Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Головна підгрупа VA групи: N, P, As, Sb, Bi



Атоми цих елементів мають на зовнішньому рівні п’ять електронів ns 2 p 3. Такому стану відповідає ступінь окислення елементів –3, наприклад, в підрядах EH3. При збудженні атомів відбувається роз’єднання s -електронів і один із них переходить на d -підрівень (за винятком атомів азоту, які не мають d -підрівня!) Валентних електронів стає п’ять, вони знаходяться в стані s 1 p 3 d 1-збудження, якому відповідає ступінь окислення в сполуках +5 (азот утворює чотириковалентні, однозарядні сполуки, наприклад, NH .

Азот і фосфор—типові неметали, у As переважають неметалічні властивості, у сурми (стибію) рівномірно спостерігаються (проявляються) металічні і неметалічні властивості, тоді як у Bi переважають металічні властивості. У звичайних умовах азот інертний, оскільки енергія потрійного зв’язку у його молекулі: NºN: велика (941,4 кдж/моль). При високих температурах азот вступає в реакцію з багатьма металами і неметалами (карбіди, нітриди і інші). Сполуки азоту із ступенем окислення +5, сильні окислювачі, наприклад, HNO3 і її солі.

Фосфор значно легше, ніж азот, окислюється, більш енергійно взаємодіє з металами (фосфіди). Сурма і вісмут при звичайних умовах стійки до окислення на повітрі, до дії води, але при нагріванні активність їх збільшується—реагують з галогенами і деякими металами. Усі елементи цієї групи утворюють кислотні оксиди E2O5, E2O3 і відповідні їм кислоти. As2O3, Sb2O3 і Bi2O5 амфотерні. Спостерігаються підсилення (збільшення) металічних властивостей у підгрупі зверху донизу.

Контрольні питання

81. У якій газоподібній сполуці азот проявляє свій нижчий ступінь окислення? Напишіть рівняння реакцій одержання цієї сполуки: а) при взаємодії амонію хлориду з кальцієм дигідроксидом, б) розкладу магнію нітриду водою.

82. Чому оксид азоту (IV) здатний до реакцій самоокислення-самовідновлення (диспропорціювання)? На підставі електронних рівнянь напишіть рівняння реакції розчинення NO2 в розчині NaOH.

83. Чому азотиста кислота HNO2 може проявляти як окислювальні, так і відновлювальні властивості? На підставі електронних рівнянь складіть рівняння реакції HNO2: а) з бромною водою, б) з HI.

84. Які сполуки називаються карбідами? Як їх класифікують? Напишіть рівняння реакцій: а) карбіду алюмінію з водою, б) карбіду кальцію з водою, в) карбіду магнію з водою. Чи є ці реакції окислювально-відновними? Чому?

85. Які сполуки називаються силіцидами? Як їх одержують? Напишіть рівняння реакцій: а) силіциду магнію з соляною кислотою, б) MoSi2 у суміші HF + HNO3. Чи є ці реакції окислювально-відновними? Відповідь обгрунтуйте.

86. У якій газоподібній сполуці фосфор проявляє свій нижчий ступінь окислення? Напишіть рівняння реакцій:

а) одержання цієї сполуки при взаємодії фосфіду кальцію з соляною кислотою, б) горіння його у кисні, в) взаємодії з HI.

87. Чому фосфориста кислота H3PO3 здатна до реакцій самоокислення-самовідновлення (диспропорціювання)? На підставі електронних рівнянь складіть рівняння процесу розкладу H3PO3, враховуючи, що при цьому фосфор набуває нижчий і вищий ступінь окислення.

88. Який ступінь окислення проявляють As, Sb і Bi? Який ступінь окислення найбільш характерний для кожного з них? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) миш’яку (арсену) з концентрованою HNO3, б) вісмуту з концентрованою H2SO4.

89. На підставі електронних рівнянь складіть рівняння реакції фосфору з HNO3, враховуючи, що фосфор набував вищий ступінь окислення, а азот +4.

90. Який ступінь окислення найбільш характерний для олова і який для свинцю? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій олова і свинцю з концентрованою HNO3.

91. Чим можна пояснити відновлювальні властивості сполук олова (II) і окислювальні свинцю (IV)? На підставі електронних рівнянь складіть рівняння реакцій: а) SnCl2 з HgCl2, б) PbO2 з концентрованою HCl.

92. Які оксиди і гідроксиди утворюють олово і свинець? Як змінюються їх кислотно-основні і окислювально-відновні властивості залежно від ступеня окислення елементів? Складіть молекулярні і іонно-молекулярні рівняння реакцій взаємодії NaOH: а) з оловом, б) з Pb(OH)2.

93. До розчину, що містить SbCl3 і BiCl3, додали надлишок розчину KOH. Напишіть молекулярні і іонно-молекулярні рівняння реакцій, які протікають. Яка речовина знаходиться в осаді?

94. Які реакції необхідно здійснити, якщо мати лише азот і воду, щоб одержати амонію нітрат? Складіть рівняння відповідних реакцій.

95. Які сполуки називаються нітридами? Наведіть приклади нітридів основної, амфотерної і кислотної природи. Складіть рівняння реакцій: а) нітриду натрію з водою, б) Cl3N з водою, в) NH3(p) з калієм.

96. Які сполуки називаються амідами і імідами? Наведіть способи їх одержання. Опишіть кислотно-основні властивості KNH2, Ba(NH2)2, Zn(NH2)2, Al(NH2)3.

97. Напишіть рівняння хімічних реакцій одержання гідразину N2H4 і гідроксиламіну NH2OH. Які властивості (кислотно-основні та окислювально-відновні) проявляють ці сполуки? Відповідь обгрунтувати.

98. Які сполуки називаються фосфідами? Наведіть приклади одержання фосфіну РH3 і охарактеризуйте його властивості. Порівняйте валентні кути в молекулах NH3, PH3, AsH3, SbH3 і BiH3. Як змінюється стійкість цих сполук зверху вниз по групі?

99. Охарактеризуйте зміну кислотно-основних властивостей в ряду N2O5 ® P2O5 ® As2O5 ® Sb2O5 ® Bi2O5 і стійкість таких сполук. Напишіть рівняння реакцій: а) взаємодії As2O3 з KOH, б) As2O3 з HCl.

100. Охарактеризуйте кислотні властивості As2S3 і Sb2S3. Напишіть реакції взаємодії: а) As2S3 з NaOH, б) Sb2S3 з (NH4)2S, в) As2S3 з (NH4)2S2. Які властивості проявляють тіоарсеніти і тіоантимоніти?





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 773 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...