Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правопис складних сполучників



Разом Окремо Через дефіс
Складні сполучники, які становлять тісне поєднання повнозначних слів із частками або прийменниками: адже, аніж, втім, зате, мовби, начеб, начебто, немов, немов-би, немовбито, неначе, нена-чебто, ніби, нібито, ніж, отже, отож, притому, притім, причо-му, проте, себто, тобто, цеб-то, щоб, якби, якщо, абощо, тощо. 1. Сполучники з часткамиб, би, ж, же: коли б, коли б то, хоча б, хоч би, або ж, адже ж, але ж, бо ж, от-же ж, а як же. 2. Складні сполучники: дарма що, для того щоб, за-мість того щоб, з тим щоб, з того часу як, незважаючи на те що, після того як, при цьо-му, та й, так що, тимчасом як, тому що, у міру того як, через те що. Сполучники отож-то, тим-то, тільки-но, тому-то, якби-то.
Варто пам’ятати! Розрізняйте сполучники і однозвучні слова: зате – за те, проте – про те, щоб – що б, якби – як би, якщо – як що, якже – як же, таж – та жтаін. 1. Сполучники можна замінити синонімічними сполучниками: Бійці замовкли, проте (але) пісня продовжувала звучати десь надворі. На те й лихо, щоб (аби) з ним боротись. 2. Сполучники членами речення не бувають і на питання не відповідають, а однозвучні поєднання слів є членами речення і відповідають на питання: Що б (що?) не робив, роби найкраще. Розповів я вам про те (про що?), що сам від людей чув. Якщо (питання не можна поставити) він справжній поет, то повинен співчувати своїй Вітчизні.

Вправа 9. Утворіть і запишіть речення з поданими сполучниками, знявши риски. Поясніть написання сполучників.

А/би, що/б, ні/би, ні/би/то, немов/би, немов/би/то, буцім/то, як/що, за/те, дарма/що, незважаючи/на/те/що, так/що.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 495 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...