженні від тиску рідини 0,8 МПа в нижній зоні на висоті 1/3 Н і 0,5 МПа у верхній зоні на висоті 2/3 Н, де Н - висота стін.

Оскільки тиск рідини в різних ділянках стін за висотою не однаковий, їх розбивають для навивки кільцевої арматури на ряд поясів висотою від 0,7 до 1,5 м, у межах яких кількість арматури не змінюється.

На циліндричні споруди арматуру навивають найчастіше спеціальними навивочними машинами. Перед навивкою слід виконати наступні підготовчі роботи: для проходки коліс навивочної машини необхідно вирівняти цементним розчином кільцеву смугу покриття на його краю шириною 200...300 мм; улаштувати тимчасове захисне огородження навколо споруди; забезпечити довкола нього (на всю висоту) вільну зону шириною 1,5 м для проходу машин марок АНМ-5 й АНМ-5М, шириною 2,5 м - для машин АНМ-7 й 3 м - для машин АНМ-10; спланувати ґрунт навколо споруди на певну ширину під відмітку, на 300 мм нижче першого витка кільцевої арматури; видалити із зовнішньої поверхні стіни напливи бетону висотою більше 20 мм, а саму поверхню піддати гідропіскоструминній обробці; змонтувати за межами небезпечної зони установку для перемотування дроту на інвентарні котушки (з метою укрупнення мотків).

Виконання зазначених робіт оформляють актом, після чого можна приступати до навивки кільцевої арматури, яку слід робити відповідно до проекту, ретельно закріплюючи витки. Навивають дріт зверху вниз безпе-рервною спіраллю, але при багаторядній навивці перший ряд арматури слід навивати знизу вгору. Після навивки одного мотка дроту його кінець зістиковують з дротом наступного мотка на спеціальному верстаті, укріпленому на стрілі машини. У процесі навивки візок підвішений до стріли машини, переміщується на вертикальній рамі на крок витка, а по поверхні стіни – за допомогою зірочки приводу, що входить у зачеплення з ланковим ланцюгом і щільно охоплює споруду по її периметру. Ступінь натягу дроту регулюють спеціальним конічним барабаном і контролюють динамометром.

Розрахункові зусилля натягу зменшуються до верхньої крайки споруди й досягають самих більших значень біля його днища. Тому в ряді випадків у нижній частині споруд навивку роблять у кілька рядів з торкретуванням кожного ряду.

При багатошаровій навивці кожен наступний ряд арматури дозволяється навивати тільки після набирання захисним торкретним покриттям попереднього шару міцності не менше 5 МПа. Сила натягу арматури не повинна відрізнятися від зазначеної у проекті більше ніж на ±10%. Натяг дроту заміряють механічним приладом на початку навивки (до одержання проектного натягу) і потім періодично через кожні п'ять витків у моменти зупинки машини.

При обриві дроту або арматури необхідно скинути ослаблені витки й заново зробити навивку. Зрощувати кінці дроту треба на спеціальному верстаті, використовуючи сталевий канатний або пружинний дріт діаметром 0,8...1,2 мм.

Етапи робіт з навивки кільцевої арматури треба відображати в журналі, а після їхнього завершення оформити відповідний акт.

На рис. 1.30 показаний загальний вигляд машини типу АНМ-7 у процесі навивки. За допомогою такої машини можна навивати високоміцний дріт діаметром до 5 мм на стіни циліндричних споруд діаметром від 16 до 70 і висотою до 12 м.

При електротермічному способі напруження вико-ристовують стрижневу арма-туру класу не нижче А – ІV. Залежно від діаметра споруди арматурне кільце складається з

Рис. 1.30 – Навивка кільцевої арматури навивочною машиною типу АНМ:

1 – вісь обертання стріли; 2 – верстат для зрощування дроту; 3 – місце оператора; 4 – циліндрична споруда; 5 – ланковий ланцюг;

6 – вертикальна рама; 7 – підвісний візок з навивочним пристроєм;

8 – навивка арматури; 9 – верхній візок; 10 – стріла; 11 – бухтотримач з мотком дроту; 12 – шпиль

двох і більше ланок (рис. 1.31, а). При невеликих діаметрах споруд і наявності стрижнів потрібної довжини кільце може бути утворене з однієї ланки. Для кожноїланки допускається створення стрижня потрібної довжини за рахунок зварювання більш коротких стрижнів встик ванним зварюванням. З'єднання окремих ланок між собою або замикання кільця з однієї ланки виконують на анкерних упорах. Анкерними упорами можуть служити сталеві зварені конструкції (рис. 1.31, б), які приварюються до закладних виробів панелей, або залізобетонні пілястри, що влаштовуються у стиках панелей. Арматурні

 
 


Рис. 1.31 – Натяг кільцевої арматури на стіни циліндричної ємкості із зовнішнім діаметром DН електротермічним способом:

а – схема кільця, що напружує, з двох заготовок; б – з'єднання арматурних ланок кільця на анкерних упорах; в – арматурна заготівля ланки кільця; 1 – ланка кільця; 2 – з'єднання арматурних заготовок на анкерних упорах; 3 – анкерний упор; 4 – болт; 5 – шайба; 6 – гайка;

7 – анкер dа =dc + (6...I0), гладкий; 8 – арматурний стрижень; 9 – анкер з різьбленням;

10 – місця підключення контактних затискачів електрокабеля

ланки заготовки (рис. 1.31, в) одним кінцем приварюють до упору, а іншим, що має різьблення, закріплюють на упорі іншої ланки гайкою. Аналогічно арматурні ланки закріплюють на пілястрах. Закручуванням гайки забезпечується щільне прилягання стрижнів до поверхні стіни. Потім стрижень розігрівають пропусканням по ньому електричного струму й подовжують. У міру подовження гайку закручують доти, поки не буде досягнуте розрахункове подовження, що відповідає необхідному натягу в стрижні з урахуванням втрат.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...