Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. У будівництві, як одній з базових галузей народного господарства, сьогодні відбуваються великі структурні зміни



У будівництві, як одній з базових галузей народного господарства, сьогодні відбуваються великі структурні зміни. Збільшується питома вага будівництва об’єктів невиробничого призначення, значно зросли обсяги реконструкції будинків і споруд, а також вимоги до якості робіт, захисту навколишнього середовища, тривалості інвестиційного циклу спорудження або реконструкції об’єктів. Всі ці зміни підвищують вимоги до прийнятих будівельниками організаційно-технологічних рішень, починаючи з проектування і закінчуючи виконанням технологічних процесів на будівельному об’єкті. У свою чергу, ці зміни не можуть не торкнутися системи підготовки фахівців для будівельної галузі.

Важливе значення в цьому відношенні має наявність сучасної навчально-методичної літератури, її постійне поновлення і удосконалення. При цьому одним з принципів розробки підручників має бути системність і послідовність у викладі навчального матеріалу.

Підручник «Технологія зведення, ремонту і реконструкції спеціальних споруд» є продовженням курсу технології будівельного виробництва і входить до складу будівельних технологій.

Автор щиро вдячний рецензентам − докторам технічних наук, професорам Д.Ф.Гончаренку, Р.Б.Тяну, М.Г.Дюженку за вагомий внесок у поліпшення якості підручника.

ВСТУП

Спеціальні будівлі й споруди відрізняються від звичайних будівель складними архітектурно-планувальними і конструктивними рішеннями, споруджуються у складі крупних промислових, природоохоронних і громадських комплексів. До таких об’єктів відносяться: спеціальні промислові будівлі (ангари, різного роду склади, збірні й ремонтні корпуси тощо); споруди природоохоронного призначення (очисні споруди, відстійники, резервуари під воду і рідке паливо тощо); будівлі громадського призначення (спортивні й концертні зали, цирки, виставкові павільйони тощо), а також споруди енергетики і зв’язку (опори ліній електропередач, радіо- і телевізійні щогли і вежі).

Для наведених вище будівель і споруд характерні: значна висота – до 300м і більше, глибина закладання в землю – на 30м і більше, великі прогони – до 100м.

При зведенні спеціальних споруд поряд із традиційною технологією та організацією виконання будівельно-монтажних робіт застосовують особливі технології і засоби механізації, що потім можуть поширюватися на уніфіковані будівлі і споруди.

Сьогодні проблема збереження і відновлення діючих підземних комунікацій, а також мереж водовідведення, набула особливої актуальності у зв’язку із зростаючими вимогами екології. Щоб захистити грунтові води від попадання у них різного роду агресивних реагентів, а також забезпечити безперебійну роботу водовідведних мереж, треба знати причини руйнування їх конструкцій і способи усунення пошкодження.

Вивчення дисципліни «Технологія зведення, ремонту і реконструкції спеціальних споруд» базується на знаннях в області будівельних матеріалів і виробів, прийнятті архітектурно-планувальних рішень і конструктивних систем будівель та споруд, технології будівельного виробництва, організації будівництва, будівельних машин, охорони праці.

Особливістю цього підручника є те, що в ньому розглядаються питання, пов’язані не тільки з будівництвом, ремонтом і реконструкцією спеціальних будівель і споруд, але і зовнішніх мереж водопостачання, водовідведення, наводяться причини їх пошкодження і способи усунення невиправностей.

У підручнику послідовно розглядаються сім основних розділів навчального курсу «Технологія зведення, ремонту і реконструкції спеціальних споруд»: технології зведення заглиблених споруд; монтаж конструкцій великопрогонних будівель і споруд; монтаж висотних споруд; монтаж резервуарів і газгольдерів; будівництво зовнішніх інженерних мереж; технологія проведення робіт при ремонті і реконструкції будівель та споруд; технологія ремонту і відновлення інженерних мереж.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 459 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...