Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ручне електродугове зварювання сталевих труб



Перед зваркою шви прихваток очищають від шлаку. Потім приступають до дугового зварювання стику. Дугове зварювання поворотних і неповоротних стиків труб при товщині стінок до 6 мм виконують не менш ніж у 2 шари; при товщині стінок труб понад 6 мм - не менш ніж в 3 шари (рис. 1). Товщина першого шару повинна складати 15 -20% від товщини стінки труби δ; товщина першого і другого шарів разом повинна становити 60-75%; товщина всіх трьох шарів повинна бути більше товщини стінки труби на 1-3 мм за рахунок посилення, тобто опуклого валика наплавленого металу.

Рис.1. Послідовність наложення шарів зварного шву.

1-3 номера шарів і послідовність їх наложення; δ- товщина стінки труби; В- ширина шва; А- зазор; h-посилення шву.

Технологія ручного електродугового зварювання поворотних стиків зводиться до наступного (рис. 1, а). Перший шар накладают на верхнє півколо всіх стиків секції. Після цього секцію повертають на 180 °, і зварювання першого шару продовжується на другому півколі стику. Другий шар накладають в полувертикальном положенні шляхом поступового повертання труби. Другий шар шва, так само як і перший, роблять з увігнутою поверхнею валика. Третій шар накладають аналогічно другому, але поворот труби роблять в обратному напрямку.

 

Рис.1. Послідовність виконання електродугового ручного зварювання

а)- при поворотному просторовому положенні; б - при неповоротному положенні;

І, ІІ, ІІІ- положення при зварюванні відповідно першого, другого і третього шарів;

1-5 - послідовність накладення ділянок кореневого шва.

Третій, останній шар повинен мати равномірно випуклу поверхню. Перехід від наплавленого металу до основного повинен бути рівномірним по всій довжині шва.

Перед накладенням другого і третього шарів необхідно ретельно видалити шлак, що утворився при зварюванні попереднього шару. Зварювання неповоротних стиків газопроводів виконують при з'єднанні секцій у траншеях, при вварюванні «катушек», а також при зварюванні трубопроводів методом нарощування. При зварюванні неповоротних стиків накладення окремих шарів роблять у такий спосіб (рис.5, 6). Перший шар усього стика проварюють обратноступенчатим швом, при цьому замок першого шару розташовують у точці зеніту труби або поблизу від неї. Другий шар шва заварюють знизу вгору, замок зміщують від точки зеніту на 50-70 мм. Зварку ведуть почергово або одночасно з обох сторін труби. Аналогічним чином заварюють третій шар шва, причому замок зміщують від зеніту в протилежну сторону. Ручну електродугову неповоротну зварку виконують такими ж електродами, як і поворотну. По закінченню зварювання зварник повинен наплавити біля стика присвоєне йому клеймо. Клеймо наноситься на відстані 30-50 мм у кожного стика.

2. Зварка під шаром флюсу





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 2037 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...