Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна природа науково-технічних розробок в умовах ринкової економіки



В умовах фомування у провідних країнах світу нової економіки, що базується на новітніх досягненнях науки і сучасних комунікаційних технологіях, головним джерелом економічного зростання стають не природні і матеріальні ресурси, а ідеї та інновації.

Для того, щоб отримати нові знання необхідно провести наукові дослідження та розробки. Саме наука є генератором нових ідей, які ведуть до відкриття нових знань. Внаслідок використання результатів наукових досліджень та розробок виникає інновація. При цьому слід підкреслити, що народження інновацій починається з наукових ідей.

Наукові дослідження та розробки охоплюють три види діяльності: фундаментальні дослідження (ФД), прикладні дослідження (ПД) та дослідно-конструкторські роботи (ДКР).

Отримання нових знань починається з наукових досліджень, першим кроком яких є ФД – спрямовані на отримання нових наукових знань та виявлення суттєвих закономірностей.

Мета фундаментальних досліджень – розкриття нових зв’язків між явищами, пізнанням закономірностей розвитку природи та суспільства безвідносно до їх конкретного використання. Фундаментальні дослідження поділяються на теоретичні та пошукові.

Результати теоретичних досліджень полягають в наукових відкриттях, обґрунтуванні нових понять, створення нових теорій. До пошукових відносять дослідження, завданням яких є відкриття нових принципів створення виробів та технологій; не відомих раніше властивостей матеріалів та їх сполучень, методів аналізу і синтезу.

Слід підкреслити, що позитивний вихід ФД у світовій науці складає лише 5%. В умовах ринкової економіки не можуть собі дозволити цим займатися галузева, а тим більше заводська науки. ФД повинні фінансуватися за рахунок бюджету держави на конкурсній основі та частково можуть використовуватися позабюджетні кошти.

Наступним етапом Після ФД починаються прикладні дослідження (ПД), які спрямовані на дослідження шляхів практичного застосування відкритих раніше явищ і процесів.

Науково-дослідницька робота (НДР) прикладного характеру має на меті вирішення технічної проблеми, уточнення нез’ясованих теоретичних питань, отримання конкретних наукових результатів, які надалі будуть використані як науково-технічні наробки в ДКР. Крім цього, ПД можуть бути самостійними науковими роботами.

Під дослідно-конструкторськими роботами (ДКР) розуміють застосування результатів ПД для створення (модернізації, удосконалення) зразків нової техніки, матеріалів, технологій.

Дослідно-конструкторська робота – завершальна стадія наукових досліджень, своєрідний перехід від лабораторних умов і експериментального виробництва до промислового виробництва. До ДКР відносяться: розробка технологічних процесів, тобто засобів об’єднання фізичних, хімічних, технологічних та інших процесів з трудовими в цілісну систему (технологічні роботи). Приблизно 89-90% НДР дають результати для подальшого практичного використання: на стадії ДКР 95-97% робіт завершуються позитивно.

Науково-технічна розробка (НТР) – форма наукового знання, отриманого в результаті цілеспрямованого наукового пошуку, що вирішує проблему задоволення чітко визначеної суспільної потреби.

Особливість НТР полягає в тому, що їх ринкова реалізація обмежує дію окремих економічних законів в їх традиційному трактуванні.

Закон попиту та пропозиції на ринку НТР не спрацьовує як на рівноважних ринках, де будь-які порушення регулюються механізмом ціноутворення.

Виключні права на інтелектуальну власність дозволяють підтримувати штучний дефіцит та встановлюють монопольно високі ціни на інноваційну продукцію, що виходить ринок із стану рівноваги.

Впровадження НТР вступає також у протиріччя із законом спадної віддачі, коли підприємство досягає межі, після якої ефективність додаткових витрат ресурсів поступово зменшується у розрахунках на одиницю ресурсу. Аналіз досвіду функціонування підприємств у розвинених країнах засвідчив, що інвестування коштів у НТР постійно збільшує доходність без ефекту спадної віддачі.

Розробка та впровадження НТР призводить до виникнення комплексу соціально-економічних, наукових та технічних ефектів, які є базовими стимулами інноваційних процесів на всіх рівнях економічної системи.

Наукові знання, отримані при впровадженні розробок призводять до розвитку існуючих та формуванні нових наукових напрямів, а способи трансформації теоретичних знань у комплекс корисних соціально-економічних ефектів потребують створення нових видів техніки, що підвищує технологічний рівень суспільства.

Отже, розробка набуває статусу науково-технічної через виникнення сукупності наукових, технічних та економічних ефектів, вартісний вираз яких є показником ефективності функціонування інноваційної сфери країни.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...